Вучић са високим званицама у Вили "Мир"

Председник Србије Александар Вучић одржао је низ билатералних састанака са представницима бројних држава и организација у Вили "Мир". Вучић ће билатералне састанке имати и сутра.

15.40 – Састанком са Јоханесом Ханом, Александар Вучић је завршио данашње билатералне састанке.

15.15 – На састанак код председника Вучића дошли су и чланови Председништва БиХ Младен Иванић и Бакир Изетбеговић. Хрватски члан Председништва доћи ће на свечаност поводом инаугурације.

14.40 – У току је састанак Вучића и хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић.

14.10 – Председник Србије се састао са италијанском министарком одбране Робертом Пиноти.

13.40 – У Вили "Мир" председник Александар Вучић разговара са заменицом генералног секретара НАТО-а Роуз Готемилар. 

13.05 – Председник Вучић се састао са саветником председника Државе Палестине Раухијем Фатухом.

12.35 – Почео састанак председника Вучића са парламентарним секретаром Канаде за односе са САД. 

12.20 – Вучић разговара са белоруским министром за антимонополско регулисање и трговину Владимиром Колтовичем.

11.35 – У Вили "Мир" почео састанак председника Вучића и министра спољних послова Грузије Михаила Џанелидзеа. 

11.10 – Вучић се састао са председником Владе Републике Габон Емануелом Исозеом Нгондеом.

10.05 Разговором са словеначким председником Борутом Пахором, Вучић наставља билатералне састанке.

09.30 – Вучић започео разговор са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса НР Кине Ђи Бингсјуеном. 

09.05  Председник Србије Александар Вучић састао се са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином.

Низ билатералних сусрета са представницима шефова држава и влада, који присуствују свечаности поводом инаугурације председника Србије, Вучић је започео са потпредседником Владе Руске Федерације Дмитријем Рогозином. 

Вучић је подвукао да су евроинтеграције стратешко опредељење Србије, али да то не сме и неће пореметити добре односе са Русијом, што подразумева и неувођење санкција.

Захвалио је што је руска делегација на свечаном пријему заступљена на тако високом нивоу и што је руски председник Владимир Путин одредио Рогозина да пренесе поздраве и честитке.

Након састанка са Рогозином, Вучић је разговарао са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса НР Кине Ђи Бингсјуеном. Председник је захвалио кинеском руководству што је, доласком њиховог високог представника на свечаност, та земља исказала колико је искрено њено пријатељство према Србији.

"Захвалио бих посебно председнику Кине Си Ђинпингу због иницијативе 'Један појас – један пут', која је значајна не само за нашу земљу. Захвалио бих на, како то председник Си каже, 'челичном пријатељству' Кине са Србијом", рекао је председник Вучић.

Ђи Бингсјуен је поручио да ће руководство Кине подстицати тамошње компаније да и даље улажу у Србију, не само у традиционалну индустрију и инфраструктуру већ и у напредне високе технологије.  

После састанка са Ђијем, Вучић се састао са председником Словеније Борутом Пахором. У заједничком обраћању Вучић и Пахор су оценили да сви проблеми треба да се решавају мирним путем, уз међусобно разумевање и сарадњу различитих страна.

Уследио је састанак са премијером Габона Емануелом Исозеом Нгондеом, коме је Вучић пожелео добродошлицу и предложио формирање радне групе за сарадњу која би разматрала конкретне заједничке пројекте.

Након тога, Вучић је разговарао са шефом грузијске дипломатије Михаилом Џанелидзеом, који му је уручио писмо премијера Георгија Квирикашвилија, у коме се изражава жеља за успешним мандатом, током којег очекује продубљивање политичких односа двеју земаља које би довело и до проширења економске сарадње. Он је пренео позив српском председнику да посети Грузију.

У подне, Вучић се састао са Владимиром Колтовичем, министром за антимонополско регулисање и трговину Републике Белорусије. У разговору је констатовано да је у политичким и економским односима двеју земаља од посете председника Вучића Минску остварен видљив напредак. Министар Колтович је пренео честитке председника Александра Лукашенка.

Председник Србије је разговарао са Ендруом Леслијем, парламентарним секретаром Канаде за односе са САД. У разговору је констатовано да долази до прилива нових инвестиција из Канаде у Србију, али да канадским привредницима треба пружити више информација о нашој економској ситуацији и могућностима за улагање.

Председник Вучић се потом састао са Раухијем Фатухом, саветником председника Државе Палестине за међународна питања.

Вучић је изразио интересовање за јачање политичког дијалога, као и за унапређење економске сарадње која је тренутно, како је оцењено, занемарљива, саопштено је из Председништва.

Уследили су састанци са Роуз Готемилер, заменицом генералног секретара НАТО-а, и са Робертом Пиноти, италијанском министарком одбране.

У разговору са заменицом генералног секретара НАТО-а, Вучић је рекао да Србија веома цени одлуку да тај војни савез на високом нивоу буде представљен на свечаном пријему поводом инаугурације. Он је замолио званичницу НАТО-а да пренесе поздраве генералном секретару Алијансе Јенсу Столтенбергу, који својим одмереним изјавама показује разумевање за позицију Србије и њене виталне интересе.

Италијанска министарка Пиноти је истакла значај опредељења председника Вучића да допринесе регионалној стабилности и сарадњи, што је и главни циљ Берлинског процеса и Самита у Трсту, коме Италија придаје изузетан значај као могућности да се направи корак ка убрзању евроинтеграција целог Западног Балкана. 

Вучић се састао са Колиндом Грабар Китаровић, председницом Хрватске, са којом је разговарао у четири ока. Председник Вучић је при сусрету пожелео добродошлицу хрватској колегиници, а Грабар Китаровићева му је срдачно честитала на избору за председника Србије и пожелела му много успеха, додајући да се нада да ће то бити на добробит два народа и две државе.

Вучић јој је захвалио на присуству свечаности поводом инаугурације. Грабар Китаровићева први пут борави у посети Београду.

У 15 часова, председник Србије се састао са српским и бошњачким члановима Председништва БиХ. Младен Иванић и Бакир Изетбеговић су том приликом честитали Вучићу на избору за председника. Вучић је кратко додао да ће трећи члан Председништва Драган Човић, који не присуствује састанку, доћи вечерас на инаугурацију у Палату "Србија".

Вучић је са Иванићем и Изетбеговићем разговарао о односима Србије и Босне и Херцеговине, ситуацији у региону и о узајамној подршци у процесу евроинтеграција.

Вучић је нагласио да Србија снажно подржава развој односа са Босном и Херцеговином, коју види као једног од кључних партнера у региону и захвалио на коректном односу који Босна и Херцеговина има према Србији.

"Србија подржава суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине и одредбе Дејтонског споразума и жели активну сарадњу како са централним, тако и са ентитетским властима. Пут ка бољој будућности води кроз активну сарадњу у бројним областима које су од обостраног интереса", истакао је председник Вучић, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Републике.

Последњи билатерални сусрет пред свечаност поводом инаугурације Вучић је имао са Јоханесом Ханом, комесаром за проширење и суседску политику ЕУ.

Вучић је захвалио на присуству представника Европске уније на свечаној церемонији поводом инаугурације и то у дану заседања Европског савета у Бриселу.

"Ово је јасна порука да Европска унија рачуна на Србију као свог члана", истакао је председник Вучић.

Он је нагласио да чланство у Европској унији остаје главни спољнополитички приоритет Србије и изразио задовољство што су током јуна отворена још два поглавља.

Свечани пријем поводом ступања на дужност председника Републике Александра Вучића одржава се вечерас у Палати "Србија" од 18 сати.

Очекује се 60 светских званичника, од којих двадесетак шефова дражава и влада и 5.000 званица које ће српски председник угостити у шест обновљених салона у Палати "Србија".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара