Давенпорт: Вратићу се у Скупштину кад се стекну услови за разговор

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт каже за РТС да је - након што му посланици СРС-а, покрета Двери и ЛДП-а нису допустили да представи Извештај ЕК о напретку Србије - рекао да је спреман да се врати у Скупштину и саслуша мишљења посланика.

Мајкл Давенпорт је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је обавестио председницу Скупштине Мају Гојковић шта се десило на седници Одбора за европске интеграције.

"Јасно кажем да сам спреман да се вратим на њен позив у Скупштину, на конкретан разговор", рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Нагласио је да је увек спреман за разговор на позив председнице, али, како каже, треба да се успостове услови за разговор.

Према његовим речима, парламент има улогу у свакој демократији, и у Србији има битну улогу у свим процесима приступања Европској унији.

"Зато поздрављам сваку прилику да разменимо мишљење. Одбор ме је позвао на разговор у складу са праксом због тога што превод на српски језик захтева још неколико дана интензивног рада. Одбор је зато одмах позвао амбасадора да најбитније тачке представи након уручења премијеру", истакао је Давенпорт.

Нагласио је да Делегација ЕУ жели да чује ставове посланика и понавља да је спреман на разговор, као и претходни амбасадори.

"Захвалио сам се на позиву у Скупштину. Врло поштујем улогу парламента у свим аспектима живота, нарочито што се тиче европских интеграција", истакао је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Коментаришући замерке посланика да документ није достављен на српском језику и да "није логично да нас Британац убеђује да треба да идемо у Унију", Давенпорт је рекао да је образложење спремио на српском језику и додао да он јесте Британац, али и грађанин ЕУ.

"Велика Британија је и даље чланица ЕУ са свим правима и обавезама чланства. Настављам да обављам посао акредитованог амбасадора ЕУ, као и остали амбасадори", нагласио је шеф Делегације ЕУ у Србији.

"Очекујем отварање поглавља 5" 

Говорећи о отварању нових поглавља, Давенпорт је подсетио да је ЕК већ дала своју препорука када је реч о отварању поглавља 5 (јавне набавке).

"Сада остаје да одлуче државе чланице. Очекујем званичан преговарачки став Србијe о још 15 поглавља", истакао је Давенпорт и додао да се нада да ће доћи до отварања тог поглавља у децембру јер "морамо да идемо напред".

Коментаришући то да се у Извештају изричито помиње и Јавни медијски сервис и важност обезбеђивања стабилног финансирања, шеф Делегације ЕУ је рекао да је јавни сервис кичма медијског система и мора да има стабилно финансирање.

Говорећи о Извештају Европске комисије o напретку Србије, Давенпорт је рекао да је Извештај пре свега обејективан а препоруке конструктивне и прецизне.

"Изражава задовољноство напретком Србије која је отворила четири поглавља. Извештај поздравља напоре Србије у вези са модернизацијом јавне управе и амбационзних економских реформи", рекао је Давенпорт.

Сматра да се треба усредсредити на препоруке, пре свега када је реч о ефикасноти правосуђа, заштити животне средине и примени препоурка о раду независних регулаторних тела.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара