Меркел: Србија на добром путу, Вучић да настави реформе

Немачка канцеларка Ангела Меркел похвалила је спроведене економске реформе у Србији, истичући да жели да се сарадња Србије и Немачке и даље развија. Премијер Александар Вучић захвалио на пажњи коју немачка канцеларка поклања Западном Балкану, а нарочито на подршци Србији и очувању мира и стабилности у региону.

Ангела Меркел је, на прес-конференцији са српским премијером у Берлину, рекла да су Србија и Немачка пријатељске земље и подсетила да 400.000 Срба живи у Немачкој и да је Немачка важан трговински партнер Србије.

Навела је да реформски процес у Србији иде напред, да се испуњавају стандарди које ЕУ очекује од Србије, а да су доказ за то и поглавља која су отворена у фебруару.

"Желимо да се сарадња и даље развија и зато је важно што је премијер Александар Вучић спровео значајне реформе у претходних неколико година. Имамо и велики напор у томе како би створио бољу атмосферу за међународне инвестиције и тако је испунио све услове за преговоре", рекла је Меркелова.

Истакла је да је то велики успех и поручила Вучићу да настави реформисање правне државе.

"То је средишња тема наших разговора, говоримо о грађанском друштву које је изузетно активно и које је важан партнер Владе Србије. Морамо да имамо и слободу медија и јавног говора, то је такође важно у овом контексту", рекла је Ангела Меркел.

Објаснила је да се о реформама не говори као о нечему на шта Брисел или земље ЕУ присиљавају земље кандидате, већ да је то у интересу привредног развоја Србије, која на тај начин остварује успех.

"Посебно економски раст показује да реформе воде ка успеху", истакла је Меркелова.

Констатовала је да је приватизација државних предузећа добро напредовала, што показују и економски подаци.

"Видимо да је Србија на правом путу", рекла је немачка канцеларка.

Такође је навела да је Србија део региона где се из дана у дан мора бринути о стабилности и додала да је Вучић увек говорио да мир мора да прати развој у региону.

Ангела Меркел је у том контексту похвалила и односе Београда и Приштине.

"Одавде можемо лако делити савете, али на терену треба постићи резултате. Историја је нешто што траје, а односи са Косовом су ипак бољи, без обзира на све", рекла је Меркел.

Што се тиче односа држава у региону, немачка канцеларка је изразила наду да ће тензије бити превазиђене и подсетила да се за то залаже и шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Додала је да ће са премијерима држава региона у четвртак у Сарајеву разговарати европски комесар Јоханес Хан, и то у оквиру Берлинског процеса, пред самит на лето у Трсту. Подсетила је да ће тада бити одржана конференција на којој ће се земљама региона објаснити шта ЕУ очекује од њих.

"Берлинским процесом покушавамо да објаснимо наше обавезе према земљама региона и применимо наша обећања. Овим земљама треба практичан успех и треба да их споје разни инфраструктурни пројекти. Оне имају перспективу у процесу приступања ЕУ и зато и имамо разговоре са Србијом и отварамо поглавља", рекла је Меркелова.

Посебно је похвалила улогу Србије у мигрантској кризи, истичући њен допринос у регистрацији илегалних имиграната.

"Мислим да Србија има важан задатак у односу на илегалне миграције. Увек је водила рачуна о томе да их региструје, а ми знамо колико је тешко... Када се узме у обзир колико су тешки животи људи, самих грађана Србије, онда то заслужује велику похвалу", рекла је Меркелова.

Истиче да су Немачка и ЕУ свесне да и даље постоје илегалне миграције на балканској рути и да Србија може да рачуна на помоћ.

"Желимо да подржавамо Србију у томе и нећемо да је остављамо саму", рекла је Меркелова и захвалила Вучићу на флексибилности, имајући у виду да је њихов сусрет планиран за петак, а да је померен за данас због одлагања њене посете Вашингтону.

Вучић: Уз помоћ Немачке и ЕУ можемо да сачувамо мир

Александар Вучић је, на прес-конференцији, захвалио Ангели Меркел што је увек имала разумевања за Србију и истакао да Србија улаже много напора у очување регионалног мира и стабилности.

Додао је да је у томе Србија увек имала подршку Немачке и њене канцеларке, та да јој је захвалан не само он, већ и грађани Србије и других делова Западног Балкана.

"Ситуација јесте турбулентна у појединим земљама, али мислим да уз подршку Немачке и ЕУ можемо да сачувамо мир и стабилност. Нашу Србију пре свега, али и цео Западни Балкан, видимо као место будућег економског раста за целу Европу", рекао је Вучић.

На добром смо путу што се економије тиче, навео је премијер и захвалио Ангели Меркел на томе што је видела колико су тешке реформе које је Србија спровела.

Сагласио се са немачком канцеларком да у Србији има још много тога да се уради.

"Госпођа Меркел је у праву кад говори о томе, посебно кад је реч о владавини права и ефикасности правосудног система и ту очекујемо велику подршку и помоћ и Немачке и ЕУ", поручио је Вучић.

Додао је да су Србија и Немачка оствариле рекорд у обиму трговинске размене, која први пут прелази четири милијарде евра, да је све више немачких компанија, које у Србији запошљавају 32.000 радника, и да истраживања показују да би више од 90 одсто њих остало ту и поново инвестирало у Србији.

Мислим да ћемо имати више састанака са малим и средњим предузећима пре него што отпутујем сутра у Сарајево, навео је Вучић.

Говорећи о сукобима из прошлости, који су нас скупо коштали, Вучић је нагласио да желимо да се то "никада више не појави".

"Желимо да гледамо у будућност", рекао је Вучић и додао да је Београд преузео тешке обавезе и у преговорима са Приштином имао не лаке одлуке, али исто тако и у разговору са руководством БиХ.

Додао је да смо за све то време, таквим радом и приступом, постали поуздан партнер и Немачкој и ЕУ, те да "никада и никога нисмо лагали".

"Мислим да смо тиме заслужили једну врсту поштовања и да таквом одговорношћу, озбиљношћу и посвећеношћу можемо да градимо поверење између Срба и Немаца", рекао је Вучић.

Навео је да из Берлина иде у Сарајево са циљем да се разговара о стварним, животним питањима. Такође је подсетио на предлог који је изнео о царинској унији који би требало да омогући много бржи проток робе и капитала на добробит свих земљама региона.

Драго ми је што смо у тим настојањима увек имали подршку канцеларке Меркел, рекао је председник Владе Србије.

Најавио је и да ће ускоро у Србији, после 70 година, бити подигнут први споменик подунавским Немцима.

"Као што смо ми задовољни како Немачка третира Србе који овде раде и који овде живе и који су интегрисани у немачки систем, желимо да покажемо какав је наш однос и према Немцима који су живели у нашој земљи и према онима који желе да дођу у нашу земљу", рекао је Вучић.

Што се тиче мигрантске кризе, навео је да је у Србији тренутно 7.950 миграната, што је много више него у неким околним земљама.

"Ценимо чињеницу да Ангела Меркел препознаје наш труд и рад – није увек лако, неки немају ниједног мигранта. Ми нисмо чланца ЕУ, али подносимо тај терет и никада се не жалимо", рекао је Вучић.

Захвалио је и Немачкој и ЕУ на подршци у мигрантској кризи – и у техничком смислу, и у смислу слања полицајаца и опреме, као и финансијске помоћи.

"Наставићемо свој пут. Желимо да покажемо солидно и хумано лице и увек ћемо подржавати политику канцеларке Меркел, као што смо то и до сада чинили, чини ми се, без изузетка", нагласио је Вучић.

Српски премијер је на прес-конференцији захвалио немачкој канцеларки и на пријему, упркос великим обавезама у сусрет састанку са председником САД Доналдом Трампом.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије