"Србија стабилна, не постоји могућност значајнијег угрожавања мира"

На седници Савета за националну безбедност констатовано је да је Србија стабилна и да не постоји могућност значајнијег угрожавања мира и безбедности на територији Републике. Закључено је да је ситуација у региону сложена и да се не сме дозволити преливање политичких али ни других сукоба на територију Србије. Савет је забринут због иницијативе за прекид дијалога између Београда и Приштине, а нaрочито због захтева за формирање војске Косова.

Седници Савета је председавао председник Републике Србије Томислав Николић, а присуствовао је и премијер Александар Вучић. Разматрана је политичко-безбедносна ситуација у Републици Србији и у региону Западног Балкана, и стање на Косову и Метохији.

"Савет је закључио да је ситуација у региону турбулентна и сложена. Држава Србија уложила је огроман напор да у овом делу Европе буду сачувани мир и стабилност, и да буду успостављени добри и пријатељски односи између различитих народа, етничких и верских група. Ипак, без нашег утицаја, постоји опасност ширења политичких сукоба унутар појединих држава у окружењу, који су подстакнути, како домаћим разлозима политичке нетрпељивости тако и значајним уплитањем страних цивилних и војних обавештајних служби", наведено је у саопштењу из Председништва Србије.

Додаје се да је задатак свих органа Републике Србије да не дозволе било какво преливање политичких, али ни других сукоба на територију Републике Србије, те да поштују независност других држава и не мешају се у њихове унутрашње ствари.

"Истовремено, Савет обавезује државне органе да у складу са својим надлежностима учествују у сарадњи са Србима у региону који се налазе под политичким притисцима централних власти у појединим државама Западног Балкана, уз пуно поштовање територијалног интегритета тих држава", наведено је у саопштењу.

Савет за националну безбедност Републике Србије изражава забринутост због заоштравања реторике која је приметна у деловању приштинских органа власти.

"Посебно су забрињавајуће иницијативе за прекидом дијалога између Београда и Приштине, а нарочито захтев за формирањем војске Косова. Република Србија снажно и недвосмислено захтева наставак дијалога у Бриселу, поштовање међународног правног поретка, Резолуције 1244 и Бриселског споразума. Савет је обавезао органе Републике Србије да се свим политичким и дипломатским средствима супротставе дестабилизацији стања на Косову и Метохији, као и стварању такозване војске Косова, што би угрозило опстанак Срба у јужној српској покрајини", истиче се након седнице Савета.

Истовремено, Савет позива Србе на Косову и Метохији да потпуно јединствено са државним органима Републике Србије политички иступају и штите интересе нашег народа и наше државе.

Седници Савета, која је одржана у згради Генералног секретаријата председника Републике, присуствовали су и Зоран Ђорђевић, министар одбране, Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, Нела Кубуровић, министарка правде, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, директор Безбедносно-информативне агенције Александар Ђорђевић, директор Војно-безбедносне агенције генерал Петар Цветковић, заменик директора Војно-обавештајне агенције Зоран Стојковић и државни секретар министарства спољних послова Ивица Тончев.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. мар 2017, 22:56) - anonymous [нерегистровани]

I treba da se plašimo

Posebno se treba plašiti pojedinačnih provokacija, koje prete da prerastu u grupni napad! Ali u konfliktu je teško biti objektivan, inače to i ne bi bio konflikt. Interesa, idiosinkrazije i čega god. Postojanost je neumoljiva.

(понедељак, 13. мар 2017, 20:28) - Патриот [нерегистровани]

Да ли је све баш у најбољем реду?

Нема опасности ми смо стабилни. А када се пробудимо схватићемо да смо опет преварени, јер нас је неко опет надмудрио док смо се ми уљуљкивали у самообмани како нам нико ништа не може...

(понедељак, 13. мар 2017, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

Eh,

kad bi na nacionalnom nivou i po svim sudbonosnim pitanjima bila sloga - gde bi nam bio kraj!?