Завршена расправа о амандманима на измене Закона о министарствима

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу о 131 амандману на Предлог закона о изменама Закона о министарствима који предвиђа оснивање два нова министарства – за заштиту животне средине и за европске интеграције. Расправу обележила жустра полемика посланика власти и опозиције, изречене четири опомене. Мандатарка Ана Брнабић би у среду требало да представи експозе, након чега би уследило гласање о избору нове владе.

20.15 - Почело гласање о Предлогу закона о изменама Закона о министарствима.

20.10 - Народни посланици завршили расправу о амандманима и вечерас ће гласати о предлогу закона.

19.35 - Очекује се да посланици вечерас гласају о Предлогу закона о изменама Закона о министарствима, јавља извештач РТС-а.

15.10 – Председница парламента Маја Гојковић рекла је да ју је заболело то на који начин се дискриминише мандатарка Ана Брнабић, наводећи да при томе неки посланици не могу да се уздрже од језика мржње.

13.10 – Током жустре расправе, председавајући Верољуб Арсић изрекао је по две опомене шефу посланичке групе Двери Бошку Обрадовићу и посланику ДС-а Радославу Милојичићу.

11.45 – На почетку расправе полемисало се о оправданости оснивања новог министарства за европске интеграције, а председница парламента одредила је и петоминутну паузу јер су посланици говорили мимо дневног реда.

10.05 – Почела седница на којој посланици разматрају амандмане на измене Закона о министарствима.

Досадашњи ток распаве о амандманима на измене Закона о министарствима, обележила је жустра расправа посланика владајуће коалиције и опозиције.

Реагујући на критике опозиције, шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић је рекао да је Косово и Метохија саставни део Србије и нема потребе да се оснива посебно министарство за КиМ.

Председавајући Верољуб Арсић изрекао је по две опомене шефу посланичке групе Двери Бошку Обрадовићу и посланику ДС-а Радославу Милојичићу.

Одговарајући на критике дела опозиције због оснивања министарства за европске интегарције, али не и министарства за КиМ, Мартиновић је поручио да нема потребе да постоји специјализовано министарство које би се бавило једним делом територије Србије и истакао да је држава Србија и те како присутна на КиМ.

"По тој логици, требало би да имамо министарство за Војводину, министарство за Београд, Мачву, Поморавље. Нама то не пада на памет. Свако министарство и министар надлежан је за КиМ у складу са Уставом Србије, законима Србије и Резолуцијом СБ УН 1244", каже Мартиновић.

Навео је да је Министарство за КиМ било формирано 2007. из једног јединог разлога – да би се остварила нека врста политичке трговине између ДС-а и ДСС-а, те да је тада министар за КиМ био Горан Богдановић, тадашњи функционер ДС-а.

Каже да је у првој влади Војислава Коштунице, у којој је постојало министарство за КиМ, у буџету Србије било је издвојено 400 милиона динара за покрајину, а да је влада са Александром Вучићем на челу предложила, а Скупштина усвојила буџет за 2017. годину којим су предвиђена издавања 5,7 милијарди динара за КиМ.

"Да смо прихватили вашу логику па формирали министарство за КиМ онда бисмо послали поруку да за нас КиМ није саставни део Србије. За нас је КиМ саставни део Србије, а колико смо присутни на КиМ види се по цифрама", каже Мартиновић и истиче бригу о српском народу у покрајини.

Реаговао је посланик СДС-а Горан Богдановић, који је рекао да се из говора посланика Мартиновића стиче утисак да се пре 2012. године ништа није улагало у КиМ, наводећи да су, док је он био министар, исплаћиване и плате и додаци.

"Не би требало да користимо несрећу народа и не треба то питање да политизујемо. И тада и сада се води рачуна о Србима на КиМ", каже Богдановић.

Одговарајући на критике посланика из клуба "Нова Србија – Покрет за спас Србије" Славише Ристића, Мартиновић каже да поједини посланици не знају ништа друго да кажу сем да Вучић хоће да изда КиМ и да нас уведе у НАТО, те да је некадашње министарство за КиМ било потребно да се оперу паре.

"Немојте да будете лицемери, причате да је неко издао КиМ, а ви примате плату у Пореској управи у Зубином Потоку", поручио је Мартиновић Ристићу.

Заменик шефа посланичке групе СРС-а Немања Шаровић негодовао је што је, каже, председница парламента Маја Гојковић ригидна када су у питању посланици опозиције, а Мартиновићу дозвољава да прича о свему и свачему.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић навео је да су за све премијере Србије, од Зорана Ђинђића, Зорана Живковића и Војислава Коштинице и осталих, приоритет биле европске интеграције.

"Пошто је то стратешки циљ, нормално је што имате то министарство. Ви који сте против европских интеграција, питам вас шта нудите грађанима као алтернативу", навео је Ђукановић.

После изрицања две опомене, Бошко Обрадовић је негодовао и навео да су опомене изречене због, како каже, вербалног деликта.

Обрадовић је рекао да је кажњен само зато што је навео да је формирање министарства за европске интеграције дуг који СНС има према Бриселу, јер је, каже, ту странку ЕУ довела на власт у Србији.

Обраћајући се новинарима у парламенту, лидер Двери је рекао да очекује од председнице Скупштине да повуче две опомене и да ће пратити да ли ће се то догодити током дана.

"Нећу да мислим главом ни Вучића ни бриселских комесара, хоћу да мислим својом главом", рекао је и објаснио да му је у скупштинској сали искључен микрофон када је почео да говори због чега се противи формирању министарства за европске интеграције.

Каже и да нема смисла да Србија настави путем европских интеграција, јер на том путу није направљен ни најмањи искорак ни након 17 година.

Након што су опомене изречене Обрадовићу, представник ДС-а Радослав Милојичић изјавио да због тога Арсић треба да напусти место председавајућег и "сиђе у салу да расправља с посланицима".

Арсић је опомену изрекао и Милојичићу, једну па другу, а затим му искључио микрофон, Милојичић је поручио да ће "му избушити гуме". Председавајући је потом затражио да у записник уђу претње Милојичића.

Гојковић: Заболело ме како дискриминишу Ану Брнабић

Председница парламента Маја Гојковић рекла је да ју је заболело то на који начин се дискриминише мандатарка Ана Брнабић, наводећи да при томе неки посланици не могу да се уздрже од језика мржње.

"Мислим на Бошка Обрадовића, како он говори о Ани Брнабић. Требало је да реагујем и на његово излагање и на конференцији за новинаре на којој је посланик ДСС-а Милан Лапчевић на грозан и увредљив начин говорио о мандатарки", рекла је Гојковићева током расправе у парламенту о амандманима на измене Закона о министарствима.

Наводећи да ју је највише заболело то на који начин се дискриминише мандатарка, Гојковићева је истакла да би такве изјаве требало сви да осуде без обзира на то да ли су припадници странака владајуће коалиције или опозиције.

Гојковићева, која се обратила из скупштинске клупе, позвала је посланике да када говоре о мандатарки, говоре о њеним способностима, а не о томе "да ли је жена или геј".

Обрадовић је у данашњој расправи рекао да уместо да подстичемо родитељство и мајчинство и да главне параде буду параде деце, "ви сте за главне параде узели геј параде и хвалите се како имате геј премијерку".

"Обрадовић има петоро деце, али то не значи да ће икада постати премијер и да ће убедити Србију да гласа за њега", приметила је Гојковићева.

Како је рекла, посебно је увредљиво што на такве изјаве не реагују партије опозиције које се у својим програмима декларативно залажу за поштовање људских права, различитости, права на јавна окупљање које, сматра, има и геј популација.

"То су европске вредности. Неће нико од вас да реагује. Можда ће вам Бошко Обрадовић бити потребан са 0,8 одсто гласова или да подржи неког од ваших председничких кандидата. Највише ми смета што посланици социјалдемократског и демократског опредељења не реагују", навела је Гојковићева.

Петоминутна пауза због приче о "свему и свачему"

На почетку данашње расправе полемисало се о оправданости оснивања новог министарства за европске интреграције, а председница парламента Маја Гојковић одредила је и петоминутну паузу јер су посланици говорили мимо дневног реда.

Гојковићева је краћу паузу одредила како посланици, каже, не би причали о "свему и свачему", већ да би се вратили на расправу о амандманима.

Док посланици владајуће већине сматрају да Србија оснивањем министарства за европске интегарције шаље веома важну поруку којом потврђује стратешко опредељење да буде чланица ЕУ, део опозиције се томе противи.

Посланик ДЈБ Душан Павловић рекао је да је неопходно да тај ресор доведе земљу у оно стање, облик и уређење које већ постоји државама које су дугогодишње чланице ЕУ да би његово увођење имало смисла.

Упитао је да ли ће то министарство имати надлежности да реагује ако се поново деси случај Савамала, а председница Маја Гојковић је рекла да мора да га прекине јер не прича о амандманима, "него се бави политикантством, те да оно што говори нема везе са европским интеграцијама".

Гојковићева је након тога одредила петоминутну паузу док посланици, како је рекла, "не дођу себи", те поручила да је не интересује ни то што поједини посланици у сали добацују о рушењу у Шилеровој, нити оно о чему је Павловић говорио мимо дневног реда.

Заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић је рекао да Савамала нема никакве веза са министарством за европске интеграције, те да је предоженим изменама закона планиран делокруг његовог рада и јасне надлежности.

Посланица СРС-а Вјерица Радета сматра да треба да се брише предложени члан који предивиђа министарство за европске интеграције, те навела да је требало да посланици да добију и мишљење Владе на предложене измене закона.

Радета је упитала и да ли мандатарка Ана Брнабић жели баш министарства која су предожена и њихове надлежности, оценивши да је све "постављено наглавачке" и да је заправо председник Србије Александар Вучић који је предложио мандатарку преузео одговорност да преко својих посланика у парламенту уређује Владу.

То, додаје, није у складу са Уставом и наводи да ниједан други члан предложених измена закона не треба да постоји.

Посланик из клуба "Нова Србија – Покрет за спас Србије" Ђорђе Вукадиновић каже да нема ништа против новог министарства за заштиту животне средине, али да је против министарства за европске интеграције

Вукадиновић је упитао зашто се Канцеларија за европске интеграције диже на ниво министарства, а то исто се не предвиђа за Канцеларију за КиМ.

Против формирања министарства за европске интеграције је и посланик ДСС-а Милан Лапчевић.

Суботњу расправу обележила су честа јављања посланика по повредама Пословника, као и полемика о свечаности поводом преузимања дужности председника Србије и о мандатарки Ани Брнабић.

Посланици владајуће коалиције су поручили да предложене измене Закона о министарствима представљају јасну потврду опредељености и одлучности нове владе за наставак реформских процеса.

Опозиција је најавила да неће подржати предложене измене закона, али је већина посланика опозиције навела да треба да постоји ново министарство за заштиту животне средине, док су углавном критиковали оснивање министарства за европске интеграције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије