Декрет о ЗСО услов за повратак Срба у косовске институције

Двојица српских министара у косовској влади Љубомир Марић и Далибор Јевтић поручили су да би косовска влада требало да донесе декрет о успостављању Заједнице српских општина уколико се истински жели повратак Срба у институције.

Представници Срба на Косову и Метохији замрзли су прошлог месеца до даљег учешће у раду косовске владе и скупштине, због доношења Закона о "Трепчи", оцењујући то кораком у правцу заштите српских националних интереса и српске имовине на Косову и Метохији.

Министар администрације и локалне самоуправе Љубомир Марић изјавио је Танјугу да је Српска листа увек инсистирала на правилном спровођењу споразума из Брисела али и на реализацији коалиционог споразума.

"Оно што је нама важно и што понављамо као мантру то је наставак спровођења споразума о ЗСО. Ми смо и у разговорима са представницима међународне заједнице врло јасно истакли да је наша жеља и очекивање да у најскорије време Влада Косова стави на дневни ред усвајање одлуке, односно декрета о приниципима за успостављање ЗСО", рекао је Марић.

Дакле, имплементација споразума из августа 2015. године, на тај начин успостављање ЗСО и стварање оквира неопходног у косовском систему за доношење Статута ЗСО и његово усвајање, додао је Марић одговарајући на питање шта је услов за повратак представника Срба у косовске институције.

И министар за заједнице и повратак у Влади Косова Далибор Јевтић изјавио је за Танјуг да повратку Срба у институције треба да претходи одлука косовске владе о успостављању ЗСО.

"Позивање Владе Косова и коалиционих партнера да се Српска листа врати у институције треба да буде формално и суштински учињено тако што ће том позиву претходити одлука да се на дневни ред седнице Владе Косова стави декрет у складу са принципима који су потписани у Бриселу када је реч о формирању ЗСО", рекао је Јевтић.

Јевтић је додао да би то уједно био и први важан корак ка имплементацији тог дела бриселског споразума како би касније могло кренути у решавање других проблема који постоје на терену, а који нису на агенди бриселског дијалога.

Јевтић је додао да је због нормализације живота на Косову веома важно да ставови политичких представника Срба буду уважени.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 20. нов 2016, 12:50) - anonymous [нерегистровани]

Pazite da im ne pripretite

Ne haju oni za vas. Ionako su morali da vas prime u vladu pod pritiskom nekih jacih zemalja. U to se ne nadajte.