Тачи: Историјски споразум о помирењу "признањем реалности"

"Верујем да ће ускоро доћи до историјског споразума о нормализацији односа и помирењу између Косова и Србије, чији је крајњи циљ признавање реалности", каже Хашим Тачи коментаришући очекивања од наставка дијалога Београд–Приштина у Бриселу.

Косовски председник је, у ексклузивном интервјуу за Танјуг, говорио о очекивањима од наставка дијалога Београд–Приштина у Бриселу, најавивши "историјски споразум".

"То можда неће бити популарно ни за мене, ни за председника Вучића, али ће бити добро и за Косово и за Србију. Ми имамо среће што плаћамо политичку цену ради боље будућности за наредне генерације", рекао је Тачи, који тврди да косовски Срби верују у косовске институције, али да је перцепција Београда о "косовској реалности" негативна.

На питање на чему базира оптимизам да ће дијалог бити приведен крају, с обзиром на то да Приштина већ пет година одуговлачи са применом договореног, а да се велики број спорних питања између Београда и Приштине није ни нашао на списку бриселског дијалога, Тачи каже како је остало неколико споразума који треба да се закључе, али да је велики број постигнут и да је већина реализована, те да су управо они основ за "историјски споразум" који очекује.

"Веома је важно што смо се договорили да овај дијалог буде активнији, динамичнији, са више резултата и у ограниченом временском периоду и политичком оквиру, који је такође ограничен", каже Тачи у интервјуу Танјугу.

На питање где уопште види партнера за постизање "историјског споразума" којим ће Београд признати "реалност на Косову", с обзиром на то да га у Србији тренутно нема, да су у последње две године у Србији три пута одржани избори и да ниједној политичкој опцији није пало на памет да помене признање, Тачи одговара:

"Свестан сам да Србија не може да призна Косово у наредних неколико дана, месеци или година, али оно што је веома битно јесте да ће Косово постати део свих међународних организација", каже Тачи уз оцену да "и Србија и Косово иду ка ЕУ", али наглашава да, "све док се не ослободи косовског терета, Србија неће моћи да постане део европске породице".

"И Србија треба да се определи да ли жели да гледа према сигурној европској будућности, или да живи у митовима и прошлости", сматра Тачи.

О формирању ЗСО

На констатацију Танјуга да је управо Приштина та која одуговлачењем преговора и избегавањем да примени договорено у Бриселу показује да јој европске интеграције нису приоритет и да се стиче утисак да јој је важније да Заједница српских општина не буде формирана, него што јој је стало до, рецимо, визне либерализације за сопствене грађане, Тачи одговара да то није тачно.

Тврди да ће Заједница српских општина "бити формирана у будућности у складу са Уставом, законима Косова и Бриселским споразумом".

На питање како онда коментарише честе оцене, па и констатацију Вилијама Монтгомерија да Албанци на Косову слушају само САД и да се осећају слободним да игноришу захтеве ЕУ, он каже да признаје да се за Косово може рећи да су највећи "проамериканци" у Европи, али да је њихова будућност у НАТО-у и у Европској унији, уз посебне односе са Сједињеним Америчким Државама.

На инсистирање Танјуга да прецизира када ће бити формирана Заједница српских општина, Тачи је рекао да ће то бити учињено чим буде формирана нова косовска влада и обећава да ће он лично инсистирати на томе.

"Срби на Косову су косовска стварност, ја поштујем легитимно интересовање Србије за њих. Заједница треба да се оснује што је пре могуће, јер је то у интересу Косова", каже Тачи и истиче како ЗСО неће имати извршни или законодавни карактер.

Наводи да косовски Срби у уставном, законском и легитимном смислу имају сва права, да су "продрли у косовске институције", али да Заједницу треба формирати, како каже, "у друштвеном смислу, како се не би осећали угроженим, увређеним, као грађани другог реда, јер то нису".

Питање Танјуга како би косовски Срби могли имати поврења у косовске институције у независном Косову, када свих ових година те институције нису учиниле ништа на заштити њихових права, кажњавању злочина, проналаску несталих, повратку расељених, Тачи је окарактерисао као "полемику, а не питање" и као погрешну перцепцију положаја косовских Срба.

Понавља да су Срби интегрисани у косовске институције, од централног до локалног нивоа, а да је на северу "дошло до драматичних и историјских промена, које се деценијама нису догодиле тамо".

"Наравно, увек има простора да се учини још више, и радићемо на томе. Ја нисам на супротној страни у односу на косовске Србе, они су гласали за мене и ја сам као председник земље њихов глас и борим се за афирмисање њихових права", тврди Тачи и додаје да се он сваки дан састаје са њима и да три-четири одсто Срба на Косову ужива више права него 30 и више посто Албанаца у Србији.

О наставку дијалога на председничком нивоу

На питање да ли ће дијалог уз Бриселу бити настављен на председничком нивоу, с обзиром на то да се ниједан од кандидата за косовског премијера не слаже са тим, тврдећи да је потребна ревизија дијалога, Тачи каже да се сама Европска унија определила за овај ниво разговора.

"Када слушам противнике дијалога, питам самог себе шта они мисле, које решење имају за албанско-српске односе или односе Косово–Србија? Кризе? Сукобе? Проблеме? Рат? Зато, што је брже могуће морамо да идемо према дијалогу, да постижемо нове споразуме који ће гарантовати дугорочни мир на Западном Балкану", оцењује Тачи и најављује наставак дијалога крајем августа, када очекује и нову фазу дијалога.

Наводи да та фаза, како каже, "неће бити такмичење између Србије и Косова", већ усредсређеност на питања како да се постигне партнерство које ће довести до нормализације и помирења.

Тачи истовремено истиче да њега као саговорника у дијалогу није изабрао председник Вучић, као што ни он није одабрао њега. Додаје да су они "институционална реалност" и "носиоци државних институција".

"Уколико желимо да завршавамо послове, треба да предузмемо одговорност на највишем нивоу", каже и додаје да се подразумева да то буде "уз руквођење госпође Могерини и снажну подршку високог нивоа из Вашингтона".

Ипак, каже: "Земље су наше, ми треба да одлучимо који су модел, форма, могућност и визија најсигурнији за наше земље."

О сарадњи са Вучићем и Суду за ОВК

Наводи да он и председник Вучић имају много несугласица, али да се чују и телефоном, како не би изненадили један другог, како каже, догађајима као што је "то био случај са возом или са зидом".

На питање шта мисли да ли ће пре он доћи у Београд или председник Вучић у Приштину, Тачи верује да ће председник Вучић први доћи у Приштину, јер је, како каже, "Приштина отворенијег срца, одговорнија и више жели да изгради добросуседске односе".

"Позивам га да посети Приштину у време када њему највише одговора", рекао је Тачи уз опаску да је он спреман да дође у Београд, али да – "недостаје позив".

Могућност да се случај његове одговорности нађе међу првим предметима у Специјалном суду за ратне злочине на Косову, а што очекује јавност у Србији, Тачи не коментарише конкретно:

"Оснивање овог суда видимо као предност да се стави тачка на предрасуде, а ми као политичари не треба да се мешамо у ова питања која се тичу правде. Дакле, сви треба да подржимо правду", каже косовски председник.

Истовремено, каже да ће Приштина посматрати како ће Београд и међународна заједница поступати према, како наводи, "десетинама ратних злочинаца који су учествовали у косовском геноциду и који се налазе на слободи и део су институција Србије".

На питање Танјуга како гледа на то да аргумент "воље већине", који је послужио као основ за отцепљење Косова, може да се примени и на вољу већине на северу Косова, Тачи одговара:

"На Балкану се не могу градити моноетничке државе. Неће бити поделе територије Косова, неће бити измена граница и неће бити размене територија. Јер уколико се у једном делу Балкана започне са таквим процесима, то ће бити ланчана реакција, која ће се окончати кризама и новим ратовима."

"Војска Косова се формира, нико не може да стави вето"

Оружане снаге Косова биће формиране у поступку координисаном са НАТО-ом и другим релевантним међународним фактором, тај процес је незаустављив, део је наших свакодневних агенди и нико неће моћи и неће му бити дозвољено да уложи вето на овај процес, каже Хашим Тачи.

Напомиње да на овај процес не треба гледати са предрасудама и да ће оружане снаге бити формиране према стандардима НАТО-а, да ће бити мултиетничке и са циљем интеграције у евроатлантске структуре.

"Формирање оружаних снага је наше уставно и законско право, а преко 10 одсто састава војске биће припадници српске заједнице", каже Тачи у разговору.

На питање да ли је Приштина узела у обзир бурно противљење косовских Срба и Београда на овакве најаве, али и упозорења НАТО-а да војска не може бити формирана без промене косовског устава и да "власти Косова морају да буду и даље у тесном контакту с Београдом", Тачи каже да формирање војске није уперено против српске заједнице.

Он тврди да ће оружане снаге "припадати" и Албанцима, Србима, Црногорцима, Турцима, Бошњацима и свим заједницама на Косову, да ће "служити" свима, те да Приштина такве аргументе свакога дана даје међународним факторима.

"Пре неколико дана учествовао сам на церемонији полагања заклетве приликом ступања у редове безбедоносних снага Косова 61 српског кадета. Састао сам се и са њиховим породицама, које су биле узбуђене што су њихови синови и ћерке постали део БСК-а. То је њихова војска, њихов осећај, њихова припадност, њихова будућност", уверен је Тачи.

На наше питање да ли његов утисак о српским осећањима ипак звучи као бајка, Тачи констатује да је "много шта на Балкану изгледало као бајка, али је постало стварност".

"А ово ће бити најкраћа бајка која ће постати стварност. Бићемо заједно на церемонији", убеђен је Тачи.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(петак, 21. јул 2017, 07:13) - 252. [нерегистровани]

Dilema

USA : dajte Kosovo, dobijate prijem u EU i NATO i postajete ruska meta. Ukoliko ne, vec ste opkoljeni ...

Rusija : ako date Kosovo, zezate nas za Krim, usli ste u EU i NATO i nema S-300 ni Migova.Ukoliko ne, postajete meta NATO komsija .A mi smo daleko ...

Ajde bato, budi pametan - nase rukovodstvo jeste do sada ali do kojih granica se mogu izdrzati razni pritisci ?

Moguce resenje : raketni odbrambeni sistem iz treceg izvora sa kojom N bojevom glavom - spavaj mirno narode pa idi sutra na posao, deca u skolu, normalan zivot drugim recima. Zar nas nisu ucili da sloboda nema cenu ?

(петак, 21. јул 2017, 02:59) - anonymous [нерегистровани]

SAD propada

na scenu su stupile nove svetske sile, Kina i Rusija, nasi prijatelji. Taci moze u evropu, ali Kosovo ce u Srbiju

(петак, 21. јул 2017, 00:35) - anonymous [нерегистровани]

Ne verujem sta citam

Neverovatan bezobrazluk je poredjenje prava Albanaca u Srbiji sa 'pravima' Srba na KIM, gde mnogi zive u enklavama.

(четвртак, 20. јул 2017, 21:40) - Dejan [нерегистровани]

Realnost

Realnost je da je Kosovo i Metohija po rezoluciji saveta bezbednosti 1244 sastavni deo Srbije pod međunarodnim upravljanju. To se neće promeniti i bolje je albanskim predstavnicima, a i srpskim da se drže toga. Šta god se dogovarali to treba da bude baza svega. Sve ostalo nema smisla.

(четвртак, 20. јул 2017, 21:22) - rade popov [нерегистровани]

Priznanje realnosti

Koja je ovde "realnost"? Dve trecine svedskog stanovnistva ne priznaje nezavisnost Kosova, Kina, Indija, Rusija, Iran !, veci deo africkih zemalja, Brazil, Argentina, Meksiko...Mozda Srbija nece priznati, ne daj Boze.

(четвртак, 20. јул 2017, 20:26) - DDanonymous [нерегистровани]

Albanci igraju pogresnu igru

Svi geografski pojmovi na KosMetu,rijele,planine,sela.gradovi,nose srpska imena,svi manastiri i crkve su srpske sto znaci da je KosMet oduvijek bio srpski a ne albanski na cijem jeziku ne postoji ni jedan jedini znak da je nesto bilo njihovo.
Dakle,KosMet su nam otimali Turci,Austrijanci,Italijani,Nijemci,a sada je pod privremenom okupacijom SAD.A.Srbi su redovno vracali svoj Kosmet i zaboravljali da su nad njima cinjeni zlocini,pruzali su ruku pomirenja.
I SAD ce,jednog lijepog dana,otici odatle a KosMet ce ostati tu gdje i jeste,a Srbi i Albanci ce ponovo ostati sami,oci u oci..

(четвртак, 20. јул 2017, 18:26) - anonymous [нерегистровани]

odgovor na: Privatna svojina drzave Srbije je neotudjiva

Druze samo da ti kazem da :Kalifornija,Las vegas i mnoge druge teritorije su bas Meksiku pripadale to je i dalje pod okupacijom vec od davnih vremena samo da znas.

(четвртак, 20. јул 2017, 17:48) - anonymous [нерегистровани]

Taci

Taci govori svasta oseti da izgubi prijatelje Amerikance pa sada glumi dobrog coveka.

(четвртак, 20. јул 2017, 16:05) - Private Property [нерегистровани]

Privatna svojina drzave Srbije je neotudjiva

To je kao da Meksikanci odcepe deo Kalifornije, proteraju sve Amerikance u Oregon i kazu da se prizna realnost. To se nikada nece desiti, jer snazna drzava stiti svoju teritoriju narod i interese, na kojoj je vlasnik vekovima. Uzurpatori od pre par godina mora da shvate istorijsku realnost!

(четвртак, 20. јул 2017, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

Nikad

Nikad