Чаудри: Српски парламент доприноси раду Интерпарламентарне уније

Председница Скупштине Маја Гојковић састала се са председником Интерпарламентарне уније (ИПУ) Сабером Чаудријем, који је истакао да српски парламент својим учешћем значајно доприноси раду те институције.

Чаудри је рекао да је Србија једна од првих чланица ИПУ, којој се придружила 1891. године, истичући да се историја Интерпарламентарне уније преклапа са историјом парламента Србије.

ИПУ постоји од 1889. године, формирана је пре Лиге народа и Уједињених нација, као прва међународна мултилатерална иницијатива која је покренула и оснивање многих других организације и била кључни иницијатор за повезивање националних парламената, истакао је Чаудри.

Како је рекао, у тренутку када сагледавамо прошлост, треба посматрати и будућност и изазове који предстоје - од климатских промена, образовања, здравствених питања, до еманципације жена, тероризма, миграција.

"Свет се јако брзо мења и у том смислу парламент треба да буде један систем који треба да буде стабилан и на који се можемо ослонити", рекао је Чаудри.

Нагласио је да грађани Србије могу да буду поносни на парламент, који не само да предњачи у законодавном смислу, у својој основној улози, већ и учешћем у ИПУ значајно доприноси раду те институције.

Када је реч о односима ИПУ и УН, он је рекао да ИПУ уноси конкретну компоненту у пружању подршке спрвођењу међународних споразума.

Председница српског парламента Маја Гојковић истакла је да је Чаудријева посета Србији у години јубилеја веома важна, наводећи да је чланство Србије у ИПУ једно од најстаријих чланстава наше земље у међународним организацијама.

Додала је да ће се Чаудри тим поводом данас обратити парламентарцима са поруком колико је ИПУ важна за успостављање дијалога између парламената из читавог света, нарочито у 21. веку када се свет суочава са изазовима климатских промена, миграција, тероризма, економске кризе.

Гојковићева је додала да је са Чаудријем разговарала и о могућности да Србија, односно парламент, буде домаћин једног регионалног скупа у организацији ИПУ, какав ће се наредног фебруара одржати у Будимпешти.

"Имали смо садржајан разговор о акивностима националне делегације парламента Србије у ИПУ, о даљим плановима и облицима сарадње, учешћу наше делегације на предстојећем регионалном састанку у Будимпешти", рекла је Гојковићева.

Чаудри се, након обраћања новинарима, уписао у Књигу утисака Скупштине Србије.

број коментара 0 Пошаљи коментар