Вучић за РТС о случају Харадинај: Не штитимо злочинце, тражимо да ни други то не чине

Не пада ми на памет да штитим оне који су чинили најтеже злочине, у овом случају против нашег народа, али рекао бих и против било ког народа, изјавио је премијер Александар Вучић у интервјуу за РТС. Истиче да сусрет са индијским премијером представља велику част, као и предстојећи, нови сусрет са председником Кине Си Ђинпингом.

Премијер Александар Вучић је у Мумбају имао сусрет са индијским званичницима и привредницима, којима је рекао да Србија пружа најбоље услове за улагања и навео да постоје велики потенцијали за развој економских односа две земље.

Управо сте завршили разговоре са гувернером друге по величини савезне државе Индије овде у Мумбају. Господине Вучићу, о чему сте разговарали?

Разговарали смо о успостављању сарадње. И за једне и за друге је то непознато тле, јер се ми овде нисмо појављивали привредно, нити су они у Србији. Да би људи у нашој земљи разумели: Махарастра има између 112 и 120 милиона становника – била би, да је посебна земља, десета највећа у свету. Разговарали смо о томе да пошаљемо и послаћемо нашу делегацију људи који би проучили која су све могућа поља сарадње. Ми смо разговарали данас и о туризму, и о пољопривреди, и о ИТ сектору. Дакле, одмах иза тога нам следе разговори са највећим индустријалцима, рекао бих, и највећим привредницима овог дела Индије који желе да улажу и у нашу земљу, које ћемо покушати да приволимо да дођу да уложе свој велики новац. Они много новца имају и траже начине како да рашире своје пословање. Онда ће они послати своју делегацију у Србију. Они су посебно заинтересовани за пољопривреду, која је 11 одсто њиховог бруто домаћег производа у Махарастри, али истовремено и запошљава 40 одсто људи у том делу Индије, тако да су заинтересовани за сарадњу са нашим институтима да би добили "know how" од нас и да би постојала могућност за извоз, од семена до многих других ствари.

Знамо да је укупна размена 130 милиона долара, да је то практично симболично. Колико су важни овакви састанци "један на један", да се упознају званичници две државе, а потом и привредници?

Као што је премијер дефакто премијер, гувернер, главни министар како га они називају, дакле Машахшарате, који има 44-45 година, што је за индијске појмове веома млад човек, за нас није, али за индијске појмове јесте – значи да је пред њим велика будућност. У неком периоду, да ли ће бити за 10, или 20, или 30 година, он ће вероватно бити изузетно успешан. Овде у Мумбају је дакле вероватно ће бити премијер Индије, целе. Веома је важно за нас и за нашу земљу да те контакте успостављамо. Отварамо нова врата, отварамо једно велико тржиште. Истовремено, отварамо Србију за долазак њихових инвеститора. Мислим да је веома важно, мислим да смо добре кораке направили, дочекали су нас изванредно.

У последња два дана, сусрели сте се са премијером Индије, а 31 годину није било тако званичних сусрета?

То је велика част за нашу малу земљу, следи нам за неки дан опет сусрет са кинеским председником, то је огромна част. Они су бирали са ким ће се председник Кине састати и изабрали су да, поред наших бројних сусрета, као један од тројице будем поново присутан. Не могу да вам објасним колико сам, не само због себе лично, наравно и због тога, али пре свега због наше Србије, срећан и поносан на ту чињеницу.

Хоћете ли разговарати о евентуалном власништву кинеских компанија над РТБ "Бором"?

Ја то не кријем, молићу на сваки начин, како знам и умем, и рукама и ногама, а да то ипак буде пристојно.

Када је у питању политичка ситуација у Србији, имамо најаву да ће Саша Јанковић бити кандидат Демократске странке за председничке изборе. Хоће ли сад ова најава кандидатура убрзати вашу одлуку када је реч о председничким изборима? Да ли ћете изаћи са именом кандидата, подршком Томиславу Николићу, или ћете се Ви кандидовати?

Ја се руководим политиком, циљевима, оним што треба да урадимо, а не тиме ко ће кога, где и када да кандидује. Нема никаквих изненађења, ово сам знао још пре две године, могао сам да вам говорим да ћемо имати двојицу ДОС-ових кандидата, као што видите, потврдило се све шта сам говорио и све о чему сам говорио. То ме не занима. Не мислим да се такмичим са њима у бављењу оном другом политичком страном, мислим да се такмичим у раду и у ономе што можемо да учинимо за своју земљу. Плашим се да ту не могу много тога да понуде, али су фаворити јер се много више баве нама као својим противницима него што се ми бавимо њима, и у томе имају озбиљну предност.

Када ћете Ви донети одлуку у вези са председничким изборима?

Па, желим да то траје што краће. Јер, само у овом месецу остаје нам Давос, имаћемо безброј важних сусрета. Очекујем важне контакте са америчком администрацијом, а сећате се како су ми говорили, пре само месец или два, да никакве контакте нећемо моћи да остваримо. Очекује нас важна посета Белорусији, долази нам аустријски канцелар, очекује нас важна посета Сајму војног наоружања у Емиратима, где бродовима превозимо и "норе" и "лазаре", и све друго да бисмо се представили целом свету, јер се оружје и оруђе данас траже. Ми хоћемо да зарадимо новац на томе, ми хоћемо да наши људи зарађују плате, да њихова деца од тога могу да живе, да наша економија напредује, дакле, то су ствари којима ћу се бавити у наредне три недеље, месец дана. А о том-потом, нека се они баве нашим кандидатима.

Значи, до када можемо очекивати Вашу одлуку?

Па они су велики фаворити, али нисам нарочито уплашен. Мој посао је да радим за грађане Србије, а они нека се баве нама. Биће кратко време за изборну кампању, а довољно сам уверен да грађани умеју добро да просуђују.

Како коментаришете протест Албанаца испред конзулата Србије због хапшења Харадинаја?

Рекао бих да у свим земљама Европе и света Албанаца из различитих држава Македоније, Албаније или дела наше територије са Косова и Метохије, па и из Црне Горе има много. У Сједињеним Државама, у Швајцарској, Немачкој, Енглеској – и свуда су веома добро организовани. Рекао бих веома добро повезани, и они праве неприлике и непријатности земљама домаћинима. Али ту се поставља и друго питање, за све те земље које су изложене свим тим непријатностима. А да ли је неко ушао заиста у суштину ствари? Пустите те приче да ли је нешто против Албанаца или против било кога. Јесте ли рекли себи: да ли ми можда штитимо ратног злочинца? И то је моје питање за оне који покушавају да ми пошаљу поруку или ме зивкају телефоном, објашњавајући ми да се Србија није понела онако како је требало да се понесе и да није требало да Србија тражи изручење Рамуша Харадинаја. Желим и да их питам хоће ли да носе иједну главу на својој савести. Ја нећу. Не пада ми на памет да било којег злочинца штитим, као што нисам штитио ни оне који су имали наше име и презиме, а чинили су злочине. Не пада ми на памет да штитим ни оне који имају албанско име и презиме, или било чије име и презиме, а који су чинили најтеже злочине, у овом случају против нашег народа, али, рекао бих, и против било ког народа.

Хвала Вам и још само за крај да се осврнемо, с обзиром на то да смо у Индији, на то да сутра отварате Мумбајску берзу. Чини се да је то велика част за Србију?

Велика, велика част, велика ствар за нас и за нашу земљу. То просто остаје овде записано, забележено. Велики лидери су отварали или затварали Мумбајску берзу. Прошле године је то био шеик Мухамед, који има размену од 60 милијарди са Индијом, дакле, да ми са 130 милиона добијемо такву привилегију – то је заиста велика част за Србију.

Број коментара 73

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво