Дачић: Без Русије немогуће заштитити територијални интегритет Србије

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је на конференцији за новинаре са руским колегом Сергејем Лавровом да Русија никада није вршила притисак на Србију и да је према томе Лавров један од наших најдражих гостију. Поручује да без Русије није могуће заштитити територијални интегритет Србије. Лавров: Противимо се једностраном мењању Резолуције 1244.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да министар спољних послова Русије Сергеј Лавров не долази у Србију да врши притиске, већ да помаже Србији.

Дачић је на конференцији за новинаре са руским министром, коментаришући медијске наводе да је Лавров дошао са одређеном агендом, са циљем да врши притиске по различитим питањама, укључујући питање председничког кандидата, поручио:

"Русија никада није вршила притисак на Србију. Лавров је један од најдражих гостију Србије, толико тога је учинио за Србију и ми смо му због тога веома захвални".

Он је, такође, рекао да је Србија веома захвална Русији на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета.

"Не могу да вам не кажем – без Русије је немогуће заштитити наш територијални интегритет и суверенитет. Србија никада неће бити антируска држава, као што су то неке друге постале, нећемо се придружити санкцијама ЕУ", рекао је Дачић. 

Он је истакао значај предстојеће посете премијера Србије Александра Вучића Москви, 21. децембра, када ће са министром одбране Сергејем Шојгуом разговарати о војнотехничкој сарадњи.

Како је рекао Дачић, тада ће се разговарати о молби Србије да јој Русија донира летелице и одређену војну опрему.

"Када се Хрватска наоружава од НАТО-а, онда они кажу да то није офанзивно и да није уперено ни против кога, али ја питам против кога то Хрватска може да употреби ако не против Србије. Да неће да гађа Беч, Будимпешту или Рим? А спорно је када Русија донира Србији војну опрему јер онда кажу да се ми спремамо за рат, а они се спремају за мир. Маните ме више тих прича. Србија је самостална држава, не претимо никоме, али нећемо дозволити да ико угрози Србију или Републику Српску без одговарајуће реакције Београда", рекао је Дачић на питање новинара какву реакцију у Бриселу очекује на то.

Лавров: Противимо се једностраном мењању Резолуције 1244 

Министар Лавров је изјавио да Русија прихвата сва решења и процесе у вези са Косовом, али уз максимално поштовање Резолуције СБ УН 1244, чијој се једностраној ревизији противи.

"Солидаришемо се са српским пријатељима и против смо било каквих покушаја да се једнострано ревидира ова резолуција", поручио је Лавров.

Дачић је, говорећи о подршци Русије, рекао да је Лавров тај кога може да позове кад је потребно.

"Када је Србија у опасности, у случају резолуција о геноцидности српског народа, позива да се призна Косово... кога могу да зовем у сваком моменту?", упитао је Дачић, чекајући да неко од новинара који су пратили конференцију за новинаре са шефом руске дипломатије каже: "Сергеја." 

"Лепо сте одговорили. Волео бих да могу увек да позовем Џона Керија, у сваком моменту, да му кажем да је Србија угрожена, али како да га позовем када Викторија Нуланд (званичница Стејт департмента) каже да су они 20 година улагали у независност Косова, или Лондон, када од њих долази резолуција о геноцидности српског народа", рекао је Дачић.

Коментаришући то што га многи у Србији сматрају "руским министром", он каже: "Ја не да нећу да будем анти-Рус, него нећу да будем ни анти-Србин. Испада да Србија треба да бира између ЕУ и Русије. Али ми бирамо Србију", рекао је Дачић.

Лавров је такође рекао да је са српским колегом Ивицом Дачићем разговарао и о ситуацији у региону, укључујући и напоре за БиХ, али уз поштовање ста три конститутивна народа. 

Двојица министара су потписала план консултација два министарства за наредне две године.

Дачић је истакао и да је жеља Србије да буде члан ЕУ, али да то нема везе са односима са Русијом. 

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се раније данас са шефом руске дипломатије оценивши на почетку састанка да је посета Сергеја Лаврова Србији још један корак у развоју братских односа двеју земаља.

На састанку са Лавровом, Дачић је такође истакао да је министар спољних послова драг гост у Србији. Лавров му је одговорио да се у Србији осећа као код куће и међу пријатељима.

Подсетио је да се током дана састао са премијером и председником Србије и додао да ће са Дачићем разговарати о билатералним питањима и међународној сарадњи.

"Ценим наше контакте који помажу и Србији и Русији", рекао је Лавров и додао да цени лични допринос министра Дачића у развоју међусобних односа двеју земаља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије