Вучић: Запослићемо још 3.000 радника у Лесковцу

Премијер Србије Александар Вучић је посетио фабрику опеке и црепа "Младост" у Лесковцу, која своје производе пласира на Косову и Метохији, и поручио да Влада подржава домаћа предузећа која тамо послују. Шестог дана рада Владе у Нишу, премијер је обишао и фабрику "Јура" у Лесковцу, где је истакао да је поносан на то како та фабрика добро и лепо изгледа и да их жели више таквих.

Вучић је у разговору са руководством фабрике "Младост" похвалио пословање тог предузећа и истакао да је присуство те фабрике на Косову веома важно.

"Мислим да су сви задовољни и да се односе према томе као да је фабрика њихова, иако је ваша, али као да осећају да је фабрика њихова. Онима који вас критикују слободно реците: идите код Вучића, ми радимо свој посао", поручио је Вучић.

Премијер је руководиоцима рекао и да би фабрика требало да повећава извоз у Бугарску и у Албанију.

Власник Фабрике "Младост" Момчило Николић је истакао да се заштита на раду, безбедност и здравље на раду поштују максимално, по свим законским нормама, а да је просечни лични доходак негде око 50.000 динара.

Фабрика "Младост" је пример успешне приватизације, јер је домаћи инвеститор купио ту компанију пре 12 година, и до сада је инвестирано 22 милиона евра.

Домаћим капиталом је проширен производни простор, обновљене су линије и опрема. Црепови, чија је производња повећана пет, а блокова два и по пута, израђују се по свим европским стандардима. Запослено је око 300 радника а 45 одсто производње одавде одлази у земље региона.

Власници фабрике су провели премијера кроз све просторије и показали му технологију рада.

Вучић: Заборавите утопијски социјализам и самоуправљање

Вучић је посетио и фабрику "Јура" у Лесковцу, у којој је запослено 2.100 радника (до краја године биће их 2.700) и разговарао са некима од њих.

"Разговарао сам овде, видели сте, ја мислим са неколико стотина радника. Готово свакоме сам пришао, поздравио се, наравно да није лак посао, али само онај ко озбиљно ради и ко одговорно ради може да успе у животу, тако да сам задовољан оним што сам видео. То је та 'ужасна' фабрика о којој сви причају и ја сам поносан како та фабрика добро и лепо изгледа и желим их још више", истакао је Вучић. 

Каже да је са руководством фабрике "Јура" договорио да се запосли још 3.000 радника у том граду, јер ће јужнокорејске компаније пребацити своје фабрике у Србију.

"Ја вас држим за реч да пребаците те фабрике, нећу да говорим одакле, за још 3.000 људи. Ако нећете не морате Лесковац, може било који град у Србији, а ми обећавамо да ћемо помоћи", рекао је Вучић. 

Премијер је, одговарајући на критике о условима у којима раде запослени у фабрикама страних инвеститора, навео да "нигде није видео те чувене пелене".

"Писали су да овде нема воде, а ја сам на сваком кораку видео воду", рекао је премијер.

Вучић је навео да Србија има одговорну, озбиљну и стручну радну снагу, да нуди субвенције које су боље него у другим земљама и да влада хоће да ради и ради на решењу проблема незапослености.

"И они који се праве много паметни наводећи да је ово нови робовласнички поредак и само 'трла баба лан по цео дан' – што не нађете бољи посао? Време утопијског социјализма је прошло, морамо да се окренемо раду и да престанемо да кукамо", поручио је премијер.  

"Време утопијског социјализма и самоуправљања је прошло, успећемо само радом или нам преостаје да кукамо, па да баталимо све" поручио је Вучић. 

Обишао је новоизграђени објекат у којем су магацини за све три фабрике у Србији – у Лесковцу, Нишу и Рачи.

Премијер је рекао да руководиоци "Јуре" нису тражили субвенције државе и да су 27 до 28 милиона евра субвенција, којима је влада помогла ту компанију, вратили у једној години кроз порезе и доприносе.

Председник Владе се дуго здржао у разговору са радницима, јер су га посебно интересовали услови у којима раде.

Питао је да ли им је напоран посао и добијао одречне одговоре.

"Да ли стижете све да урадите?", интересовао се Вучић, а радници су му потврдно одговорили. Председник владе је на кратко разговарао са три раднице, којима се поверио да "за три године не би научио да раде оно што оне раде".

"Ма није тешко, научили бисте", охрабриле су га раднице.

Вучић је радницима поручио: "Алал вам вера, честитам вам како радите!"

Радницу Ивану Ристић је премијер питао да ли јој је тешко, колико чланова породице ради и да ли има децу.

"Драго ми је што се премијер интересује за судбину нас појединаца", рекла је она.

Премијер је рекао и да је од руководства фабрике тражио да отворе још једну фабрику у Лесковцу и свима пожелео срећан рад. 

Вучић је рекао да је "Јура" најбоља фабрика и да су власници овде најзадовољнији радницима.

"Био је план да 'Јура' у Србији запосли 4.000 људи, а сада већ ради 6.400. У Лесковцу ће до краја ове године бити запослено још 700 људи", додао је Вучић.

Вучића су у фабрици дочекали директор "Јуре" за Европу Ким Јун Бе и заменик директора за Србију Јанг Ву Нам.

Јанг Ву Нам каже да у четири фабрике запошљавају 6.400 људи, а да у овој години очекују обрт од 120 милиона евра.

"Јура" производи електоринсталације за јужнокорејске аутомобиле "кија" и "хјундаји". 

"Лесковац ће добити колектор и новац за уређење трга" 

Премијера је испред фабрике сачекао и велики број грађана, и у Горње Крајинце га испратио аплаузом.

Вучић се обратио окупљеним грађанима испред фабрике и најавио да ће Лесковац добити 50 милиона динара за уређење градског трга и још четири милиона евра за изградњу новог градског колектора који води до саграђене фабрике за пречишћавање отпадних вода.

Приметивши да међу окупљенима има пензионера, премијер им је поручио да ће веома брзо бити обрадовани, што је резултат оствареног раста производње и стабилности, и да ће плате полицији, војницима и учитељима бити повећане.

"Ваше стрпљење и трпељивост су вредели. Ствари постављамо на своје место и немојте да се секирате кад видите политичке трзавице. О кандидатима за председника – имамо већ једно 19 председника, само фали да их прогласимо, а ми ћемо о томе да причамо у априлу, а сада ћемо да радимо", закључио је Вучић.

Премијер је обишао и ПИК Алексинац, наводећи да су тамо направљене изванредна сушара и хладњача.

Вучић: Требају нам индустријски механичари, вариоци, водоинсталатери...

Председник Владе Србије Александар Вучић је посетио Техничку школу уз Власотинцу, у којој је ове школске године први пут уписан образовни профил индустијски механичар, по моделу дуалног образовања, и отворена нова радионица.

Вучић је поручио да је захвалан немачкој влади, која је обезбедила финансијску помоћ да се тај профил уведе у школу.

"Ми то не бисмо успели сами да спроведемо, а овако можемо да учимо", рекао је председник Владе Србије.

Премијер је позвао неколико ученика новоотвореног смера да му се придруже пред камерама и поручио:

"Њих чека посао. Нама људи вашег профила недостају, вариоци, механичари, чак и водоинсталатери, и нећемо да увозимо људе, имамо оволико незапослених", рекао је Вучић.

На профилу индустријског механичара ове године се школује 30 ученика, школа има укупно 495 ђака на пет смерова: машинство, грађевинарство, електротехника, економија и текстил, а текстилна компанија је запослила све матуранте.

Вучић се поздравио са ученицима и обишао учионице. У кратком разговору са ученицама које се баве текстилом, Вучић се распитивао да ли им је тежак наставни програм, а пошто су одговориле да није, поручио им је да модели које је видео, а које су оне направиле, "супер изгледају, иако се он не разуме у моду".

Оснивање новог профила подржале су компаније "Елрад", "Грунер", "Младост" и Ливница "Витко".

"У првом разреду ученици раде у реновираној радионици у оквиру школе, у другом ће два дана седмично проводити у некој од кампанија, а у трећем разреду по три дана", рекао је директор школе Миливоје Ђорђевић.

Школу су обишли и немачки амбасадор Аксел Дитман, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић и представници Министарства просвете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво