Постигнут споразум са Приштином о телекомуникацијама

Београд и Приштина постигли су споразум о телекомуникацијама који укључује и несметан рад "Телекома Србије" на Космету. На основу тог договора имовина "Телекома" преноси се на "МТС д.о.о", ћерку фирму "Телекома" на Косову и Метохији, потврђено РТС-у. Комплетна имовина “Телекома Србије“ је трајно заштићена, каже за РТС Марко Ђурић.

Споразум осигурава и троцифрени позивни број за географску област Косова и Метохије који ће затражити Србија, док ће позиви између места у централној Србији и оних на Косову и Метохији бити третирани као међуградски.

Директор Канцеларије за Косово и Метохији Марко Ђурић каже да је постигнут договор важан и да ће се позитивно одразити и на односе са Приштином и на односе са Европском унијом.

Гостујући у Дневнику РТС-а, навео је да је добро што Србија није прихватила постизање споразума који нису у интересу нашег народа и да је Србији у интересу да постиже споразуме који јесу.

"Овим договором о спровођењу споразума из 2013, односно 2015. о телекомуникацијама, комплетна имовина 'Телекома Србије' је сачувана, то се види и у саопштењу ЕУ", додаје Ђурић.

Ђурић истиче да се сва имовина преноси на "МТС д. о. о" на Косову и Метохији и да је званично власништво МТС-а "Телекома Србије".

"Имовина 'Телекома Србије' је званично трајно сачувана, као и базне станице и све друго. Они су хтели да отму нашу имовину, ми то нисмо прихватили, дошли смо до нечега што подразумева, и за медије је то важно - да део дигиталног спектра буде резервисан за медије на српском језику. Ово је важан договор, а сигурно ће се позитивно одразити и на наше односе са Приштином, а и ЕУ", објашњава Ђурић.

Каже да ће се и убудуће сигнал "Телекома Србије" хватати тамо где се и сада хвата, а да ће након две године бити расписан тендер за све мобилне оператере на целој територији Космета, где ће "Телеком Србије" такође учествовати. Додаје да фиксна телефонија важи за целу територију КиМ.

Прелазни период ће, објашњава, трајати до расписивања тендера.

"Приштина, односно Албанци и сада користе туђе позивне бројеве за Монако, за Словенију, не користе наш позивни број. Овим ће Србији бити додељен још један позивни број за географску област у оквиру Србије, у складу са Резолуцијом 1244. Грађани ће моћи нормално да позивају Приштину и Косовску Митровицу без икаквог позивног броја и додатног тарифирања", истиче Ђурић.

Додаје да ће се ресурси "Телекома Србије" чврсто "задржати у нашим рукама".

"Нико не може нешто против наше воље да уради. За наше грађане ради преко 200 људи и наставиће да ради, и то нико не може да заустави. Мења се то да Приштина губи право да врши било какво правно насиље над имовином 'Телекома Србије'. 'Телеком Србија' сада стиче и у приштинском систему право да званично и легално функционише на читавој територији", закључио је Ђурић.

број коментара 89 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. нов 2016, 10:02) - anonymous [нерегистровани]

pametnjakovici

uzivam da citam kako pisu ovi eksperti i veliki srbi a nemaju pojma sta radili i kako, a da to bude relno.. najlakse je pametovati i kritikovati druge.. Marko je veliki patriota i covek da se razumemo, i nikada ne bi uradio nesto protiv svoje zemlje. Njemu kao ni Vucicu u opste nije lako, hodaju po zici. Puna podrska Djuricu.

(понедељак, 14. нов 2016, 09:18) - Stefan [нерегистровани]

MTS

Koliko sam ja razumeo gospodina Djurica,on kaze da ce MTS mobilna telefonija nesmetano raditi gde je i do sada imao signal. Gospodine Djuricu, Vi znate da na centralnom kosovu samo u Gracanici i jos dva tri sela trenutno ima signal Mtsa a ostalih 12 sela nije pokriveno signalom. Ako je Vama ovo uspeh i ako vam je centralno kosovo samo Gracanica i jos dva sela onda vam je dogovor stvarno dobar. Lepo ste se dogovorili. Posle dve godine ostace Telekom bez igde icega a Kosovu ostade pozivni broj. Mislim da ste ovim Kosovu sve dali. Od sutra pocinjemo da se vozimo RKS tablicama po Srbiji,dokumenta ste im priznali odlican posao ste odradili. O Vama ce pisati istorija. Bravo.

(понедељак, 14. нов 2016, 09:17) - Александар [нерегистровани]

Мудро

Тзв. Косову смо дали оно што тзв. Косово никада није имало, да бисмо потврдили власништво над оним што је одувијек било наше. Генијално - Приштина нас је још једном надмудрила у елементарној логици!

(понедељак, 14. нов 2016, 08:25) - Mладен [нерегистровани]

Споразум

Добро је што се разговара са представницима Косова и што је наводно постигнут споразум о телекомуникацијама о фиксној телефонији и мобилној привремено за две године. Међутим, није јасно шта је договорено са штетом која је нанета по свим српским срединама на Косову и Метохији јер су пре неколико година све станице фиксне и мобилне телефоније по српским срединама једностраним актима Албанаца уништене, насилно посечени каблови и однета опрема. Дали је и о томе постигнут споразум да се све те станице врате у прввобитном положају или је то остало у истом стању. Друго дали је одређен неки рок за поступање и ко ће пружати гаранцију да ће се ово спровести, јер до сада сви споразуми који су постизани у Бриселу, су на жалост остајали само на папирима. Требало би и да се овај споразум објави у свим средствима јавног информисања у његовом оригиналном облику, како би и грађани били упознати.

(понедељак, 14. нов 2016, 08:16) - Vladimir [нерегистровани]

Svojina

Srpska svojina je zaštićena i drugačije nije moglo da bude.

(понедељак, 14. нов 2016, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

Odlicna vest

Srbija je pokazala svetu da ume da se bori na pravi demokrattski nacin i da sacuva svoju imovinu!

(понедељак, 14. нов 2016, 08:01) - petar [нерегистровани]

..

odlican napredak jako lepo sto je sacuvana imovina telekoma i sto je postignut dogovor koji duze vreme traje.

(понедељак, 14. нов 2016, 07:48) - anonymous [нерегистровани]

Wraith

Zasluga politike koju vodi nasa vlada na celu sa premijerom Vucicem bice sacuvana sva imovina na Kosovu.

(понедељак, 14. нов 2016, 07:46) - anatema [нерегистровани]

anatema

I druga pitanja mogu da se rese. Drago mi je da smo pronasli zajednicki jezik.

(понедељак, 14. нов 2016, 07:44) - Pavle [нерегистровани]

Polako

U ovom momentu je najvaznije da je imovina Telekoma zasticena na Kosovu, treba da nastavimo sa jakom diplomatijom i argumentima protiv jer to lagano daje rezultate.