Вучић: Нећу кохабитацију ни председника који само звоца

Премијер Александар Вучић каже да ће председнички избори заправо бити опредељивање за пут којим ће Србија ићи у будућности. Истиче да је циљ Владе да у 2017. години привредни раст буде четири одсто и да је то од кључног значаја за нашу земљу, те да би такав раст значио и повећање плата и пензија. То би требало да буде наш новогодишњи поклон грађанима, рекао је Вучић.

"Хоћемо ли у жабокречину и нелегалне приватизације или можда у враћање у време сукоба са свима? Не даје се власт према симпатијама, према томе да ли је неко некоме сладак већ да ли може будућност да креира, да ли је вредан и одговоран", рекао је премијер Александар Вучић за телевизију Прва.

Како каже, уколико победе "они који су већ победили – Јанковић, Јеремић, Шешељ, то ће имати значајне последице за будућност".

"То значи да људи желе промену политике и да сматрају да то што ми радимо није добро. Не мислим да је то тако, мислим да би тако нешто било погубно, али у вољу народа никада не бих улазио", рекао је Вучић у Вршцу, где "Хемофарм" обележава 10 година рада у оквиру немачког концерна Штада, отварањем нове фабрике за контролу квалитета производа.

Поновио је да за њега кохабитација не долази у обзир, да би то било лоше решење:

"То би значило да би Србија имала председника који би седео док влада ради. Он би сваког дана нешто звоцао, критиковао оне што раде сваког дана, имао сва права и никакве обавезе", објаснио је председник владе.

"Шта су урадили ти који критикују, ништа?", запитао је и додао да у таквом хаосу, у случају кохабитације, те у мрцварењу земље он неће да учествује.

Раст привреде у 2017. четири одсто

"Циљ Владе је да раст привреде у 2017. години буде четири одсто, што ће бити доказ да Србија постаје успешна земља", изјавио је премијер Александар Вучић и указао на то да би то значило да ћемо бити у прве две или три земље у Европи по стопи раста.

Вучић је истакао да ће то сутра на Влади Србије поставити као задатак и циљ.

"Ако Италија расте 0,5 одсто, Француска 0,1 одсто или 0,2 одсто, том брзином и за толико процената ћемо се ми приближавати најмодернијим и најјачим земљама. Немачку и Аустрију сам оставио ван конкуренције, с њима не можемо да се поредимо", рекао је Вучић.

Вучић је приликом отварања нове фабрике компаније "Хемофарм" у Вршцу рекао да би то могло да се догоди у наредних 12 месеци. Објаснио је да раст од четири одсто значи да ће грађани имати веће плате и пензије, како у јавном тако и у приватном сектору.

"Гледаћемо да радимо што је могуће више. Не нудим никакве куле и градове, али ако имамо четири одсто, то је онда доказ да постајемо успешна земља", истакао је премијер, додајући да је то кључно за нашу земљу.

Најавио је да ће учинити све да се повећају инвестиције, те да ће се радити на владавини права како би се направио добар амбијент за домаће, али и за стране инвеститоре.

"Наставићемо да чинимо све да постигнемо раст и инвестиције, радићемо на владавини права и свему што је неопходно да би се инвеститори осећали као своје куће", рекао је Вучић.

Подсетио је на то да смо до сада имали прилику да видимо како изгледа три и по одсто раста, а сада је задатак четири одсто у следећој години. То је, поновио је, од кључног значаја за нашу земљу, јер ће се тим темпом Србија најбрже приближити развијеним земљама.

Како је навео, Немачку и Аустрију је оставио по страни, ван конкуренције, али ми ћемо гледати да радимо што више, и "ако будемо имали четири одсто, то ће бити доказ да Србија постаје успешна земља".

"То можемо да остваримо и за 12 месеци, то би требало да буде наш новогодишњи покон грађанима Србије и то би значило веће плате и пензије", поручио је премијер.

"Спремни да се боримо јаче, противника је више него икад"

Пред нама су велики изазови, али Србија полако и сигурно иде набоље, поручио је премијер Александар Вучић грађанима који су га дочекали у Вршцу, где "Хемофарм" обележава 10 година рада у оквиру немачког Штада.

"Будите спремни да се боримо јако и јаче, јер ћемо имати више противника него икада раније, уједињених у мржњи према нама, уједињених у жељи да Србију врате уназад, да је врате у пљачкашке приватизације, у време када су они могли да отимају и да буду богати, а да сиротиње буде свуда око њих", упозорио је Александар Вучић.

"Борићемо се против њих и уверен сам да ћемо, ако будемо довољно јединствени, ако ми будемо довољно храбри и упорни – да ћемо их убедљиво победити", рекао је премијер у Вршцу.

Навео је да ће се сваке године повећавати и плате и пензије, "уколико будемо вредни, марљиви".

"Али наравно, биће много оних и изнутра и споља који ће хтети да руше нашу земљу. Зато ми морамо бити спремни, морамо сачувати отаџбину, одбранити је у сваком тренутку и показати свима да их се ни најмање не плашимо", навео је премијер.

Наше је, како је рекао, да сачувамо мир, стабилност и да се боримо за своју земљу.

Посебно је захвалио "грађанима, пензионерима и свим младим људима који су прихватили тешке реформе", уз обећање да ће влада "учинити све да се смањи незапосленост, а да се сви заједно убудуће поштењем и одговорно боримо за другачију и бољу Србију", рекао је Вучић.

"Не брините, поштоваћемо закон и међународне норме"

Премијер је, поводом повлачења ознаке тајности с међународних потерница Хашког трибуна за троје функционера СРС, изјавио да ће Србија пре свега поштовати своје законе и међународне норме.

"Немојте да бринете. Србија ће, пре свега, поштовати своје законе и међународне норме и Србија неће угрозити своје грађане, али неће угрозити ни своје поштовање ни свој углед у свету", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара о томе како ће се Србија одредити у односу на потернице Хашког трибунала и да ли ће то утицати на европске интеграције.

Вучић је у Вршцу, где је компанија "Хемофарм" обележила 10 година рада у оквиру немачког концерна Штада отварањем нове фабрике за контролу квалитета производа, прокоментарисао да шта год да се деси, "да изградимо фабрику од милијарду", увек би било неких других питања.

Премијер је потом за телевизију Прва рекао да колико год фабрика и путева да отворимо, увек ће политичка питања која изазивају одређене емоције бити много важнија за нас из Србије и да је то нажалост тако.

"Ми смо се понашали до сада одговорно, понашаћемо се увек одговорно. Увек ћемо заштити своје националне интересе, бринућемо о својим грађанима. Нећемо угрозити имиџ и слику Србије, а истовремо, чини ми се да нећемо угрозити ни права појединаца", каже Вучић.

Наводећи да не би да говори о тренутку који је и овог пута изабран за пуштање неке информације која се тиче Србије, Вучић каже да му је цео тај случај чудан.

"Ослободити Шешеља 21 дан пред изборе, немојте да ми говорите да је случајно, а онда то исто понављате опет пред неке друге изборе. Имам много већих проблема са којима се суочавамо на дневном нивоу и које можемо да решимо", каже Вучић.

Вучића је испред фабрике "Хемофарма" дочекало око 3.000 грађана.

"Нема хлеба преко погаче, савест ми је чиста"

Вама се не свиђа истина, а мени је савест чиста, порука је премијера Александра Вучића на збивања и коментаре у вези са недавним протестом Војног синдиката, укључујући и опаску председника Томислава Николића да се на војсци не штеди.

Председник владе је на питање Прве телевизије у вези са протестом Војног синдиката рекао да они немају право на штрајк, да имају на протесте и да је спреман да разговара и саслуша све аргументе, али и да неће никоме да се додворава, нити да се исплаћује више него што је зарађено.

"Што се тиче више новца - више новца нема", рекао је премијер и додао да нико не тражи "преко хлеба погаче".

Како је рекао, постајемо нормална земља, не задужујемо се, колико радимо, толико ћемо и исплаћивати.

"Не свиђа вам се истина? Баш ме брига, савест ми је чиста" рекао је Вучић и додао:

"Сада када ме буду сменили, ти који дођу неће моћи да за 10 година окрече фабрике које сам отворио, нити да обиђу изграђене путеве".

А на питање да прокоментарише снимак саветнице председника Србије Станиславе Пак и Ђорђа Вукадиновића, у разговору у једном ресторану, Вучић је подсетио да је Вукадиновић био на платном списку и Јеремића и Шапера и Коштунице и свих њих и додао: "Не интересује ме ко са ким пије кафу, нити шта каже Ђорђе Вукадиновић".

Вучић је изјавио и да је значајно мањи прилив миграната у Србију, од како су додатно заштићене границе.

"Од тренутка када смо додатно заштитили нашу границу, што нас кошта и што плаћамо из свог буџета, имамо значајно мањи прилив миграната. Имамо људе који су овде, а немају где да изађу", рекао је Вучић за телевизију Прва.

Каже да разуме те људе у центру Београда, који живе код Економског факултета и који се лоше осећају.

"Ти људи постају нервозни, агресивни, недисциплиновани, али ћемо то да решимо", рекао је премијер.

Додао је да влада постоји да би бринула оне бриге о којима грађани не морају да брину и да ће решавати све проблеме.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво