Вучић: Остварили смо мир и стабилност упркос турбуленцијама

Премијер Србије Александар Вучић је на годишњој конференцији за медије рекао да је 2016. година била једна од најтежих за Европу и свет, а да је Србија упркос неизвесностима успела да одржи пуну стабилност и мир у земљи. Од краја марта 2017. просечна плата у Србији износиће више од 400 евра, каже Вучић.

Премијер Вучић је, обраћајући се новинарима у Влади Србије, рекао да је очување мира и стабилности у Србији најважнија ствар и циљ за 2017.

"Обично људи у Србији то узимају здраво за готово, сматрају да је то довољно. Ако погледате земље у окружењу и Европи и свету, видећете да то није једноставно остварити, поготово на турбулентном тлу као што је Западни Балкан", истакао је Вучић.

Упркос неизвесностима, бројним терористичким нападима, економској катастрофи која је захватила поједине земље ЕУ, а неке су достигле ниво јавног дуга 133 одсто БДП-а, попут Италије, после Брегзита, каже премијер, успели смо да одржимо пуну стабилност и мир у земљи.

"Остварили смо значајно побољшање оперативне способности наше војске и полиције. Добро знам, као и остали чланови Владе, колико наши грађани живе тешко, али сви они који у материјалном смислу нису осетили резултате економских реформи, још мало времена и сасвим сам сигуран да ће сваки човек то моћи да учини", наглашава премијер.  

Важно je, како каже, да поклањамо пажњу онима који нису успели да материјално осете резултате реформи.

"Само заједнички приступ решавању проблема може да нас натера да радимо брже и јединственије", напомиње премијер.

Када је реч о економским параметрима, премијер је напоменуо је да је Србија остварила раст од 2,75 одсто, што је, како каже, више од планираног.

"Имали смо мањих проблема у рачуници са производњом електричне енергије у новембру, да није тога било би 2,8 одсто. То су добри резултати. Иако је планирано да у региону будемо најлошији, први смо", указује Вучић.

Према његовим речима, у претходном периоду успели смо да остваримо веома важне ствари – пољопривредна производња је порасла 1,8 одсто, а индустрија укупно 4,3 одсто.

"Снажан је опоравак услужних делатности, највећи раст је у саобраћају од осам одсто, а за 7,9 одсто раст и у трговини на мало. Повећан је број ноћења туриста и то за 13 одсто, нешто више страних", додаје премијер.

Напомиње да постоје повољна кретања у реалном сектору, што се, како каже, огледа у расту инвестиција од 6,1 одсто.

"Очекујемо да укупан фонд буде нешто мало мањи од две милијарде, а нисмо имали већих приватизација, што сматрамо успехом у години криза. То је петоструко више од земаља бивше Југославије које нису чланице ЕУ", истиче Вучић.

Остварен је раст извоза и увоза, каже премијер, напомињући да се раст извоза процењује на 9,9 одсто, а увоза на 4,4 одсто.

"Реалне зараде оствариле су раст од 2,5 одсто, што је за нас од великог значаја, имајући у виду раст зарада у приватном сектору од девет одсто", напомиње Вучић и додаје да је стопа незапослености смањена на 13,8 одсто.

Премијер је изјавио да ће од краја марта 2017. просечна плата у Србији износити више од 400 евра.

"До краја мандата Владе Србије надам се да ће просечна плата бити око 500 евра", рекао је Вучић и додао да се очекује да наредне године привредни раст буде већи од три одсто и да ће томе допринети увећана потрошња.

"Не заборавите да је пре три година била 25 одсто. Желим да захвалим НБС јер је динар према евру пао за 1,25 одсто, што показуја какву стабилност имамо, посебно због турбуленција у свету, а свака је погађала Србију", додаје Вучић.

Према његовим речима, постигли смо пуну стабилност економије и политике и "како каже ММФ, да постигнемо драматично оздрављење економије".

"На том путу наставићемо и наредне године", указао је Вучић.

"Ништа од овога не бисмо урадили да није било јединства грађана и да народ није разумео то што ми радимо. Погелдајте земље у региону, не зна се ко је премијер. Притисци су велики. Успели смо да покажемо како се штити независност земље. За нас постоји само једна отаџбина - Србија, а друге стране не постоје нити ће постојати", истиче Вучић.

Људима у 2016. години премијер поручује више рада. 

"Отворио сам 32 фабрике, укупно 16.000 радних места"

Премијер је рекао да је током 2016. лично учествовао у отварању 32 фабрике са 13.767 нових радних места и додао да је, захваљујући субвенцијама, у фабрикама укупно запослено око 16.000 радника.

"То је својеврстан рекорд. И још 2.450 радника где нисам лично учествовао", нагласио је Вучић.

Рекао је да је укупно запослено око 16.000 радника "само тамо где је Влада директним субвенцијама утицала на отварање фабрика".

Вучић је нагласио да у Србију долази велики број инвеститора пошто смо значајно побољшали амбијент за пословање.

Подсетио је да је Србија ове године напредовала за 12 позиција на "Дуинг бизнис" листи Светске банке о условима пословања, као и да је Србија за две године направила највећи помак у целом свету, од 44 места, на тој листи.

Према његовим речима, Србија није смањила ниједно социјално право, а током следеће године у тој области урадиће много више.

Напомиње да ће ригорозном контролом корисника права омогућити, без додатног издвајања из буџета, 13. дечји додатак за средњошколце који редовно похађају наставу.

Очекује се и да држава значајно повећа родитељски додатак за прво дете, те да омогући бесплатно похађање предшколских установа за децу чију су родитељи корисници социјалне помоћи.

"Тражићу подршку народа за то да се уведе радна активација за радно способне кориснике социјалне помоћи у складу са најбољим европским моделима, како је предлагао и Дејвид Камерон. Надам се да људи у Србији од рада не желе да беже", рекао је Вучић.

Један од главних економских циљева, каже премијер, јесте смањење незапослености на 12,5 одсто већ крајем 2017. године.

Главни економски циљеви су очување монетарне и фискалне стабилности, уз даље смањење дефицита и јавног дуга, као и повећање плата и пензија.

Додаје да је економски циљ и реиндустријализација Србије.

"То не значи само довођење инвеститора и отварање фабрика већ и очување и унапређење постојећих капацитета. Мислим на РТБ 'Бор' и Петрохемијски комплекс, али и на друге велике делове приватног сектора у Србији", истиче Вучић.

То подразумева, додаје, и енергетску стабилност и изразио очекивање да ће у 2017. у том сектору бити постигнути још бољи резултати.

Ни ове године нисмо имали у енергетици никакве проблеме, каже премијер и честита свим људима који су се тим послом бавили.

Влада Србије иде на промене у здравству, а великим улагањима у градњу нових капацитета и медицинску опрему показује да јој је важно да улаже у здравље грађана, поручује премијер.

"У здравству идемо на велике пројекте. Потрошили смо огроман новац, 78 милиона евра, само на опрему. Купили смо акцелераторе, скенере, Гама нож, апаратуру кључну за дијагностику и лечење", каже Вучић.

Како каже, уложено је највише новца на лечење деце и додаје да је поносан на државу која је то омогућила.

Најављује да ће у Нишу, пре краја марта, бити отворен најновији клинички центар, који је ремек-дело, најбоље опремљен, најбољом и најскупљом апаратуром.

Премијер очекује велики напредак на ранг-листи земаља по квалитету здравствених услуга.

"Наплатили смо 768 милијарди динара пореза"

Премијер истиче да је држава планирала да у 2016. наплати 711 милијарди динара, а да је убрала 768 милијарди или за скоро 7,8 одсто више од плана.

Поручује да се од свих наплаћује порез било да је реч о приватној, државној, малој или великој компанији.

"Према свима је потпуно једнак третман", наглашава Вучић додајући да су порески инспектори добро радили свој посао, иако имамо укупно свега 671 инспектора.

"То је недовољно, зато ћемо увећати број инспектора", навео је премијер.

Поручио је онима који кажу да се порез тражи од малих, а не и од великих, да то не смеју да раде, пошто тако због јефтиних политичких поена директно позивају људе да не плаћају порез и да буду непослушни према држави.

"Тако нећемо имати путеве, школе, болнице...", нагашава Вучић и додаје да, за разлику од оних оних који критикују актуелни власт, који су у своје време ослобађали велике од пореза, то данас више не постоји.

"Од свих великих узимамо, не можемо да узмемо само од појединих државних предузећа из наменске индустрије. Онда бисмо могли одмах да затворимо 'Црвену заставу', али наплаћујемо све што можемо", рекао је Вучић.

Поручио је да не постоји мали или велики лопов, већ само поштен човек или лопов, као и да не разуме поделу на велике и мале лопове.

"Ви који критикујете дали сте им да постану велики лопови, а не ја, ниједан није направљен у последње четири године. Сви су настали у претходном периоду, срећом они данас не владају као што су владали до пре четири године", додаје Вучић.

Премијер обећава нарко-босовима много тежа времена, али и борбу против одавања тајни о акцијама против нарко-криминала.

"Сваки пут када се договоримо да кренемо у велику акцију против нарко-босова, не против оних несрећника-криминалаца који деле пет грама дроге, јер не можете да гоните оног који дели пар грама а да не гоните онога ко доноси килограме, имамо проблем. Сваки пут када, чак у најужем кругу, наредимо велику акцију, због тога имамо фрустрације, у року од сат времена, готово увек, добијемо информацију од тајних служби да је акција проваљена и да су се сви склонили и сакрили", указује премијер.

Вучић је резигнирано констатовао да се то није догодило само једном. И на то ће се, како најављује, наћи прави одговор.

Констатује да је посао у вези с дрогом, цигарама и цигаретама обављен боље него претходне године, али да још није задовољан.

"Нисам ни ћорав, ни толико глуп да не видим колико тога иде по нашим сплавовима и клубовима, а да нико не зна ко су главни 'дародавци'. Ту предстоји велики посао", поручио је премијер.

"Нисам смео да износим личну нелагоду у случају Динкића и Карића"

Упитан да прокоментарише написе у медијима о томе да је наводно љутито реаговао на одлуку Тужилаштва за организовани криминал да одустане од даљег гоњења Богољуба Карића и Млађана Динкића, премијер је рекао да је Тужилаштво самостални орган и да није смео да на било који начин реагује на њихове одлуке.

"Шта лично мислим, то је моја ствар, али Тужилаштво је самостални орган, због чега се извињавам и људима у Тужилаштву и министарки Нели Кубуровић што сам изражавао личну или можда политичку нелагоду. На то немам право и не смем тако да се понашам као премијер", поручио је Вучић.

Медији су раније пренели да је премијер мало љутито реаговао на седници Владе на информацију да је Тужилаштво одустало од гоњења Карића и Динкића, а министарка Кубуровић је касније рекла да јесте било "мало повишених тонова", али да то није проблем.

Када је реч о сазнањима да бошњачка обавештајна служба спроводи операцију "Ушће", у којој прикупља податке о српским политичарима, премијер је рекао да не жели о сазнањима оперативно безбедносне природе износи у јавност.

"Морате да имате у виду да Србија није обавештајно свакако слабија ни од кога у региону", подвукао је Вучић.

Породице шест настрадалих младића у кафићу "Панда" у Пећи, који су убијени 14. децембра 1998, добиће истину, каже премијер и додаје да су потребни додатни докази који би поткрепили сазнања.

"Ми знамо шта се догодило, само се траже додатни детаљи који би то поткрепили", напомиње премијер.

И пре годину дана се знало шта се догодило, каже, али се нису знала имена.

"Не можете да кажете родитељу, брату, сестри да немате довољно доказа... Али мислим да ће породице настрадалих добити ту истину", напомиње Вучић.

Говорећи о Закону о пореклу имовине, премијер каже да ће бити усвојен у првој половини следеће године.

Тај законски предлог је веома "тежак", јер држава не жели "лов на вештице", већ, како каже, да се открије како су појединци стекли огромно богатство.

Премијер је навео да се разликују мишљења различитих министарстава и извинио се грађанима што тај посао није завршен до сада.

"Желим наставак сарадње са СПС-ом, али нема грљења"

Сарадња са СПС-ом је добра, лично бих желео да буде настављена, а да ли и они то желе, питајте њих, каже премијер упитан да прокоментарише чињеницу да су се социјалисти већ изјаснили да Томислав Николић за њих није прихватљив председнички кандидат.

"Не желим да будем портпарол СПС-а, ту је њихов председник, а данас није време за партијске разговоре. Ми имамо коректну и добру сарадњу, и што се мене тиче, желим да буде настављена, а да ли они желе или не, морате да питате њих", поручује Вучић додајући да нема ту врсту страха да некога грли сваки дан да би показао да га мање или више воли.

То су, како је приметио, радили неки раније.

"Ја се не грлим с људима... Хоћете, нећете... Добро", поручује Вучић и додаје да у сваком случају о тој теми нису разговарали с коалиционим партнерима.

"Нисмо разговарали о председничким изборима ни о потенцијалним партнерима, јер је наш посао да радимо и наставићемо. Нису избори у јануару, посао нам је да обавимо шта можемо за грађане, а биће времена, 20 дана за кампању да покушамо да се супротставимо досовским кандидатима", каже Вучић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи