"Узбуњивачи помажу да држава буде боља"

Премијер Александар Вучић изјавио је да мали број земаља може да се похвали Законом о заштити узбуњивача какав има Србија, наводећи да је за годину дана од почетка његове примене 299 предмета покренуто, а 213 решено.

Aлександар Вучић је, отварајући међународну конференцију "Свака истина има извор: Заштита узбуњивача и новинарских извора", рекао да је, када је постао премијер, поручио да ће борба против корупције бити увек један од приоритета.

"Осим политичке воље и нулте толеранције, морали смо и мораћемо да уложимо још много напора да имамо независно судство и јаке институције које се баве борбом против корупције, али и да уведемо нове институте заштите узбуњивача", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је Влада Србије показала несумњиву посвећеност борби против корупције и нулту толеранцију према криминалу и нагласио да су узбуњивачи савезници на истом послу на којем је и Влада.

Узбуњивачима је пружио јавну подршку и замолио њих и све остале да тај посао наставе јер, како је истакао, то не раде за себе или само за себе, већ за целу државу, од које праве боље место за живот.

Вучић је истакао да ће држава учинити све да заштити узбуњиваче, а да беспоштедно казни све оне који се баве корупцијом и криминалом.

Навео је да узбуњивачи, према истраживањима у свету, открију више кршења прописа него полиција и тужилаштво, и додао да они обављају најважнији посао на свету.

Премијер је истакао да нико не може да спречи могућност одмазде према узбуњивачима, али закон може ту одмазду да санкционише.

"То је сврха закона, и на тај начин најделотворније обесхрабрује прогонитеље и штити узбуњиваче", поручио је Вучић.

Како је рекао, досадашњи резултат примене Закона о заштити узбуњивача је добар, имајући у виду две трећине решених случајева, али, истакао је, морамо и боље, а сарадњом са жртвама корупције могу се постићи бољи резултати.

Позвао је грађане да пријаве сваки па и најмањи случај корупције.

"Имамо добар закон и, осим робе коју све више извозимо, ово је једна од ствари у интелектуалној својини коју можемо да 'извозимо'", рекао је премијер.

Вучић је захвалио свима који су се борили и инсистирали да Србија добије закон који је, како је рекао, један од најбољих у Европи.

"Захвални смо свима који на такав начин суштински раде за државу и земљу", рекао је Вучић.

Некад, додао је, нисмо задовољни њиховим писањем и извештајима, али је Србија, захваљујући њима, боље место него што је била.

Указао је на то да су у изради закона учествовали и стручњаци из разних области, из портала Пиштаљка, из Велике Британије и САД и да је добио највише оцене ЕУ и Савета Европе.

Подсетио је да Србија једина у Европи, осим Ирске и Велике Британије, има бесплатно правно саветовалиште за узбуњиваче и да се институт привремене мере показао као најбоља судска заштита узбуњивача.

Вучић је додао да Србији предстоји даља реформа судства, као и да ће нови Закон о Агенцији за борбу против корупције дати нове механизме том независном телу, али и изнео податак да Србија и Уједињено Краљевство једине имају бесплатна правна саветовалишта за грађане који желе да пријаве корупцију.

Премијер је навео и да је потребна даља реформа судства и боља сарадња свих институција које се баве борбом против корупције и криминала.

Први случај у Србији да узбуњивач тужи државу. Борко Јосифовски, као директор Хитне помоћи пре 10 година указао је на неправилности у својој установи, а после тога је смењен.

"Чим сам ја добио податке из Центра за анализу и увидео да поједини доктори уопште не примењују реанимације и да и да редовно упућују породице преминулих на услуге одређених приватних погребнике, ја сам сазвао конференцију за новинаре и обавестио јавност о томе. Два дана касније, 20. септембра 2006. године сам смењен од стране министра задравља", наводи Јосифовски. 

Закон о заштити узбуњивача предвиђа да онима који открију корупцију и злоупотребу, држава пружи најјачу судску заштиту. Јосифовски, међутим, још чека правду. 

"Србија има веома добар закон о узбуњивачима"

Главни уредник „Пиштаљке“ Владимир Радомировић истакао је да Србија има један од најбољих закона о узбуњивачима и нагласио да узбуњивачи морају бити заштићени.

Радомировић је, током отварања конференције, подсетио да Пиштаљка постоји више од шест година, када су је основали новинари и бивши узбуњивачи. Од тада до сада објављено је више од 600 текстова, а сваки од њих, како је нагласио, може бити оптужни предлог.

Уз помоћ USAID-а пре две године, рекао је Радомировић, основано је бесплатно правно саветовалиште, једино на Балкану, које је до сада дало више стотина савета.

Навео је да су новинари и адвокати „Пиштаљке“ учествовали у радној групи за израду закона о узбуњивачима, који је један од најбољих у свету према оцени међународних стручњака.

"Србија је пре нешто више од годину дана постала земља која има снажан закон о узбуњивачима. Закон је јако добар, а сада је на нама да покажемо колико смо ми добри. Буде ли било проблема у примени, показаће да нешто није у реду", рекао је Радомировић.

Указао је да добре новинаре узбуњиваче мало ко жели, да они нису миљеници шефова и колега, а сматрају се извором проблема онима за које, наизглед, проблема нема.

"Тај извор треба заштитити", подвукао је Радомировић, додајући да тај дар који имају узбуњивачи и таленат треба да негујемо.

Координаторка Међународне мреже за узбуњиваче Ана Мајерс такође је похвалила Закон о узбуњивачима у Србији, додавши да је било важно што су узбуњивачи учествовали у његовој изради.

Светска пракса показује да узбуњивачи открију више кршења прописа него полиција и тужилаштво. Стога се од закона који се примењује нешто више од годину дана много очекује.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво