Вучић: ЕУ да каже у ком року је заинтересована за чланство Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију кључно да Европска унија одговори да ли је заинтересована за чланство Србије и у ком року.

Вучић је у интервјуу италијанској агенцији Aнса рекао да је то за Србију кључно питање и да не жели више да слуша обећања.

"То је за нас кључно питање. Не желимо више да слушамо обећања и одуговлачења. Желимо да знамо да је Европа заиста заинтересована за нас и у ком року", рекао је Вучић.

Председник је оценио да је Самит о Западном Балкану у Трсту веома важан јер ће земље региона на њему први пут имати "конкретне активности са опипљивим резултатима".

За Србију су, како је истакао, посебно важни инфраструктурни пројекти, почевши од ауто-пута Ниш–Приштина.

"То је пројекат од темељне важности, који има не само економски већ и политички значај за односе између Срба и Албанаца, два најмногобројнија народа на Западном Балкану.

"Када се граде путеви, нема се времена за гледање у прошлост, додао је председник Србије.

За Вучића у Трсту ће у првом плану бити стварање регионалне транспортне заједнице, а говориће се, како истиче и о успостављању "регионалне економске зоне".

"А веома је важно што ће се о свему томе разговарати у присуству Ангеле Меркел, Емануела Макрона и Паола Ђентилонија", истакао је Вучић.

Вучић је за Ансу поновио да је у Сребреници почињен ужасан злочин који се не сме никада више поновити и за који починиоци морају да одговарају.

Истовремено, додаје председник Србије, "важно је гледати у будућност и градити мир и стабилност заједно са Бошњацима".

"Не вреди се стално враћати на прошлост, морамо да мислимо на оно што је пред нама и шта морамо да урадимо у годинама које долазе. Када будемо имали боље везе, боље путеве и мостове, односи међу нашим народима ће сигурно бити бољи", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је један од пројеката на столу Самита у Трсту и ауто-пут између Београда и Сарајева.

"То су конкретне ствари, а када их реализујемо, када будемо размишљали како да побољшамо стандард живота и да обезбедимо више радних места за младе, нико више неће мислити на прошлост", закључио је Вучић.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије