Вучић: Ухваћени људи који су припремали нелегалне активности за територију Црне Горе

Премијер Александар Вучић рекао је да су у Србији ухапшена лица због нелегалних активности које се односе на територију Црне Горе, и на праћење црногорског премијера Мила Ђукановића. Код ухапшених су, како је рекао, пронађени новац и униформе. У Србији повећана активност обавештајних служби и са Истока и са Запада, упозорава Вучић.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије, одржаној после седнице Бироа за координацију рада служби безбедности, истакао да су та лица приведена и налазе се у Београду.

"Радила су заједно са људима за које могу да кажем да постоји елемент иностраности", истакао је Вучић.

Добра је вест да у свему нисмо наишли на умешаност било ког политичара из Србије, а ни из Црне Горе, рекао је премијер. 

Према његовим речима, дошло се и до доказа да су "одређена лица пратила путању кретања премијера Црне Горе и то на дневном нивоу сваке секунде и обавештавала друга лица".

"То нису ови који су ухапшени доле. Са овим смо упознали њихове безбедносне структуре", напомиње Вучић.

"Сећате се да сам одмах чим су ухапшени рекао да тај башибозук није могао то да уради, али има ко је могао", рекао је Вучић и додао: "Знате о коме говорим."

Премијер је рекао да су српске службе безбедности, у току акције, добиле директна признања, и да су заплењене униформе и "новац у износу од 125.000 евра".

"Поjaчано дејство страних обавештајних агенција" 

Премијер је напоменуо да је повећано дејство и број припадника обавештајних агенција на територији Србије, како са Истока тако и са Запада.

"Наши надлежни органи су у складу са посебним законом, законом о Безбедносно-информативној агенцији, успешно евидентирали низ активности обавештајних агенција уперених против интереса Републике Србије. Евидентирани су и прекршиоци", нагласио је премијер.

Наводи да су нека од тих лица српске службе успеле да неутралишу и додао да она неће више моћи да тај посао обављају на исти начин.

"Без обзира на цену коју ћу лично да платим, али и други часни људи из служби безбедности, Србија ће процесуирати оне који мисле да је дозвољено давати оперативне обраде криминалистичке полиције службеницима страних амбасада", наводи Вучић.

Високи функционер Управе криминалистиче полиције одавао је оперативне податке страним службама, каже Вучић, и додаје да се против њега води поступак.

"Управо се води поступак, што значи да имамо сву истину, питање је само да ли ће тужилац да процени да је предмет притворски или не. Али, не мислим да је притвор важан, већ окончање поступка", истиче премијер.

"Они ће прво лепо да одговарају, а после нека иду и нека се пријаве у те земље и нека причају шта хоће против Србије", нагласио је премијер.

"Ако знате нешто страшније од тога кажите ми", упитао је Вучић, додајући да они не заслужују да раде за државу Србију и државне органе.

Премијер је приметио да би се народ смејао када би показао где све и како хватају наше службе стране обавештајце и њихове овдашње помагаче због њиховог начина деловања.

У прилог томе навео је да се "у хаустору пресвлаче, капуљаче скидају, одела облаче, па се по парковима састају"“, додајући да му је задовољство што зна да вечерас они знају да се у њихово име стиди.

„"Не љутим се на оне из великих служби, јер они мисле да им је то посао, иако угрожавају нечији суверенитет, али не могу да објасним свој бес због Срба који раде са њима"“, нагласио је премијер.

Упозорио је да ће се у наредних неколико месеци десити 5.000 афера и напада на њега и њему блиске људе и да грађани треба да знају да је то стога што је покушао да заштити независност и суверенитет Србије.

Додао је да ово што је Србија сада урадила није урадила ниједна мала земља, да то могу само велике, али да није важна цена коју ћемо да платимо, и да ћемо то истерати до краја.

Упитан шта мисли када је рекао да ће платити високу цену, одговорио је да је то рекао зато што мале земље то не раде и да ће се наћи на црној листи оних који мисле да то малим земљама није дозвољено.

Истакао је да је суштина да неки људи не могу да поштују мале слободарске народе и да не прави разлику међу великима, не желећи да говори о којим службама је реч.

„Унутрашњи“ сарадници, како је додао, су увек пијунчићи, и увек ће се искористити.

"Задовољан сам борбом против криминала" 

Када је реч о борби против организованог криминала и корупције, о чему се такође расправљало на седници Бироа, Вучић је рекао да је задовољан резултатима у претходна три месеца.

"То можете видети и на улици. Кад цена дроге расте, притисак на продавце расте. Сваки пут када бисмо кренули у борбу против дилера, они неће бити обавештавани, ми ћемо жестоко ударити ову банду по губици тих дана када не буду очекивали. Они који купују дрогу, мораће да је плаћају више", нагласио је премијер.

Истиче да је држава задовољна и борбом против шверца цигарета које стижу са територије Македоније, Косова и Метохије и Црне Горе, чиме су, како каже, у добрим делом задовољни и легални произвођачи дувана. 

Вучић је напоменуо да ће Влада, док је он председник Владе, водити политику суверене земље.

"Србија није земља некога са стране. Ова земља је земља Срба, грађана Србије и припадника свих других нација и тако ћемо земљу да чувамо", наглашава премијер.

"Распитују се са стране о помоћи Сирији"

Вучић је, упитан да ли је Србија имала проблеме и притиске због слања хуманитарне помоћи Сирији, рекао да се поједини "распитују са стране" у вези са тим.

"Распитују се нешто, немам појма шта хоће. Страшан смо злочин починили што смо послали ћебад, лекове, брашно и шећер, а дивно је што нам узимате оперативне обраде УКП и не умете да кажете извини. Прекините, бре, са лицемерјем, ма колико да сте велики", рекао је Вучић.

Додао је да њега нико не сме ништа да пита.

"Мене не смеју ни да питају, не знам ни шта бих им одговорио... Смејао бих им се у лице, вероватно бих питао шта су урадили са фасциклама са подацима УКП", навео је Вучић.

Рекао је да те службе покушавају да наместе да је Жандармерија учествовала у рушењу у Савамали.

"Срам их било све заједно. И то раде њихове службе, обавештајна агенција... Све најјачи на свету", рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија мала земља која би да буде независна, недовољно покварена, јер још има оних који би да дигну глас и штите слободу и законе у својој земљи.

"Није Мустафа био у нашем делу 'Трепче'"

На питање како коментарише што је косовски премијер Иса Мустафа био у "Трепчи", премијер је одговорио питањем: "Хајдемо поново, где је Мустафа био?".

У "Трепчи", рекао је новинар АП.

Вучић је питао поново: "Где је био?".

Одговор је био најпре – у фабрици, а након поновљеног питања, одговор је био – у руднику.

"Значи, у 'Трепчи' у јужном делу Митровице. Да људи знају да није био у нашем делу", приметио је Вучић.

"Био је у делу који још од деведесетих контролишу Албанци, да појаснимо да се није шетао у нашем делу", додао је премијер.

Упитан како коментарише то што је Мустафа рекао да ће се разговарати искључиво у Приштини, одговорио је: "Па, добро, ја им верујем, него питао бих Мустафу када ће посетити онај северни део 'Трепче'".

"Ми ћемо", поручио је, "пробати да разговарамо о свему, а верујем да ће они разумети да не може баш све тако на силу, како су планирали", закључио је Вучић.

број коментара 79 Пошаљи коментар
(уторак, 25. окт 2016, 10:23) - Патриот [нерегистровани]

Зато нам тако и иде!

"Високи функционер Управе криминалистиче полиције одавао је оперативне податке страним службама, каже Вучић, и додаје да се против њега води поступак."
>>Докле год непријатељи Србије буду неки безимени као овај неки "Високи Функционер",( једино ако му је то име? Али је нисам до сада никада чуо да се неко тако зове, иако би можда неки и желели да се зову по функцијама и да им то буду имена да би се знало колико су важни), а страни обавештајци тамо неки, из неких (безимених) земаља, дотле ће нам ићи овако како нам иде и дотле ће нам они кројити капу, јер виде да не постоји нико у Србији ко би се усидио и име да им помене. Како ћемо се бранити од те багре, ако наши највиши руководиуоци не смеју ни да помену чији су? И не само те странце из земаља без имена, него и тај домаћи олош који ради за њих је исто тако без имена, ни њега не помињу поименично. Наш народ каже да је сваки певац најхрабрији (и газда) на свом ђубришту,у нашој политици ни то не важи, него страни "певци" певају и на нашем ђубришту док се наши "певци" сакривају у кокошарнику одакле повремено провире да би се видело да су и они ипак ту негде. И зато неће бити никаво чудо да их они који су завладали нашим "ђубриштем" (пошто им се препушта да роваре) једног дана извуку из кокошарника и среде, да више не покушавају да запевају ни тамо.

(уторак, 25. окт 2016, 10:08) - Србија је то!Е,еееееее... [нерегистровани]

Контраобавештајна служба...

би морала овакве упаде да спречи!

(уторак, 25. окт 2016, 09:46) - anonymous [нерегистровани]

Spijuni

Pohapsili su neka nase ljude , uglavnom sitne ribe. Srbijom haraju tajne sluzbe vec 25 godina i niko od stranaca nije uhapsen i procesuiran. Ovi koji su uhapseni nece biti procesuirani takodje jer nece smeti.Izjave za javnost su jedno a sto se u praksi radi je drugo. Ne budimo naivni. MI-6 i CIA drze sve konce u Srbiji i tu se ne moze nista.

(уторак, 25. окт 2016, 09:46) - Ja?-Ti!-Ti!-Ja? [нерегистровани]

Samo pitam:

Ko će da snosi odgovornost!?

(уторак, 25. окт 2016, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Da li cemo mi biti - "kolateralna" - steta?!

Na zalost mi smo narod, koji je mali, sto se tice brojnosti, a uz to smo i na ivici opstanka.Nisam glasao za Vucica, niti bi glasao, ali svaka mu cast, na trudu i energiji. Cesto pomislim da on i nije svojom voljom na mestu gde se - nalazi?! Kako ce se situacija odvijati? Jako je tesko to predvideti, i biti - pametan! Da mi imamo veliku vojnu, ekonomsku, i moralnu snaga, to bi bilo drugacije, a ovako.... Pa, vidite li vi koliko ljudi koji zive u Srbiji, a rade joj o - glavi?

(уторак, 25. окт 2016, 09:10) - anonymous [нерегистровани]

Da li cemo mi biti - "kolateralna" - steta?!

Na zalost mi smo narod, koji je mali, sto se tice brojnosti, a uz to smo i na ivici opstanka.Nisam glasao za Vucica, niti bi glasao, ali svaka mu cast, na trudu i energiji. Cesto pomislim da on i nije svojom voljom na mestu gde se - nalazi?! Kako ce se situacija odvijati? Jako je tesko to predvideti, i biti - pametan! Da mi imamo veliku vojnu, ekonomsku, i moralnu snaga, to bi bilo drugacije, a ovako.... Pa, vidite li vi koliko ljudi koji zive u Srbiji, a rade joj o - glavi?

(уторак, 25. окт 2016, 08:49) - anonymous [нерегистровани]

Tomica

Svi koji su bavili spijunazom trebaju biti procesuirani...

(уторак, 25. окт 2016, 08:47) - anonymous [нерегистровани]

A gde je VIkiliks ?

Ja sam zaprepašćena da Vikiliks i Edvard Snouden nisu objavili nijedan dokument vezan za neuspeli puč u Crnoj Gori . Milo mora da je uvređen. Čak mu NSA nije ni telefon prisluškivala kao Angeli Merkel . Nikad nisam pročitala Lažni car Šćešan mali, možda bi trebalo.

(уторак, 25. окт 2016, 08:24) - anonymous [нерегистровани]

Zarko

Nasa sluzba bezbednosti radi vrlo ozbiljno i profesionalno.

(уторак, 25. окт 2016, 08:16) - mrki [нерегистровани]

кукавичје јаје

Очигледна је умешаност страних служби у целу ујудурму,са сталном присутном тенденциијом да се кривица пребаци на Србију и Србе,хвала богу па су наше обавештајне службе одрадиле посао ваљано!