Јеремић: Нема већих вредности од образовања и народног јединства

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић је у Новом Саду, на Светосавској вечери, оценио да би највећи српски просветитељ с прекором погледао оне који чине да млади масовно напуштају земљу јер је виде као брод у који са свих страна улази вода, али и оне који земљу деле на прву и другу, националну и грађанску Србију.

Јеремић, који је најавио кандидатуру на изборима за председника Србије, на свечаности у организацији Академије националног развоја, рекао је да су саборност и јединство о најважнијим питањима "најважнији завет који нам је оставио Свети Сава", наводи се у саопштењу.

"Свети Сава, који је мирио рођену браћу, завађену у борби за власт, вероватно би нам поручио да нема веће вредности од народног јединства. Да је стварање подела у друштву, тражење жртвених јарчева и народних непријатеља - велика грешка и недржавничко делање", поручио је Јеремић.

Јеремић је на скупу оценио и да би "нас наш највећи просветитељ, сигурно опоменуо да је унижавање просвете и академских звања брзи пут у безнађе, као и измицање тла испод ногу и ускраћивање будућности сопственом народу".

Према његовим речима, "онај који је био и отац нације и Европејац, и утемељивач српског националног идентитета и космополита", данас не би могао да разуме поделе на прву и другу, националну и грађанску Србију.

"Подсетио би нас да је Србија једна - мала, али довољно широка за све различите погледе и афинитете", рекао је Јеремић.

Он је указао да је задатак просвете да створи снажну заједницу слободних и самосталних личности, а не слабашну групу застрашених, притиснутих и од моћника зависних појединаца.

"Затирање образовног система, чиме се људи полако али сигурно претварају у робове, велики је грех према своме отачеству", нагласио је Јеремић.

"Можда и најважније, са прекором би Свети Сава погледао све који су учинили да младост Србије масовно напушта своју отаџбину. Она то данас чини јер је види као брод без компаса, у који са свих страна улази вода. Наша дужност је да то зауставимо и младима понудимо извеснију и моралнију будућност", истакао је Јеремић.

Он је указао да је изазов наше генерације да проникне у свевременост поука Светог Саве, како бисмо остали на његовом путу - путу који ће народ и државу учинити постојаним и спремним за изазове модерног времена.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво