Танасковић: Улазак Косова у Унеско би имао несагледиве последице

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић упозорио је да би, уколико Косово којим случајем постане чланица Унеска, то имало несагледиве последице по српски идентитет и културно наслеђе у покрајини.

У интервјуу за Јединство, Танасковић је рекао да би се у том случају у документима те организације наши средњовековни споменици, цркве и манастири, водили као културна добра на територији "државе Косово“, а не више Србије".

То, како објашњава, не би аутоматски значило промену власништва над предметним културним добрима, ни њихово проглашавање албанскима у културноисторијском смислу, на шта се обично мисли кад се у јавности помало панично најављује „отимање“ српске културне баштине на КиМ.

Међутим, почела би нова фаза планског "контекстуалног притиска" на српско културно и духовно наслеђе, и саме темеље српског идентитета – са несагледивим последицама, рекао је он.

Танасковић је упозорио на то да је цинично и смешно уопште говорити о некој бољој заштити тога наслеђа, што као аргумент у прилог пријема „Косова“ радо истичу власти у Приштини и њихови заговорници у међународној заједници.

Одговарајући на питање да ли је могуће да српска културна баштина на Косову добије екстериторијалност, истакао је да зна да је било идеја да се статус наше културне баштине на КиМ функционално и трајно реши увођењем неког вида екстериторијалности, по моделу Атоса, и да су појединци чак помињали и Јерусалим, Ватикан, али да за то нема реалних услова.

"Мислим да за то нема реалних услова, јер би свако такво решење као премису подразумевало постојање независне државе „Косово“, у чијим оквирима би екстериторијалност била успостављена, билатерално договорена, а међународно гарантована", рекао је он.

За Србију је независност „Косова“ неприхватљива и она с њим не може улазити ни у какве међудржавне аранжмане, нагласио је Танасковић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 04. јан 2017, 10:30) - Drasko [нерегистровани]

Neizvesnost

Buducnost svega naseg na Kosovu i Metohiji je tmurna. Neumitna istina je da nas tamo nema. Zauzeli su nas zivotni prostor, umnozili se, ojacali, dobili podrsku skoro celog sveta. Jedina mogucnost je pregovorima omoguciti da dobijemo sever Kosova, a da zauzvrat damo Presevo ... naravno pod uslovom da Republika Srpska dobije neku vrstu nezavsnosti istu kao i Kosovo. Da se podelimo i da nikad vise ne prodajemo srpsku zemlju, a da Vlada ekonomski i socijalno motivise srpske profesore, lekare, inzenjere da zive i na jugu i na severu, a ne da svi mastaju da se presele u Beograd.

(среда, 04. јан 2017, 09:35) - anonymous [нерегистровани]

Одбранити Србију и наша права као и прошли пут

Само упорно, организовано...а ови дефетисти који нас од свега одвраћају нека одморе, а ако раде по задатку-одступите!
Све се може и нема предаје, бре!

(среда, 04. јан 2017, 09:25) - ss [нерегистровани]

KIM

zato samo uz Rusiju,Kinu......

(среда, 04. јан 2017, 01:24) - anonymous [нерегистровани]

kasno je za sve to

nisu Srbi trebali da napustaju Kosovo ni ranije a ni 99 godine,I Milosevic je izgresio i namerno i iz neznanja/Uzdajmo se u Trampa i nasu pamet za nove dane,Putin je pomogo koliko je mogo i vise ne moze.

(уторак, 03. јан 2017, 23:41) - anonymous [нерегистровани]

Утростручити напоре, сва легитимна средства користити

Мало мање о витезовима, мало више патриотизма , правосланног