Шта учесници протеста траже

После два дана протеста, учесници – Студенти НС, како се потписују на "Фејсбук" страници "Против диктатуре", и њихове колеге из Београда током дана су покушали да усагласе захтеве иза којих би сви заједно стали.

Тако се најпре на "новосадској" Фејсбук страници појавио текст захтева, предложен учесницима протеста у Београду и Суботици.

То су: смена чланова РИК-а због непоштовања одлука Уставног суда, смена чланова савета РЕМ због нереаговања на, како тврде, више стотина прекршаја и пријава, те разрешење дужности Маје Гојковић због блокаде рада Народне скупштине.

Траже и смену "глодура РТС-а и уредника информативног програма РТС-а, због режимског извештавања и неравномерне заступљености кандидата".

У случају да захтеви не буду испуњени, како се наводи на Фејсбук страници "Против диктатуре", тражиће се ванредни парламентарни избори а протести ће трајати до испуњења захтева.

"Ово су предлози студената НС универзитета, ноћас усаглашени, подржаће их вечерас и студенти суботичког универзитета. Ваљало би и БГ", наведено је.

Медији су потом пренели да су београдски студенти прихватили те захтеве и додали два нова – сређивање бирачких спискова и електронско гласање.

Поподне се, међутим, огласио и Студентски покрет Новог Сада, придружујући се овим захтевима, али додаје и свој – "комплетну смену власти" и позива војни и полицијски синдикат и раднике "Гоше" да им се придруже у протесту.

"Ми подржавамо изнете захтеве и активно ћемо радити на њима, али због озбиљности тренутне ситуације, а уочи протеста војног и полицијског синдиката те радника 'Гоше' као и свих других радника и запослених које овим путем позивамо да нам се придруже", наводе на истом налогу из Студентског покрета Новог Сада.

Како кажу, одлучили су да "заоштре" захтеве, па траже и комплетну смену власти и ослобађање медија од партијске контроле, обуставу спровођења мера штедње кроз плате и пензије, те свако даље угрожавање социо-економских услова.

"У наредном периоду ћемо радити на томе да се повежемо са радничким синдикатима, пензионерима и студентима из свих крајева Србије, како бисмо ове захтеве артикулисали још боље и сви заједно стали иза њих", наводе из тог Покрета на Фејсбук страници "Против диктатуре" и позивају грађане да им се придруже.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара