Вучић: О поглављу 26 више нећу да разговарам, Србију нико неће ни газити ни згазити

Србија никога не мрзи и ни са ким неће сукобе, али нисмо ни народ ни држава коју ће било ко да понижава, рекао је премијер Србије Александар Вучић. Србију никада нећете моћи ни да газите, ни да згазите, поручио је Вучић. Само је Хрватска блокирала отварање поглавља 26, саопштио је премијер.

Александар Вучић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је због виталних вредности јуче напустио Брисел.

"Нисам напустио преговоре и зауставио процес, само сам показао нашу таблицу вредности и чврсто стао иза ње", рекао је Вучић. 

Каже да мора да штити вредности на којима почива српско друштво.

"То је таблица вредности која мора да виси изнад сваке државе, која је одређује, води и штити. Ми никога не мрзимо и ни са ким нећемо сукобе, хоћемо са свима да разговарамо, али нисмо ни народ ни држава коју ће било ко да понижава. Србију никада нећете моћи ни да газите, ни згазите, ни да понижавате", поручује Вучић.

Каже да у нашим срцима нема места за фашизам, мржњу и дискриминацију. Премијер је, међутим, и упозорио да нема места ни "за пацке или било који облик понижења".

"С том таблицом вредности смо ушли у преговоре, надамо се да ћемо с њом изаћи, надамо се да ћемо изаћи као чланица ЕУ, али и ако се то не деси, бићемо модерна држава, имаћемо европске вредности, али бићемо земља која није погазила своје виталне принципе", поручио је премијер.

Премијер је честитао грађанима Србије отварање два нова поглавља и истовремено затварање поглавља 25.

Вучић је рекао да је отварање поглавља 26 блокирала само Република Хрватска. Истакао је да јуче у Бриселу није добио образложење за неотварање тог поглавља, те да је то један од разлога зашто се вратио у Београд.

"Никакав разлог нисам добио шта то Србија није урадила. Одговора нема, тишина... Како и да буде кад 27 земаља подржава, а само једна не подржава. Како да кажем нешто против 27 чланица или како да кажем да је једна чланица паметнија од тих 27?", рекао је Вучић и упитао: "Шта и имају да нам кажу о правима националних мањина?"

Вучић је захвалио, како је рекао, словачким и немачким пријатељима, али и америчком потпредседнику Џозефу Бајдену.

"Бајден је данас разговарао са хрватским премијером и указао на неопходност отварања поглавља. То није било довољно", рекао је Вучић.

Србију неће газити "фалсификат оригинала" 

Према речима премијера, компромис Србија не прави са Европском унијом, него сама са собом.

"Није Европа за нас територија, не видимо у њој само новац, разне фондове, још мање је доживљавамо као велику заштитницу. Европа је оно што ми хоћемо да будемо унутар Србије, Европа је однос који хоћемо да имамо према себи и другима, она је лествица коју хоћемо да прескочимо и у Зајечару, Пироту, Ваљеву, Шапцу, Суботици и Косовској Митровици. Европа је она лекција коју сами учимо за себе и због себе", подвукао је Вучић.

Поручио је да нам нико други неће држати лекције и неће нас учити шта је погрешно, нити кажњавати, нарочито не они који су тако далеко од тога да икада ту лекцију науче.

"Лекцију од оних који тврде да су партизани били терористи, а усташе призната војска на страни правде и истине – не примамо, те лекције у Србији нису и никада неће моћи да прођу. Лекције које нам држе они који се плаше наших чоколадица – презиремо, лекције оних који за резултате на ПИСА тестовима оптужују мањине – одбацујемо, лекције оних који терористима дижу споменике где год стигну, лепе усташке поздраве, најгоре нацистичке поздраве – доживљавамо не као вредност, већ као озбиљан поремећај и комплекс", нагласио је Вучић.

Посебно немамо намеру да слушамо било какво предавање од оних који говоре да цела историја почиње и завршава се флоскулом о великосрпској агресији, рекао је премијер.

Поручио је да такви треба да крену поново у школу и сазнају како су постали део заједничке некадашње државе, и колико крви су пролили за ону фашистичку коју су затим створили и на крају, како се та агресија о којој толико говоре завршила – са више од 250.000 Срба протераних са сопствених огњишта.

"Неко нам сада прича да нисмо платили цену. Ваљда би требало да и оно мало преосталих Срба протерају или да им се не знам шта догоди. Више да плаћамо те цене нећемо. Нама нико није платио цену за више од 500.000 убијених Срба у Јасеновцу и другим местима широм НДХ. Нећемо ни тражити да нам плате, али ни дозволити да нас они који данас усред Европе величају усташке поздраве, заставе и терористе понижавају, зато што то није Европа, већ њена имитација и лоша копија у којој нема вредности на којима би Европа требало да почива", уверен је премијер.

Подржавајући или прећуткујући то, Европа, како је рекао, неретко подржава сопствени фалсификат, слику која нема везе са оригиналом.

Ми да копирамо и имитирамо у Србији тај фалсификат нећемо и немамо право, подвукао је Вучић додајући да на таблицу наших вредности можемо ставити само оно што побољшава, унапређује и јача наше друштво.

На њој, према његовим речима, сигурно неће бити места за лупетања о српским и несрпским чоколадицама, нити за бајке и измишљене приче о глупим мањинама које крње углед, како су то неки други говорили, и никада на тој таблици вредности, у српским грудима и срцима ништа неће куцати за фашизам. Увек ћемо се фашизму на сваком месту где год га видели и осетили супротстављати, као што смо чинили у претходном веку, истакао је Вучић.

"На тај начин смо већ данас део оригинала, оне идеје о друштву равноправних, слободних и по правима једнаких људи и држава. На тај начин ћемо наставити да се понашамо према Хрватској и свим другим државама без дискриминације и мржње, уз пуну спремност на сарадњу и компромис", закључио је Вучић.

"Настављамо европски пут"

Премијер је рекао и да ће Влада Србије у наредном периоду наставити европски пут и водити рачуна пре свега о својим националним и државним интересима.

"Реформисаћемо се изнутра и припадаћемо друштву европских цивилизованих народа", рекао је премијер.

Како је истакао, нека са поглављима раде шта год, када и како хоће, а ми ћемо наставити нашу сарадњу са ЕУ, али нећемо крити, већ ћемо развијати најбоље односе и са Кином и Русијом и свим другим спољним факторима.

Додао је да хоћемо јаку Србију коју нико неће моћи да на било који начин угрози, а посебно економски и, "не дај боже", војно.

Чинио сам све што сам могао у име свих грађана Србије и то ћу и убудуће чинити, а ако грађани мисле да сам им угрозио интересе увек имају прилику да своју вољу на различите начине искажу.

"О поглављу 26 нећу више разговарати"

О поглављу 26 више нећу да разговарам, нећу ићи због тога у Брисел, али ћу ићи тамо увек и за сва друга питања која Србију могу да приближе циљу, а то је чланство у ЕУ, рекао је Вучић.

Иначе, како је навео, никад му није тешко да иде у Брисел. "Никад мени није тешко да одем, борим се за земљу на сваком месту, и то је синоћ био начин, многи моји сарадници су се уплашили чврстог става који сам изнео, јер то није пријатно. Износио сам само истину, то је мој посао, ићи ћу у Брисел колико год треба", рекао је премијер.

Упитан да прокоментарише поједине представнике опозиције који су му замерили што је отишао из Брисела, као и што су рекли да Србија у ствари није довољно учинила да отвори поглавље 26, Вучић је приметио:

"А нисте рекли зашто то кажу", и онда објаснио:

"Кажу да је било више држава које су се противиле, а није, и питају зашто Србија није урадила више у области заштите и образовања националних мањина. Њима је истина далеко од срца. Па сами представници хрватске мањине говоре о великим помацима, а требало би да знају ти који ме критикују што сам напустио разговоре да се примедбе хрватске мањине односе на време кад су на власти били Јерков, Ђуришић и слични, а заштитник грађана био веома задовољан правима мањина."

Они, како је приметио, морају знати да таквим ставом показују да су априори против свог народа.

А осврћући се на став Хрватске, Вучић је поновио да не могу да се силе ни на који начин над Србијом, да нам прогањају народ, "лупају" ћириличне табле...

"Замислите кад бисмо ми радили нешто слично, а још нам држите придике и објашњавате како су то што радите европски стандарди. Извините, то је све супротно европским стандардима. Зато и нисам заинтересован да за поглавље 26 идем поново у Брисел. Све смо урадили", рекао је Вучић.

Илуструјући атмосферу током свог јучерашњег боравка у Бриселу, а поводом припрема за међувладину конференцију и отварање нових поглавља у преговорима са ЕУ, Вучић је рекао да су хрватске допломате бежале од њега по Бриселу.

Наводећи да је ставове Србије о апсолутној опредељености за европски пут, али и оријентацији ка Русији и Кини, а у жељи да Србија буде јака и снажна, пре свега економски, предочио поново и синоћ у Бриселу, премијер је додао: "А, видим, неке су хрватске дипломате бежале од мене по Бриселу. Ја их у пролазу потапшем и кажем: само ви радите своје."

"Уложили смо у уџбенике на хрватском језику и улице"

Србија је 2016. уложила око 33 милиона динара у књиге и часописе на хрватском језику, око 19 милиона динара за асфалтирање улица и то је све учинила како би се Хрвати у Србији осећали много боље него раније, рекао је Вучић.

Навео је да је у Хрватску ријеч Србија месечно ове године улагала по 2.389.500 динара, односно укупно 28.674.000 на годишњем нивоу.

За часопис за децу Хртко уложено је 2.268.000 динара, за часопис за децу Кужиш 1.728.000 динара, за опис књиге Дневник једне цуре и једног дечака 250.000, што је, како је рекао премијер, укупно 32.920.000 динара за 2016. годину.

"То је више од онога што су тражили", рекао је Вучић.

Председник Владе је истакао и да су представници хрватске националне мањине тражили и асфалтирање улица и да је и то учињено.

"Завршене су улице Николе Тесле и 24. нова, за шта је укупна вредност била 19,3 милиона што смо промптно завршили. Сада радимо на кући Бана Јелачића", рекао је Вучић.

Када је реч о медијским написима да је Хрватска јуче блокирала отварање поглавља 26 у Бриселу због непостојања уџбеника на хрватском језику, Вучић је цитирао ранију изјаву лидера хрватске националне мањине Томислава Жигманова, који је рекао да је највећи помак остварен управо у решавању питања уџбеника за наставу на хрватском.

"За ову школску годину објављени су за узраст од првог до осмог разреда, а потписани су уговори за средњу школу и остаје решавање уџеника за наставу на хрватском, према моделу Ц, то јест објављивање уџбеника за предмет хрватски језик са елементима националне културе", цитирао је Вучић Жигманова.

Додао је и да је Жигманов рекао како је проширен пола сата на један сат радијски програм на хрватском на РТВ-у, да није решено питање финансирања тросатног програма Радио Суботице, али да је отворено ниже одељење музичке школе из Апатина у Сонти.

"Е то је оно што сам као председник Владе у ваше име, у име грађана Србије, урадио поштујући реч Владе Србије, нашу реч, нашу жељу да се Хрвати у Србији осећају много боље него раније. То је оно што смо урадили за само неколико месеци", поручио је Вучић.

Вучић кандидатима: У политичкој сте арени, научите да трпите

Премијер је потенцијалним кандидатима за председника Републике поручио да се налазе у политичкој арени и да би требало да науче да трпе негативну кампању, јер и он то трпи сваког дана.

Одговарајући на питање новинара како можемо да говоримо о цивилизованом друштву ако скоро сваког дана потенцијални председнички кандидати буду понижавани у медијима, Вучић је рекао да други могу да покушају да понизе некога, али да понижење човек чини само себи самом.

"Ви вашим односом показујете да ли сте то учинили или не", рекао је Вучић.

Када је реч о негативној кампањи, премијер је рекао да је ужасно мучно када неко свакога дана изговара најстрашније ствари против онога ко мисли другачије и да је ужасно мучно слушати и читати шта се све објављује против оних који су подржали актуелну власт, попут Горана Бреговића, Ненада Лалатовића, Давора Штефанека...

"Постало је симбол правог новинарства оно што објављује онакав болесник Милован Бркић. Сваки пристојан новинар га не сматра новинарем, само што сви то преузимају", рекао је Вучић.

Додао је и да се најгоре гадости пишу на сајтовима који подржавају председничке кандидате.

"Налазите се у политичкој арени. Научите то да трпите. Ја то трпим сваког дана на међународној и домаћој сцени, а нисам овамо дошао да вам кукам и тражим подршку", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да не би ни спомињао председничке кандидате да их новинари не спомињу.

"То ћу чинити и убудуће", рекао је Вучић и додао да о њима не мисли ништа нити да ће говорити о њима, осим чињенице да су победили.

Број коментара 74

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара