Јеремић: Нема већих вредности од образовања и народног јединства

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић је у Новом Саду, на Светосавској вечери, оценио да би највећи српски просветитељ с прекором погледао оне који чине да млади масовно напуштају земљу јер је виде као брод у који са свих страна улази вода, али и оне који земљу деле на прву и другу, националну и грађанску Србију.

Јеремић, који је најавио кандидатуру на изборима за председника Србије, на свечаности у организацији Академије националног развоја, рекао је да су саборност и јединство о најважнијим питањима "најважнији завет који нам је оставио Свети Сава", наводи се у саопштењу.

"Свети Сава, који је мирио рођену браћу, завађену у борби за власт, вероватно би нам поручио да нема веће вредности од народног јединства. Да је стварање подела у друштву, тражење жртвених јарчева и народних непријатеља - велика грешка и недржавничко делање", поручио је Јеремић.

Јеремић је на скупу оценио и да би "нас наш највећи просветитељ, сигурно опоменуо да је унижавање просвете и академских звања брзи пут у безнађе, као и измицање тла испод ногу и ускраћивање будућности сопственом народу".

Према његовим речима, "онај који је био и отац нације и Европејац, и утемељивач српског националног идентитета и космополита", данас не би могао да разуме поделе на прву и другу, националну и грађанску Србију.

"Подсетио би нас да је Србија једна - мала, али довољно широка за све различите погледе и афинитете", рекао је Јеремић.

Он је указао да је задатак просвете да створи снажну заједницу слободних и самосталних личности, а не слабашну групу застрашених, притиснутих и од моћника зависних појединаца.

"Затирање образовног система, чиме се људи полако али сигурно претварају у робове, велики је грех према своме отачеству", нагласио је Јеремић.

"Можда и најважније, са прекором би Свети Сава погледао све који су учинили да младост Србије масовно напушта своју отаџбину. Она то данас чини јер је види као брод без компаса, у који са свих страна улази вода. Наша дужност је да то зауставимо и младима понудимо извеснију и моралнију будућност", истакао је Јеремић.

Он је указао да је изазов наше генерације да проникне у свевременост поука Светог Саве, како бисмо остали на његовом путу - путу који ће народ и државу учинити постојаним и спремним за изазове модерног времена.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(субота, 28. јан 2017, 16:07) - anonymous [нерегистровани]

ime

Tacno je da nema ali Jeremic sigurno nije primer za obrazovanje i jedinstvo.

(субота, 28. јан 2017, 15:29) - marko [нерегистровани]

Strpljenje

Uvek i svuda postoji sansa za napredovanjem samo treba imati strpljenja i razumevanja za one koji se bave prepoznavanjem i resavanjem problema

(субота, 28. јан 2017, 14:12) - Lila [нерегистровани]

Jedinstvo

Uvek ce ici tamo gde mogu vise da zarade

(субота, 28. јан 2017, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

Dosta

Najlakse je pricati,treba nesto i primeniti od tolike price

(субота, 28. јан 2017, 12:19) - Zoran [нерегистровани]

zox@yopmail.com

Mladi ce uvek ici tamo gde ce vise moci da zarade.

(субота, 28. јан 2017, 11:49) - Oki [нерегистровани]

.

Mladi odlaze vec dugi niz godina.

(субота, 28. јан 2017, 11:14) - Bogan [нерегистровани]

lelaa1212@gmail.com

To je naš veliki problem koji datira od davnina .

(субота, 28. јан 2017, 11:01) - Stanimirovic [нерегистровани]

Malo jadno

Mislim da nije u redu lik i delo Svetog Save uvlačiti u kampanju

(субота, 28. јан 2017, 09:55) - anonymous [нерегистровани]

Jedinstvo

Srbima je uvek sloga bila misaona imenica...nazalost.

(субота, 28. јан 2017, 09:24) - Miloš [нерегистровани]

?

Ima samo jedno pitanje za ovog čoveka, ko finasira ovu kampanju koja je nalik na američke?