Фуертес: Шпанија остаје при ставу да не призна Косово

Амбасадор Шпаније у Београду Мигел Фуертес изјавио је после састанка са директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем да званични Мадрид није признао Косово и да ће такав став задржати и у будућности, док је Ђурић поручио да Шпанија на тај начин подржава принципе међународног права.

Фуертес је рекао да су односи две земље изузетни и да сваки пут када Србији затреба пријатељ може да рачуна на Шпанију и обрнуто, те да се намерава развијање и интензивирање сарадње.

Ђурић је рекао да бранећи територијални интегритет и суверенитет Србије, Шпанија подржава универзалне принципе међународног права, а чији је циљ да се обезбеди мир и равноправност, као и владавина права међу државама и народима.

"Те наше заједничке вредности допринеле су да у овом времену стојимо заједно, а данас ме посебно радује да радимо на заједничким пројектима подршке нашим студентима на КиМ", рекао је Ђурић.

Он је поручио да Србија никада неће заборавити пријатељство Шпаније и у тешким временима за Србију, као и да неће заборавити подршку коју пружа по кључном питању државних и националних интереса.

Директор Канцеларије за КиМ је на конфернцији за новинаре  после састанка осудио нови талас застрашивања и нападе на Србе на КиМ, поручивши да нико неће успети да натера Србију да одустане од своје борбе за легитимне интересе српског народа. 

Ђурић је данас разговарао и са студенткињом треће године историје уметности на Филозофском факултету приштинског универзитета са седиштем у Косовском Митровици, која је на конкурсу изабрана за петомесечно едукативно усавршавање на Универзитету Сан Пабло у Мадриду.

Део средстава за њен боравак обезбедила је Канцеларија за Косово и Метохију у сарадњи са општином Косовска Митровица.

Она је на конференцији за новинаре, којој је поред Ђурића присуствовао и амбасадор Шпаније захвалила Канцеларији за КиМ, општини, декану и професорима на пруженој прилици.

Деканка Филозофског факултета Мирјана Лончар Вујновић поручила је указујући на значај Универзитета, да ће север Косовске Митровице опстати док год он постоји.

број коментара 0 Пошаљи коментар