Вучић у Пекингу: Јата птица могу да победе и олују

Премијер Србије Александар Вучић обратио се учесницима Округлог стола лидера у Пекингу поручивши да је важно успостављање бољих веза, размена идеја и поштовање различитости. Говор је завршио цитирајући кинеског председника да "јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама", на чему му је Си Ђинпинг захвалио.

Србија је од почетка подржала иницијативу "Један појас – један пут" и главне речи којима бисмо ми описали ову иницијативу су повезаност и веза, а кад то кажем мислим на нове инфраструктурне пројекте, аеродроме, мостове и како да успоставимо боље односе између наших земаља, рекао је премијер Александар Вучић.

На округлом столу лидера, у оквиру Форума "Појас и пут за међународну сарадњу", Вучић се обратио шефовима држава и влада 28 земаља и тројици шефова међународних организација.

"Ова иницијатива је пројекат мира и толеранције. Односи међу људима су најважнији и морамо чешће да размењујемо посете, успостављамо боље везе, а наши парламентарци такође треба чешће да путују", рекао је премијер и изабрани председник Србије на скупу под покровитељством председника Кине Си Ђинпинга.

Вучић је рекао да је овај форум омогућио учесницима да се боље упознају.

"Има много простора за унапређење сарадње наших академија уметности, привредних комора, медија, морамо да унапредимо 'бизнис ту бизнис' везе".

Зато је, истакао је српски лидер, јако важно да инвестирамо у јачање веза међу људима, јачање веза и у иновационим технологијама, да размењујемо идеје, да поштујемо различитости...

"Данас, у модерно доба, зависимо једни од других и не можемо људе да разликујемо по религијама, културама", додао је Вучић.

На крају говора, цитирао је председника Кине.

"Закључићу реченицом коју сам јутрос од вас чуо, председниче Си: 'Јата птица могу да победе и олују, али нема птице која то може да уради сама'", рекао је премијер Вучић.

Председник Кине је захвалио Вучићу након што је српски премијер, на крају свог обраћања, цитирао његову реченицу. 

"Хвала и честитам на успеху на изборима", рекао је Си Ђинпинг.

"Стигли смо доста далеко у нашим односима", рекао је Си Вучићу након обраћања српског премијера. 

"Србија је много развила културни и образовни сектор. Србија је и снажна сила у спорту. Културна размена наше две земље је одлична, имамо и споразум о визним олакшицама и у нашим односима смо стигли доста далеко", рекао је кинески председник.

Делегација Србије коју предводи премијер Александар Вучић још данас и сутра борави у посети Кини.

Данас учествује на форуму заснованом на стратегији коју је кинески председник покренуо 2013. ради стварања инфраструктуре и ближих односа земаља Евроазије дуж Новог пута свиле – коридора за испоруку робе са истока.

Сутра ће премијер имати "бизнис дан", посвећен разговорима са великим кинеским компанијама.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије