Срби и Руси слично о НАТО-у

Истраживање америчког института "Галуп", којим је обухваћен регион источне Европе, показује да већина грађана Србије сматра НАТО претњом, а слично је и у Русији.

Испитивање о томе како су земље источне Европе гледале на НАТО у 2016. години, показује да у Србији 64 одсто људи сматра да је НАТО претња, док само шест одсто верује да НАТО штити државу.

Да НАТО није ни претња ни заштита верује 19 одсто испитаних грађана Србије, објављено је на сајту "Галупа".

Истовремено, у Русији највећи број – 67 одсто – сматра да је НАТО претња њиховој земљи, а само три одсто у Алијанси види заштиту. Неопредељених је 20 одсто.

У тексту уз представљање резултата, "Галуп" наводи да је Косово, "иако није чланица НАТО-а, добијало војну подршку Алијансе током рата између бивше Југославије и ОВК" и да "његови становници у великом броју – 90 одсто – сматрају НАТО заштитником". Само три одсто, НАТО сматра претњом.

Исто важи и за Албанију, наводи "Галуп" у истраживању и констатује да отуда "не чуди што је 64 одсто Срба 2016. године на НАТО гледало као на претњу".

Међу земљама за које НАТО није ни "претња" ни "заштита" истичу се Грчка, Словачка, Босна и Херцеговина и Бугарска.

Истраживање показује и да већи број грађана Црне Горе – 29 одсто – види НАТО као претњу њиховој земљи, док у њему заштиту види 21 одсто, а 35 одсто Црногораца не доживљава НАТО ни као претњу ни као заштиту.

Када је реч о земљама постсовјетског простора, истраживање показује да највећи број људи види НАТО као претњу у Белорусији (54 одсто), затим Украјини (35 одсто). Истовремено, само три одсто Белоруса сматра НАТО заштитом.

Истраживање је вођено телефонским путем током 2016. године на случајном узорку од око 1.000 грађана, старијих од 15 година у свим земљама, док је у Русији у испитивању учествовало 2.000 одраслих.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(уторак, 14. феб 2017, 10:05) - глас разума [нерегистровани]

Помама је само за Бенџамином

А Бенџамин (Френклин, лик на нованици од 100 Долара), многим безбожницима постао је једина религија. Срби никога не мрзе, склони су брзом опроштају и што је најгоре брзом забораву... зато нам се свако зло по више пута зна понављати. Руси су једни од ретких који нас нису нападали, убијали и угњетавали, већ увек помагали, колико су могли, и то је чињеница. Зато не треба да чуди што смо народ који воли Русе. Сви они који главом без обзира јуре за "чика Бенџамином", заборављају да ни њих данас не би било без све помоћи братске Русије. Човек мора јако ниско да падне па да те ствари не види... али тако је то, кад појединци угледају Бенџамина, ништа друго више не виде!

(уторак, 14. феб 2017, 07:28) - RuskaSila [нерегистровани]

Rusofili se pomamili

Jer ih boli to sto su Rusi napadali one koje su mogli, NATO je jaci pa moze malo vise i dalje.

Napali su Rusi i Ukrajinu i Gruziju, a evo i Siriju (bar pola, jer je zemlja podeljena pola za Asada, pola protiv).

Ali ne vredi pricati takvim ljudima, verujte u ruske bajke.

A tek ovaj sto deli zemlju na "dvorista" i daje legitimitet tome da je u redu ako "sssr napadne u svom dvoristu one "koji su se oteli"????

Daleko je Srbija od Evrope, nije ni cudo sto umiremo kao nacija. Dok je ovakvih koji bi branili rusiju do poslednjeg Srbina.

(понедељак, 13. феб 2017, 22:41) - anonymous [нерегистровани]

Pretnja, drugi put

Mozda nece drugi put, ali im prvi necu ni zaboraviti ni oprostiti.

(понедељак, 13. феб 2017, 21:52) - anonymous [нерегистровани]

Da gospodo nato okupatori , vi ste za na samo okupatorska banda !

Vi nemate moralno pravo postojanja od 1991 , da ne kažem već od 1989 , kada je sssr otišao iz njemačke , ali vi gospodo neznate sta je to moral , vi ste samo jedna zlocinacka organizacija koja je pod lažnim optužbama bombardovala jugoslaviju praveći " fake news" i ponavljala laži iz minuta u minut , vi ste gori od hitlera gospodo nato fasisti , ja vam želim sve najgore , smrt fasizmu !

(понедељак, 13. феб 2017, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

Svasta nesto

@RuskaSila

Kakve veze sa tim sto ste pobrojali ima Ruska Federacija? SSSR je propao i raspao se na mnoge drzave, raspaso se i varsavski pakt u kome je bilo jos vise zemalja. I sta sa tim ima danasnja Rusija! Nista! A NATO se nije raspao i sve sto je bilo i sada je - zlocinacka organizacija napravljena da terorise slobodne narode po svetu. I Varsavski pakt i SSSR je intervenisao u svom dvoristu kod onik koji su se oteli, a NATO intervenise svuda po svetu VAN svog dvorista - u njihov dvoristu narodi piste ali ne smeju glas da puste.

(понедељак, 13. феб 2017, 21:44) - anonymous [нерегистровани]

Мали допринос свезнању

@RuskaSila

Извините, а када говорите о тим интервенцијама да ли се ради баш само о руској војсци или у тим совјетским јединицама или Варшавском пакту није било Мађара, Румуна, Бугара, Чеха, Словака, Пољака, Литванаца, Украјинаца, Летонаца, Естонаца... или су били само Руси? Па неће да буде баш тако, а онда да будемо доследни јер сви ови горе побројани су сада чланице НАТО пакта, па истаде да су нас исти и онда и сада нападали. А ко је 1948. био на челу СССРа? Грузинац Џугашвили.Значи, неРус на челу државе, на нашим границама били углавном Мађари и Румуни са Чесима и Словацима, већином јединице из Украјине и неким мањим руским јединицима.

(понедељак, 13. феб 2017, 21:23) - anonymous [нерегистровани]

РЕАЛНОСТ

Ових 6% су Албанци, Мађари, Бошњаци, те је јасно да је за Србе ова злочиначка организација само непријатељ и претња.Не разумем само докле ћемо да ширимо руке према њиховој политичкој испостави ЕУ ?

(понедељак, 13. феб 2017, 20:59) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Kakvo uporedjenje !!

Ako stvarno uporedis Americke klaonice Vietnama ,,Kuvaita,,Iraka
Libije i druge finansiranje ustanke , kao npr. Ukrajine i Georgije i Sirije
sa Madjarskom 56g. ili Cehoslovackon 68g.E onda naj prijatelskiji te
preporucujem nabavi i studiraj malo politicku literaturu....Pero

(понедељак, 13. феб 2017, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

Није добро питање

Ми не видимо НАТО као претњу, него као непријатеља. То мисли 99% грађана Србије. Галуп није добро поставио питање. Исто је и Русији. Лично не познајем ниједног пријатеља овде у Москви који не мрзи НАТО из петних жила. А њима још ништа нису урадили као нама.

(понедељак, 13. феб 2017, 17:42) - RuskaSila [нерегистровани]

Jel tu racunas i Cehoslovacku?

Jel racunas u tih 40 i Madjarsku, Cehoslovacku, Avganistan (79-te), sovjetske savetnike i agente po africi (rog afrike, itd.), bliski istok, i na kraju Jugoslavija okrsaji nasih granicara sa varsavskim paktom?

Ili si samo izbrojao "zapadne" intervencije?