Сусрет лидера Србије и РС на мосту "Братољуб"

Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић сусрели су се на мосту који спаја Љубовију и Братунац са председником и премијерком РС, Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић. Они су се заједно информисали о току радова. Мостови су основ за пристојну везу, услов свих наших услова, а Балкан неће опстати без мостова – истакао је Вучић. Не смемо стати, морамо ићи даље – градити путеве, мостове, живот, поручио је Додик. Николић каже да је Дрина река која тражи да се стално граде ћуприје, како би спајале народ.

Александар Вучић је после обиласка радова, обраћајући се присутнима, рекао да је важно да се спајају обале и државе, српски народ, али и Срби и Бошњаци. 

"Зидови или мостови? Одговорити на то питање на реци Дрини, која спаја а не раздваја Србију и Републику Српску, Србију и Босну и Херцеговину, и одговорити на прави начин највећи је доказ да смо у стању да положимо испит на којем су генерације падале", напоменуо је Вучић.

Према његовим речима, мостови су основ за пристојну везу, преко њих се упознајемо и почињемо да се разумемо и схватамо колико смо једни другима потребни. 

"Доносе новац, инвестиције, доносе знање. Дићи мост значи да нисмо дигли руке од нас и нама најважнијих. За Иву Андрића није постојало ништа веће од мостова. Можда и зато што је, истражујући за докторску дисертацију, нашао да су путеви изграђени тек половином 19. века, а мостови су старији", рекао је премијер.

Истакао је да о љубави и потреби да се српски народ повезује не треба да говори, те да су владе Србије и Српске урадиле више него икада пре.

Нагласио је да Балкан неће опстати без мостова за различите људе који имају један циљ – мир, стабилност и бољи живот.

"Градити их данас значи да смо разумели да је то што смо различити на овом простору наша највећа шанса. Одбацити то и не повезати те могућности није само грех већ и највећа глупост", указао је премијер додајући да се не сме стати са градњом мостова којих је, каже, потребно хиљаду.

"То су мостови који ће умножити наш капитал и знање. Они су услов свих наших услова. Позивам вас да наставимо да их градимо, а не да кукамо", рекао је Вучић.

Памет нам је, поручио је, потребна више него икада пре, и то и Љубовији и Братунцу, али и Србији и Српској и БиХ.

"Потребан је и рад, заједнички и тежак, али онај који генерише и ствара нови рад. Овде не смемо да станемо, овде је 12. мост, а треба нам још 120. Хиљаде у Србији, БиХ, на Балкану", рекао је Вучић.

На мостовима попут овога можемо све вишедеценијске тежње и жеље да пронађемо, рекао је Вучић, а одлазећем председнику Томиславу Николићу, који се данас обратио последњи пут на тој функцији, поручио: "Хвала за све што је урадио за све ово време и ове године, наставићемо да радимо и имаћемо храбрости да се упустимо у сваки проблем и да га решимо."

"Постоје они који су гледали да направе проблем и они који су их решавали. Срећан сам што смо међу онима који гледају да их олакшају или реше. Ништа лепше него када ступите ногом на неки пут, пругу или мост у чијој сте изградњи учествовали", рекао је Вучић, те закључио да такви људи и народи имају будућност.

Додик: Спајамо, а не исправљамо криву Дрину

Председник РС Милорад Додик је рекао да је важно оно што се оставља иза себе. "Ова генерација политичара оставља мост као доказ да нисмо дане проводили у безнађу, већ смо градили мост. Спајамо, а не исправљамо криву Дрину. Ово је доказ спајања људи, могућности да се брже сретне и дође и представља захтев савременог живота", рекао је Додик.

Истиче да мост "Братољуб" сведочи о специјалним везама и да је резултат договора са актуелном владом и председником Србије.

"Знам да је ово био деценијски захтев људи, али да није било Владе Србије и погледа на ову страну, овог моста не би било, зато је моја захвалност Вучићу, Николићу и министрима у Влади Србије огромна. Да није било синергије и одлучности Вучића, данас овде не бисмо стајали и не бисмо могли да се похвалимо оваквим резултатима", рекао је Додик.

Навео је да Бањалука и Београд имају најбоље односе од настанка РС. Додик је захвалио председнику Томиславу Николићу на веома успешној сарадњи.

"Николић је нама у РС кад год је било тешко упутио речи које су нас охрабривале и увек је био ту. Моја захвалност у име грађана Николићу на ономе што је учинио ових година. Желим и лично да вам се захвалим", рекао је Додик.

Истиче да је обавеза свих генерација да се не стане са пројектима. "Не смемо стати, морамо ићи даље – градити путеве, мостове, живот", закључио је Додик.

Николић: Инфраструктура наше душе 

Председник Србије Томислав Николић је на мосту "Братољуб", који спаја Љубовију и Братунац, рекао да је то ћуприја подигнута да уједињује и споји српски народ и државе.

"'Братољуб' је инфраструктура наше душе, симбол спајања српског бића, али и симбол заједништва са свим другим народима који векују на овим просторима, делећи са нама судбину и животе", рекао је Николић током обиласка радова на мосту.

То је, додао је, мост који спаја Љубовију и Братунац и "нашу сталну тежњу да се увек препознајемо, волимо и уважавамо, јер ми смо деца исте мајке".

Мостови на Дрини, додао је, нису само стратешки важни за економски развој, трговину, туризам, саобраћајно повезивање ових крајева и Европе, већ спајају Србе са обе стране Дрине.

"Кажу да овај мост скраћује пут транспорта робе за више од 50 километара и најкраћа је веза са Коридором 11 и луком Бар. Мени је исто важно што иду по две траке са обе стране намењене бициклистима и пешацима и да се по њему шетњом стиже из Србије у Републику Српску и из Српске у Србију и да једног дана не буде важно одакле си пошао и куда идеш пошто ће све бити једно", поручио је Николић.

Подсетио је да су српским мајкама "некажњено отимали децу, а оне су уплакане остајале на левој обали Дрине", зато што није било моста којим би наставиле да иду кроз своју земљу.

"Туђинци су користили Дрину да нас раздвоје, а ми смо им у томе помагали и довели до тога да их проклињемо у песмама. 'Братољуб' нас спаја заувек. Корак преко овог моста је корак у сусрет брату, у сусрет заједничкој будућности", нагласио је он.

Како је рекао, мост показује како је могуће окупити и Србију и БиХ и РС око заједничког пројекта важног за све стране, "важног за нашу заједничку будућност".

"Ова ћуприја на Дрини подигнута је да уједињује и споји наш народ и државе", закључио је Николић.

Мост са осам стубова 

Мост "Братољуб" је дуг 227 метара, а широк 14 метара, са осам стубова, од чега су четири у Дрини и по два на обалама реке. 

Преостали су завршни радови на уређењу пешачке и бициклистичке стазе и пресвлачење коловозне траке. Радови су почели 20. октобра 2015. године.

Изградњом моста биће скраћен пут робе до најближих царинских терминала 80 километара, направиће најкраћу везу са Коридором 11 и Луком Бар, заједнички гранични прелаз у Братунцу ће скратити време задржавања возила.

Завршена је комплетна конструкција моста и Дрина је премошћена, на приступној саобраћајници урађен је први слој асфалта, а изведени су и радови на спољним хидротехничким инсталацијама, осим израде изливне грађевине на уливу у реку Дрину.

Ти радови морају да сачекају завршетак радова на уређењу корита.

Такође, завршени су радови на телекомуникационој канализацији и инсталацијама, осим једном на десној обали Дрине.

Пројекат обухвата изградњу моста, приступних саобраћајница и заједничког прелаза, а вредност је 13 милиона евра. Србија је пројекат финансирала са 5,5 милиона, Федерација са 7,4 и РС са 335.000 евра.

Србија гради цео мост и приступну саобраћајницу у Љубовији, а Република Српска приступну саобраћајницу и заједнички гранични прелаз.

Како је најављено, завршетак радова на целом пројекту изградње моста и приступних саобраћајница очекује се 20. септембра 2017. године.

Извођач радова је конзорцијум четири домаћа предузећа које предводи МБА-Ратко Митровић нискоградња, а пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП. 

У Љубовији кажу да ће се остварити вишедеценијски сан мештана целог Подриња да их река више не раздваја, већ спаја.

Дневно између Љубовије и Братунца преко реке пређе 5.000 људи. 

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи