Вучић: Очекујем помоћ ЕУ, САД и Русије поводом косовске војске

Премијер Александар Вучић изјавио је да се у разговору са косовским председником Хашимом Тачијем није сагласио са формирањем косовске војске и истакао да ту очекује помоћ ЕУ, САД, Русије, наводећи да су то веома крупне ствари да би се неко са тим играо.

Вучић је на конференцији за новинаре на Копаонику, упитан о синоћњем разговору са Тачијем, рекао да се нису сагласили око кључних питања, пре свега формирања косовске војске, које би, каже, било кршење Резолуције 1244 СБ УН, али и супротно косовском уставу.

Премијер каже да ће Србија дати све од себе да утиче политички и дипломатским средствима, јер је то начин на који може да утиче, истичући да, по Бриселском споразуму, постоје гаранције НАТО-а да оружане снаге Косова не смеју да кроче на север покрајине без одлуке НАТО-а и локалног становништва.

"Надам се да неки добро разумеју колико и шта Србија чини да би сачувала мир и стабилност, а колико је притискају са различитих страна", рекао је Вучић и поручио Србима на Косову да остану на својим огњиштима и да не буду у страху.

Упитан да ли је о формирању косовске војске разговарао са представницима ЕУ, Вучић је рекао да је шефици европске дипломатије Федерики Могерини, као и Тачију, рекао шта мисли о томе. 

"Морам да признам да не разумем многе ствари које се збивају на Балкану, ни у Македонији не разумем шта су стварни разлози за то, не разумем ни све оно што долази из БиХ, ни ово из Приштине, али морате да се борите с тим и да гледате како да сачувате мир, безбедност и стабилност Србије. То је наш посао", рекао је Вучић.

Упитан шта му је рекла Могеринијева, Вучић истиче да тај разговор није био лак, јер постоји једно питање које јој је јавно поставио, а на које није имала одговор.

"А шта би било да сам ја рекао после тужбе за геноцид да Срби узму ствар у своје руке у БиХ. Нико није у међународној заједници реаговао на то кад су се они мешали у ствари других земаља. То говори о двоструким аршинима и различитим мерилима. Али свеједно, ми морамо да сачувамо мир и гурамо напред", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да се нада да Тачи то не ради због неке предизборне кампање и гласова грађана.

"Не разумем да ли планирају да имају интерне изборе у мају, па то раде због тога, али сувише су то крупне ствари да би се неко играо са тим. Данас сам ја могао да испљујем некога у региону и људи би овде били одушевљени, али је мој посао да чувам мир и стабилност", рекао је Вучић.

Додао је да се нада да се неко на Косову и у Приштини не руководи тим принципима, јер то не би било добро.

Говорећи о провери оперативних способности дела јединица Војске Србије, која је почела јуче, каже да је та провера уобичајена и да се спроводи у складу са плановима.

"То је потпуно нормално и ништа више од тога", рекао је Вучић на конференцији за новинаре на Копаонику.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(среда, 08. мар 2017, 15:30) - anonymous [нерегистровани]

kakve

zablude i verovanja i pitanje kose u opste igra a ko ozbiljno misli i zar neko veruje da smo ih mi uplasili
da ne ostvare svoj cilj.

(среда, 08. мар 2017, 15:10) - Sredoje [нерегистровани]

1244

Prekinuti Briselske pregovore i stvar vratiti u UN, jer izgleda i ako i nesto dogovore u Briselu to se ne postuje na terenu i Albanci rade sta njima odgovara .

(среда, 08. мар 2017, 13:35) - jozo [нерегистровани]

nada

Znam da ovo nećete objaviti ali neka: Mislim da g. Vučić očekuje od vukova da pričuvaju ovce. Pozdrav.

(среда, 08. мар 2017, 13:33) - anonymous [нерегистровани]

Nema tu pomoci !

Jer oni su upravo dobili  instrukcije za osnivanje iste, upravo od USA I EU.Zar to nije sasvim vidljivo.Kada danas ni jedan srpski politicar i gradjanin  ne sme prosetati Kosovom, i jos dok Kosovo nema Vojsku, to sto vi g. Vucicu ocekujete, to je u nepostojanosti, jer Zapad to ne podrzava zbog Albanaca, nego oni tako PRISVAJAJU tu teritoriju u strateske svrhe, a i zbog rudnog bogatstva.

(среда, 08. мар 2017, 13:14) - Sveti Prokopije [нерегистровани]

Bog stvara narode i rusi i uzdize civilizacije

Oni to ne rade sami od sebe.Neko im je sugerisao da to urade!Ako gledamo kontinuitet tog podrucja u ogledalu istorije videcemo da kvazi drzava nije odrziva, probali su da je stvore i u doba Hitlera i Musolinija, a cinjenica je da je to 1000 godina u kontinuitetu istorijski i realno Srbija!Od Nemanjica i Novog Brda pa preko celokupne vizantijsko hriscanske epopeje i antifasisticke borbe u dva svetska rata protiv beskrupuloznih germansko katolickih ubica i okupatora.Vreme ce pokazati da je to zemlja koju je Bog dao pravoslavnim Srbima a ne plemenu poturica islamista Sciptora koji lazu da su Albanci.Nase je samo da se slozimo i namnozimo, a ovi ce vec kao sto su se pola odselili za evropu da sami pobegnu sa ekonomski bedno neodrzivog podrucja!

(среда, 08. мар 2017, 13:04) - S.Sojic [нерегистровани]

Vucic ocekuje pomoc od EU SAD i Rusije?

Kako morete ocekivati pomoc od drzava koje su pomogle Kosovu do samostalnosti!Ove drzave koje su pomogle Kosovu pomoci ce isto tako da formiraju i vojsku!Jedino ako nije prekasno verujem da bi tu Rusija mogla nesto pomoci ako bi htela!A i u to ne verujem da ce hteti jer i sama ima dosta sopstvenih problema!Eh Srbijo moja one koji su ti oteli teritoriju moramo ih moliti za pomoc!!!!

(среда, 08. мар 2017, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Ne vidim brigu oko vojske, biće šta mora

Ako planiraju vojsku onda planiraju rat.Možemo možda malo da dobijemo na vremenu, ali ako im je to cilj, tako će i biti.Ne znaju oni da rešavaju drugačije probleme nego u ringu.Oni jednostavno razmišljaju, Srbija ima vojsku dakle uvek može da krene "u napad", kako oni misle.Jedini način, po njima, da se uspostavi stabilnost je da svi budemo naoružani do zuba i onda niko nikog neće da dira osim što će biti stalnih čarki na granicama.Naravno oni će da nam prodaju oružje.Dogod se mi davimo, njima dobro.Dogod mogu da nas zavade, njima dobro.A kako god se okrene jedino nama ne valja.Niko im do sada nije odoleo, ko god se nije mirio nigde u svetu.A mirenje nije do nas, sa nama niko neće da se miri.Kakvu politiku onda voditi?Ne znam, klečanje na kukuruzu, da nas zaobiđe šta nas je snašlo.

(среда, 08. мар 2017, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

Pomoc

Od Rusije mozda, od EU i SAD nikad.