Вучић: Нема провалије коју нисмо спремни да премостимо

Председник Александар Вучић рекао је у говору на инаугурацији да је Србија земља добрих и храбрих људи, некад и претерано храбрих. Генерација смо, каже, која хоће да направи корак напред којим се из митологије прелази у будућност. Истиче да за Србију више нема тема о којима не жели да разговара, ни провалије коју није спремна да премости. Мир и стабилност су магичне речи за све нас, нагласио је председник.

Александар Вучић је, обраћајући се званицама на свечаности у Палати "Србија", поручио да су у Србији најважнији људи, те да људи са балканских простора добро знају ту причу "јер нам је у много чему заједничка".

Комплетан говор председника Александра Вучића можете прочитати овде 

"Србија је настала у вековима борбе и то није мит него чињеница", рекао је Вучић, нагласивши да нам је историје некад превише и да смо претерано гласни кад причамо и застрашајуће тихи кад ћутимо.

Пожелео је добродошлицу гостима из иностранства и захвалио им на огромној части и поштовању, a грађанима Србије је захвалио на огромној подршци.

"Свима бисмо дали све чак и када немамо ништа, отворени смо према свету, а затворени према себи. Често волимо да стојимо у месту убеђени да се све око нас окреће. Обично смо најстарији, најлепши, изабрани, посебни, јединствени, а да ништа од тога немамо", рекао је Вучић.

Како каже, често нам је онај са другог краја света пријатељ, а комшија напријатељ.

"И да лакше за земљу умиремо а не да за њу живимо, да своју несрећу волимо више од себе да чак и срећу не тражимо, знамо да нам је 'сутра' најстрашнија реч пошто са оним 'данас' не знамо шта да радимо. Ми данас волимо ову своју земљу, ову Србију више него било шта друго и да смо спремни да је мењамо јер смо после свега схватили да то није задатак ни за кога другог, већ за нас", нагласио је председник Србије.

Генерација смо, каже, која хоће да направи корак напред којим се из митологије прелази у будућност.

"Хоћемо сутра и то хоћемо данас и спремни смо да се мењамо сваког новог дана. Србија је престала да се нада смрти, већ жели живот. Ствара на јави пријатеље, ми, које су створили ратови, желимо мир са собом и са свима другима", нагласио је Вучић.

За нас више нема тема о којима не желимо да говоримо и нема провалије коју нисмо спремни да премостимо, рекао је.

"Балкан је пун провалија које смо затрпавали сопственим костима и пунили крвљу, утапајући сваку наду. Нисмо зидали зидове између кућа, већ између рупа. Зидови морају да падну, а рупе да постану темељи", нагласио је председник обраћајући је званицама.

Србија је, према његовим речима, данас спремна да са суседима подели убеђење да никоме од нас не може да буде добро ако је другима лоше и да нема среће у несрећи.

"Србија ће покушавати да зида мостове пријатељства. Срби, Бошњаци, Хрвати, Црногорци, заједно можемо планине да померамо и не морамо да правимо нове Југославије", нагласио је председник.

Истиче да је Србија уредила јавне финансије, да имамо суфицит, али да су, додаје, сиромашни и даље сиромашни.

"Толики напредак не можемо да направимо ако не обезбедимо мир и стабилност. То су магичне речи за све нас. И наслоњени смо једни на друге, толико да ко год да изгуби тло под ногама, сви ћемо пасти", рекао је председник.

Свесни смо тога ми у Србији, каже председник напомињући да знамо да са окружењем морамо да делимо стубове на које се подупире заједничка будућност.

"Будућност нема намеру да чека на наше расправе и при томе не бежимо од истине – истина је лековита за свакога. Тесла не припада само нама, већ и САД и Хрватској, и они могу да се поносе", истакао је председник.

"Налазимо се, нашом одлуком, на европском путу, јер желимо да припадамо друштву уређених земаља, градимо добре односе са западним светом после деценија проблема, укључујући и добре односе са САД. Истовремено, поносимо се чињеницом да нам је Русија не само традиционални пријатељ већ и земља са којом јачамо билатералне односе и према којој показујемо искрено пријатељство и када други у свету имају другачије ставове", напоменуо је Вучић.

"И ни то није довољно, ако нас, због ситуације у региону, сви возови буду заобилазили. Заобићи ће нас возови ако не схватимо да је историја заједничка и да име попут Теслиног мора да нас спаја. Не брините у тој будућности, нико неће изгубити свој идентитет", нагласио је председник.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије