Вучић се састао са Ердоганом

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Пекингу са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом са којим је разговарао о економској сарадњи две земље и ситуацији у региону, као и заједничким инфраструктурним пројектима.

Вучић је изразио задовољство све већим интересовањем турских инвеститора, као и ширењем постојећих капацитета компанија које већ послују у Србији.

Истакао је да су економски односи две земље све бољи и да је неоходно радити на одржавању тог тренда.

Премијер је Ердогану захвалио што подстиче турске компаније да свој капитал инвестирају у Србији, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

"Србија је веома важна за мир и стабилност региона Западног Балкана, и ако немамо заједничке границе, ми сматрамо Србију суседом. Имамо веома добре односе, али се надам да ћемо ту сарадњу проширити на свим пољима", истакао је Ердоган.

Он је упутио и званичан позив премијеру Вучићу да одмах по преузимању председничке функције, посети Турску.

Ердоган је истакао да ће та посета допринети развоју односа две земље на највишем нивоу.

"Ми подстичемо наше компаније да инвестирају у Србији, видимо да те инвестиције расту", закључио је Ердоган.

Захвалио је премијеру Вучићу што подржава турске компаније у Србији и нагласио да би требало радити више на заједничким инфраструктурним пројектима, као што су аеродорм "Лађевци" у Краљеву и ауто-пут Тутин-Нови Пазар-Сјеница.

Договорено је потписивање споразума о пуној слободи трговинских односа између Србије, Босне и Херцеговине и Турске, који ће се потписати у Београду у наредним месецима.

Вучић је започео посету Кини где ће учестовати на Форуму "Један појас, један пут". Премијер Србије ће имати билатералне сусрете са кинеским руководством, као и састанке са представницима кинеских компанија.

Са председником Владе Србије у Пекингу се налази се и неколико ресорних министара који ће са кинеским партнерима потписати више споразума о сарадњи у области инфраструктуре, пољопривреде, науке и културе.

"Стратешко партнерство са компанијом 'Хуавеј' има за циљ дигитализацију нашег образовног система и опрему која је неопходна за тај део посла. Други ниво је рад и сарадња са 'Хања групом', где следи хиљаду стипендија на 10 година, стогодишње, са свим платним трошковима за најталентованије студенте који ће из Србије студирати на кинеским универзитетима и једнократна врста помоћи, између влада Србије и Кине, од 100 милиона јена ", рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Најавио је и споразум између двеју влада о једнократној помоћи од 100 милиона јена, тј. 14 милиона евра, који ће бити додељен Србији за институте, одређене видове медицинске опреме и друге сврхе.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да је најважнији споразум који се потписује акциони план за промоцију трговине и инвестицијa  у вези са пољопривредном производњом.

"После ових прича у претходним месецима везаних за јагњеће месо, говеђе месо, сада то ширимо на млеко, свињско месо, на кукуруз, суве шљиве. Исто тако нам је важно да доведемо и кинеске инвеститоре који ће улагати у прерађивачку индустрију", рекао је Недимовић.

Остали аутори: Тамара Стојсављевић
број коментара 23 Пошаљи коментар
(субота, 13. мај 2017, 22:17) - kilko [нерегистровани]

mm

Dobre odnose sa Turskom treba čuvati zbog stabilnosti cele regije

(субота, 13. мај 2017, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

dobra vest

Odlicna vest za obe zemlje.Svaka cast i puno srece u daljoj saradnji.

(субота, 13. мај 2017, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

Zoi

Iako mozda ponekad provociraju, treba pruziti sansu Turskoj. I sa njima mozemo imati odlicnu saradnju.

(субота, 13. мај 2017, 20:59) - anonymous [нерегистровани]

Saradnja...

Nadam se da su ova dva lidera progovorila i o situaciji na Balkanu i ponašanju Albanaca na Kosovu i sire.... Osim, ako to nije bilo uneseno, kao vazna tema i stavka razgovora.

(субота, 13. мај 2017, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

Kina je uvek ozbiljan partner u svemu

Kina je mnogo vaznija od Turske, a i pitanje je koliko se Turskim politicarima stvarno moze verovati, svasta smo se nagledali.

(субота, 13. мај 2017, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

S

Tursku i Srbiju mnogo toga veze, verujem u uspesnu saradnju.

(субота, 13. мај 2017, 20:18) - Masa [нерегистровани]

Uspeh

Znacajna saradnja sa Turskom koliko I sa Kinom

(субота, 13. мај 2017, 19:50) - Karlo [нерегистровани]

Visi nivo ekonomske saradnje

Turska je ozbiljan ekonomski partner Srbiji i treba da imamo sto bolje bilateralne odnose.

(субота, 13. мај 2017, 19:27) - Lena [нерегистровани]

Koristan susret

Saradnja ove dve zemlje ce pozitivno uticati na region

(субота, 13. мај 2017, 18:15) - Đorđe [нерегистровани]

Videćemo

Videćemo šta će sastanak doneti.