Дачић: Имамо пут ка ЕУ, али нећемо дозволити да нас понижавају

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је за РТС, поводом хрватске блокаде отварања поглавља 26, како у Хрватској постоји антисрпска атмосфера и да ни нова хрватска влада није променила такав однос према Србији. Премијер Вучић је до касно у ноћ био у контакту са важним личностима из ЕУ, навео је Дачић.

Дачић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је осим Хрватске и Бугарска у извесном смислу била резервисана.

Указао је на то да је у Хрватској проблем чоколадица која долази из Србије и да је то земља у којој се обнавља фашистичка усташка идеологија.

Подсетио је на то да је премијер Александар Вучић са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић потписао документ о заједничком раду у будућности који ће бити у интересу мањина и у Хрватској и у Србији.

Говорећи о Бугарској, Дачић је рекао да је лако у уставу написати како у некој земљи нема мањина, и онда немате проблем са мањинама. "И сад они говоре о праву бугарске мањине у Србији", навео је Дачић.

"Не могу да верујем да моћна Европска унија не може да утиче на то да ли ће једна Бугарска или Хрватска дати или неће дати сагласност за одређена поглавља", рекао је Дачић.

Рекао је да разуме "оптерећеност коју Хрватска има с обзиром на резултате које постиже Србија", али је поручио да то не доприноси стабилности у региону.

"Ако је то Европска унија, онда мислим да смо много изгубили на критеријумима", навео је Дачић.

Додао је да би ипак требало сачекати данашња дешавања и видети да ли ће се нешто променити, јер теоретски постоји таква могућност. Навео је да је премијер до касно у ноћ радио и да је био у контакту са важним личностима из ЕУ.

"Србија има пут ка ЕУ, али неће никоме дозволити да је понижава и вређа", поручио је министар спољних послова.

Говорећи о посети шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Србији, Дачић је навео да има договор са Лавровом да се сусрећу два пута годишње и навео да је Србија и са Кином успоставила редовне сусрете.

Поручио је да би ЕУ требало да води рачуна о својој привлачности.

"Србија има свој пут ка ЕУ и тај пут нас неће никада натерати да будемо антируска држава", навео је Дачић.

Подсетио је на то да, када Србија има проблем у међународним организацијама и форумима, увек прво зове Русију. Истакао је да је њему Лавров најдражи гост, јер Србија од Москве добија подршку, а не притиске.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво