Брнабићева за РТС: Не треба да играмо руски рулет са "Фијатом"

Премијерка Србије Ана Брнабић у ексклузивном интервјуу за РТС каже да Влада најискреније и са јасним намерама покушава да нађе решење за случај "Фијата", чији су радници од 27. јуна у штрајку. Сматрам да су радници "Фијата" изманипулисани, поручује премијерка. У међународним круговима нико није постављао питање Србији да бира између Русије и ЕУ, наводи Брнабићева.

Ана Брнабић је, гостујући у емисији Око економије, рекла да је као председница Владе у проблем штрајка у "Фијату" ушла искрено, али је додала да сматра да иза штрајка постоји озбиљна, лоша намера.

 Овде можете погледати емисију Око интервју: Ана Брнабић

"Мислим да постоји политички интерес иза овога и да су радници изманипулисани", нагласила је Брнабићева подсећајући да је експозе у Скупштини поднела 28. јуна, а да је штрајк почео 27. јуна.

"Зашто би неко почео штрајк када ви немате ни техничку владу?", упитала је Брнабићева.

Напоменула је да је у последњих 10 дана њен шеф кабинета имао више од 23 разговора са председником штрајкачког одбора Зораном Марковићем, од чега 10 само током јучерашњег дана.

"Која је ту намера – да кажете радницима да Влада није ту за вас? Ушла сам у разговоре чистих намера, били смо ту ако треба у седам ујутру, ако треба увече", истакла је Брнабићева.

Нисмо успели да нађемо решење које би било победа за све нас, рекла је премијерка, додајући да постоји шум у комуникацији са штрајкачима. 

"Имали смо сталну комуникацију, могли су да долазе кад год год су позвали, а онда смо имали једно саопштење у коме штрајкачки одбор наводи да Влада комуницира преко медија. То су мени невероватне ствари, ја не знам коме иде та порука", нагласила је Брнабићева.

Председник штрајкачког одбора каже да не комуницирају са Владом, а они комуницирају директно са мном, каже премијерка. 

"Од када сам преузела фунцкију, имали смо састанак 6. јула, 7. јула у 17 часова, у суботу 8. јула – то је био фамозни састанак кад сам их позвала, а представници синдиката 'Независност' се нису одазвали, а имају намеру да комуницирају са Владом. Десетог јула у 23 часа имали смо разговор до један после поноћи, а сутрадан, 11. јула, мој шеф кабинета је са мојом саветницом отишао у Крагујевац", указала је премијерка.

Шта је осим преговора опција Б, упитала је Брнабићева: "Да се играмо руског рулета са 'Фијатом', па да немамо 42.000 динара плус бенефиције, већ нулу – за кооперанте и шпедицију", рекла је Брнабићева. 

Према њеним речима, маневарски простор Владе није велик, али је довољан да се уради нешто конструктивно.

Рекла је да је "Фијат" преговарао са синдикатима од 9. до 21. јуна.

"Двадесет првог јуна синдикати кажу да напуштају преговоре ако им се не повећа основна плата", рекла је премијерка додајући да је последњих осам месеци "Фијат" два пута повећавао плату свим радницима.

Брнабићева је рекла да су синдикати 21. јуна напустили преговоре о новим уговорима и 27. кренули у штрајк у време када се формира нова влада и када нико не може да разговара са њима.

"До тренутка када имате нову владу, имате четири пуна дана прекида производње. Где је ту добра намера да седнемо заједно, да се договоримо и изборимо за што боља права?", упитала је Брнабићева. 

"Србија има искрену политику према својим партнерима" 

Говорећи о интервјуу који је дала агенцији Блумберг када је пренето да је рекла да би Србија – ако би морала да бира између Русије и ЕУ – изабрала ЕУ, Брнабићева је напоменула да Блумберг није пренео њену изјаву већ тумачење њене изјаве.

Истиче да у међународним круговима нико није поставио питање Србији да бира између Русије и ЕУ.

"Србија размишља о својим економским интересима, о својој улози у политичким оквирима, размишља о најбољим интересима својих грађана. Наш стратешки пут је ЕУ, али имамо традиционалне везе са руским народом, али и економске везе јер је Русија велико тржиште", нагласила је премијерка.

Додаје да би зато било нерационално да имамо лоше односе са Русијом.

"Најважније је да смо ми увек имали искрену политику према сваком свом партнеру, сви знају политику Србије – знају да је стратешки пут ЕУ, знају за пријатељство са Русијом и Кином, и да се трудимо да имамо све боље контакте са САД", указала је Брнабићева.

Према њеним речима, питање војне неутралност је излишно.

"То је наш дугорочни правац и то се још мање доводило у питање него пут ка ЕУ", навела је премијерка.

"Верујем да ћу издржати пун мандат"

Премијерка је, одговарајући на питање да ли осећа као хендикеп то што иза ње не стоји ниједна политичка партија, одговорила да се не осећа тако и навела да Влада ради као тим.

"Са њима сам радила 10 месеци, имала сам фантастичну подршку од када сам предложена за мандатарку, велику подршку сам имала у припреми експозеа и расправе у Скупштини. Није ми тешко да одржавам дисциплину коју је направио Вучић", рекла је Брнабићева.

Имам поштовање према министрима, они имају поштовање према мени, каже премијерка.

Говорећи о комуникацији са председником Александром Вучићем, Брнабићева је рекла да није у дневном контакту са њим, али да се консултују кад год сматра да је то потребно.

Одговарајући на опаску да би критичари поставили питање њене самосталности у доношењу одлука када би се сваког дана чула са Вучићем, премијерка је рекла да би "они поставили питање моје самосталности шта год да кажем".

Према њеним речима, одлична сарадња премијера и председника је јачина Србије.

"Влада не треба тога да се стиди. Делује као да би најбоље било да се председник и премијер не воле и да не причају. Наравно да ћу се као нова председница Владе консултовати, и као министарка државне управе сам се консултовала са претходном министарком", навела је Брнабићева.

Премијерка сматра да је најважније да Влада ради и ујутру и увече и викендом. "Верујем да ћу издржати пун мандат", закључила је Брнабићева.

број коментара 58 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јул 2017, 16:46) - Ko to kaze ko to laze??? [нерегистровани]

Ne mogu gladan da radim

Da u SrbijI nije najeftinija radna snaga u Evropi a mozda i u svetu???

(уторак, 18. јул 2017, 15:49) - anonymous [нерегистровани]

Ama, kažite iskreno

Kažite iskreno: "Nismo u stanju da rešimo problem, osim da pritiskamo radnike". Bilo bi pošteno.
Recite najzad ono šti svi vidimo.

(уторак, 18. јул 2017, 14:30) - anonymous [нерегистровани]

tacno

Bas tako.

(уторак, 18. јул 2017, 14:11) - anonymous [нерегистровани]

Eee

tako je to kad se pravio ugovor sa Fijatom po principu "Daj sta das", mesto da se unapred napravio plan da radnik ima udeo iz profita koji stvara Fijat. Sa klauzulom: "Veca proizvodnja i izvoz automatski dize plate radnika" bilo bi sve drugacije. Ovako plate se ponekad mizerno uvecaju cisto za pokrice menadzmentu da nisu bili cicije. Dok s druge strane ogroman profit odlazi u Torino.

(уторак, 18. јул 2017, 13:53) - Патриот [нерегистровани]

Сви политичари се боре за своје само наши за туђе!

 Влада је направила грешку што је уопште ушла у посао са ФИАТ-ом. Чеси су ушли у посао са Фолксвагеном, задржали име своје фирме, производе и продају без проблема своју Шкоду. Ми се ради ФИАТА одрекли и своје фирме и имена, зар да се одрекнемо и зараде да би политичари скупљали поене. Нека Италијани иду ако су толико тврдоглави да не желе да испоштују уговор који су сами потписали а влада као сувласник фирме само клима главом пред њима а своје раднике уцењује и плаши. Не би били ни први ни последњи који су отишли из неке државе у другу. Сви неозбиљни ће тако да раде, дођу узму субвенције, с њима финансирају производњу а када потроше наш новац они прете да ће да оду ако сви не играју како они свирају. Свугде у свету се преговори воде док штрајк траје, једино се они праве већи попови од папе. Лепо је рекао човек из синдиката да су и они потписали уговор као и сви други а сада се праве енглези, испаде да не знају ни шта су потписали или им је свеједно, а наша влада их подржава.

(уторак, 18. јул 2017, 12:35) - глас разума [нерегистровани]

Борба за достојанствен живот

Нико не сме да осуђује раднике који се боре за нешто више новца, за нешто више достојанства у животу... они су рекли шта траже, 50.000 динара месечно, што је још увек далеко мање него оних 500евра које је премијер обећао до краја године као просек у Србији. Па ако ни Фиат не може радника да плати тих 50.000динара, где онда да очекујемо такав просек? Слажем се да не треба срљати нити бити превише алав и нестрпљив, али овде је проблем што Фиат очито не жели разговор, јер досад нисмо чули никакву другачију понуду од стране Фиата, о којој би радници могли да размишљају, осим инсистирања на кршењу закона о раду и прихватању преговора тек по окончању штрајка, што није само противзаконито, него и значајно отежава неопходни диалог. А опет се јавља и питање тајног дела уговора између државе и Фиата, јер ко зна шта тамо све пише, а ни радници ни синдикалци ништа о томе не знају. Оваква ситауција је неодржива на дуже и бојим се ако влада не иницира неко могуће решење, да ће се Фиат полако повући из Србије, што наравно није добро и не би требали то дозволити.

(уторак, 18. јул 2017, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

Sve je zbog niske cene rada, pitanje je koliko će i država na kraju da profitira na duže staze

Sve što je premijerka rekla, rekla je racionalno, bolje išta nego ništa...Ali niska cena rada zbog koje kapital dolazi, dugoročno jede iznutra...Surova je istina da zato i treba proširenje EU...A, opet, FIAT je skup! Pre kolapsa Agrokora, u januaru, srpske suve šljive u Hrvatskoj su koštale 1,50EUR, a u Srbiji su bile manje od 0,50EUR-a...Tko se sve naplati u tim lancima hranjenja - to je pitanje!?

(уторак, 18. јул 2017, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

Da li je bas tako

Ko god je slusao premijerku, a nije iz Kragujevca, zapitao se zasto radnici strajkuju kada imaju velike plate, a fabrika se brine za njih i njihovu decu. Da su radnici imali priliku da nesto kazu javnost bi cula i drugu stranu. A tek geografska odrednica " dole u Kragujevcu" je posebna prica.

(уторак, 18. јул 2017, 11:03) - Bojana [нерегистровани]

Problemi

Problemi koji se trenutno resavaju nisu nastali juce. To su problemi koji se kroje godinama u nazad.

(уторак, 18. јул 2017, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

Pozitiva

Ako se vlada svim silama trudi da pomogne radnicima , trebalo bi i oni da uzvrate na isti nacin. Nastavak strajka nece doneti nista dobro.