Стефановић: Поштујемо закон, одговорно ћемо поступати и када то није популарно

Нећемо толерисати да неко одаје податке странцима, поручује министар полиције. Стефановић истиче да је Србија довољно снажна да може да обезбеди мир и стабилност. Предлог закона о спречавању насиља ускоро ће се наћи пред посланицима, рекао је Стефановић за РТС.

Две информације које је пре неколико дана изнео председник Владе Србије узбуркале су јавност и отвориле бројна питања о којима се данима полемише. Ко је страним обавештајним службама одавао поверљиве информације из МУП-а и ко је са територије Србије учествовао у праћењу Мила Ђукановића?

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић указује да о хапшењу високог функционера Управе криминалистичке полиције који је одавао податке страној обавештајној служби једне западне државе одлучује Тужилаштво. Како истиче, хапшењу се приступа када се прикупи довољно доказа да би се некоме одредио притвор.

"Суштина је да Србија неће толерисати да било ко одаје податке странцима и да ћемо се трудити да ухватимо сваку особу која делује против интереса нашег народа", рекао је Стефановић гостујући у Дневнику РТС-а.

Министар је објаснио да то што је припадник УКП-а под надзором значи да су безбедносне службе обавиле разговоре и да предузимају све мере у складу са законом како он даље не би одавао податке странцима.

Упитан да ли је реч о Вељку Попари, како су поједини медији писали, министар је рекао да не може да се изјашњава о томе док је поступак у току.

Када је у питању праћење црногорског премијера Мила Ђукановића, Стефановић је рекао да се тим случајем бавила БИА.

"Наше безбедносне структуре су откриле лица која су се упустила у противзаконите радње, која су пратила премијера Ђукановића помоћу софистициране опреме. Започели смо истрагу, и видели сте оно што је премијер рекао: то није био лак потез за Републику Србију, већ је, политички гледано, то била тешка одлука јер није популарна. Србија хоће да пошаље јасан сигнал: ми никада нећемо бити земља која ће дозволити да се на њеној територији организују удари, противправна праћења, напади. Ми поштујемо закон и одговорно ћемо поступати и када то није популарно", рекао је министар полиције.

Србија и Црна Гора сарађују и размењују информације, рекао је Стефановић додајући да се чека њихов део истаге. "У наредним данима ће се одлучивати шта даље", истиче министар.

Стефановић је рекао да су сазнања до којих је Србија дошла непобитна и да је то порука да Србија жели да буде одговорна земља.

Упитан да ли је ухапшен Александар Синђелић, министар је рекао да, колико је њему познато, није, да очекује истрагу и да надлежна тужилаштва и Србије и Црне Горе доставе довољно доказа.

"За свако лице за које се докаже да је поступало мимо закона, Србија неће имати проблем да поступа у складу са међународним прописима", нагласио је министар.

Говорећи о посети шефа руских обавештајаца Николаја Петрушева, Стефановић је рекао да је та посета договорена пре неколико месеци и да последња дешавања немају везе са њом.

"Оно о чему смо разговарали је део стандардних разговора – разговарали смо о борби против тероризма, о организованом криминалу, шверцу наркотика", каже Стефановић.

Истиче да су безбедносне службе показале да је Србија довољно снажна, да имамо мир и стабилност који омогућују и економски напредак.

Очекује да се ускоро предлог закона о спречавању насиља нађе пред посланицима, будући да га је, на предлог Министарства правде, Влада упутила Скупштини.

"Желимо да будемо уз грађане, не треба да стављамо главу у песак, морамо активније да делујемо. Ако Скупштина усвоји закон, полиција и други органи имаће више посла, али и могућности да заштите жртве насиља", закључио је Стефановић.

број коментара 63 Пошаљи коментар
(петак, 28. окт 2016, 17:37) - Petar [нерегистровани]

p

Tuzilastvo ce preduzeti sve neophodne zakonske mere kako bi spijuni Srbije bili sankcionisani!

(петак, 28. окт 2016, 17:14) - Kinki [нерегистровани]

Mora se poštovati zakon, to je valjda logično

E sada što smo od nekih ranijih navikli na maskarade pa po medijima pompa, a rezultati oslobađajuće presude, stvar je prošlosti

(петак, 28. окт 2016, 16:43) - PAVLE [нерегистровани]

DDD

Tako i treba kada se zavrsi istraga i prikupe dokazi onda saopstiti javnosti sta je radio taj.

(петак, 28. окт 2016, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Raditi sve što je u interesu Srbije.

(петак, 28. окт 2016, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

Mina

Policija krajnje odgovorno radi svoj posao i ne sumnjam da ce oni koji su prisluskivali i odavali informacije biti procesuirani.

(петак, 28. окт 2016, 16:01) - anonymous [нерегистровани]

Ah

Samo po zakonu i treba postupati. Tako se ponasa ozbiljna i odgovorna drzava.

(петак, 28. окт 2016, 15:49) - Pile [нерегистровани]

***

U svakoj pravnoj drzavi,pravna regulativa se mora postovati.Stefanovic to zna jer samo tako moze da se zavede red.

(петак, 28. окт 2016, 15:06) - Nina [нерегистровани]

E

Najveci udar je izdaja unutar drzavnih organa.

(петак, 28. окт 2016, 14:25) - anonymoussasa [нерегистровани]

pravda

Svako koje izdajnik treba ga kazniti.

(петак, 28. окт 2016, 13:50) - anonymous [нерегистровани]

Marko

Ova hapsenja se moraju izvesti u zakonskim okvirima.