Дачић: Свету се мора рећи истина о страдању Срба

Савезници су у Другом светском рату однели војну победу, али сада се поставља питање: да ли је 1945. године добијена и битка против фашистоидних идеологија, рекао је шеф српске дипломатије.

Свету се мора рећи истина о страдању Срба, јер је и ћутање о злочинима – злочин и друга виктимизација жртава, истакао је први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић.

Дачић је, поводом отварање првог сегмента изложбе "Истина о Јасеновцу", која ће почетком године бити приказана у Њујорку, рекао да није битно ко су највеће жртве и да је обавеза свих да учине све да се злочини никада не забораве како се не би поновили, посебно у ери када се злочини не само негирају већ и оправдавају.

На отварању сегмента изложбе српске академске дијаспоре о Јасеновцу и потписивању сарадње српске и јеврејске заједнице поводом 75 година од оснивања тог усташког логора, Дачић је рекао да је то скроман допринос свеопштим напорима на спречавању ревизије историје и на заштити сећања на све српске жртве 20. века, а посебно на јасеновачке великомученике.

"Сусрет историчара Грајфа, Литучија и Кнута Торесена са Емиром Кустурицом дао је додатни импулс ближем повезивању не само личном, већ и институционалном. Наиме, биће потписан историјски Меморандуми о разумевању Андрићевог института и Института за Холокауст из Тел Авива и Института за Јасеновац из Њујорка, Института за упоредно право и Етнографског института САНУ, за почетак", рекао је Дачић.

Додао је да ће бити отворене групе и катедре за изучавање Холокауста и геноцида у Југославији 1941–1945. године, па ће у Београду и Андрићграду бити одржаване и светске конференције у тој области већ од следеће године.

Дачић је нагласио да је скуп мисија очувања тековина човечанства и универзалних вредности свих народа света и има за циљ умрежавање слободољубиве авангарде и интелектуалне елите.

"Савезници су у Другом светском рату однели војну победу, али поставља се питање 75 година након почетка Другог светског рата да ли је 1945. године добијена и битка против фашистоидних идеологија, попут нацизма и усташтва, које су биле тамнице народа и фабрике смрти са бројним мучилиштима и логорима истребљења", нагласио је Дачић.

"Покушаји ревизионизма позив на буђење" 

Према његовим речима, покушаји ревизионизма су "позив на буђење" и позив на подизање свести о опасностима рестаурације фашистоидних идеологија у време узнапредовалог технотроничног друштва и великог утицаја друштвених мрежа и интензивирања мигрантске кризе у Европи.

Шеф српске дипломатије је рекао да свакако тај скуп неће променити свет нити ће успети да искорени мрачне идеологије којима је, нажалост, и данас бременит свет, али идеја свих учесника на пројекту Јасеновца је да се изложбом у Њујорку пробуди свест о колективном идентитету и заједничким вредностима које ваља бранити у време великих глобалних промена.

"Питање заборава на жртве није неко тамо туђе питање, него се тиче свих нас, јер у време изразите глобалне економске кризе и огромних миграционих кретања по Европи, треба бити на опрезу, да се не упадне у замку екстремних, искључивих идеологија које су и у Првом и у Другом светском рату човечанство довеле на руб деструкције и пропасти“", подвукао је Дачић.

Универзална декларација цивилизацијско достигнуће 

Тај пројекат, како је додао, треба да допринесе мобилисању светске јавности и да буде допринос напорима Уједињених нација на очувању универзалних вредности свих народа као што је тежња миру и слободи, а посебно заштити људских права, као достигнућа човечанства 21. века.

"Гарант тога су управо Уједињене нације које су донеле бројне резолуције и декларације па и Дурбанску, у чијем финалном документу државе чланице УН осуђују сваки покушај рехабилитације и рестаурације фашизма, нацизма, ксенофобије и насилних националистичких идеологија на основу расних и националних предрасуда", указао је Дачић.

Универзална Декларација о људским правима је цивилизацијско достигнуће човечанства у коме су садржане вредности достојне човека, а супротстављање и спречавање фашистоидних идеологија дужност је свих да због будућности деце и човечанства, закључио је Дачић.

Сегмент изложбе се налази у Музеју српске дипломатије који, према Дачићевим речима, садржи експонате који говоре о историји земље.

Тако се у Музеју, који, како је додао, треба да буде више отворен за јавност, налази оригинални примерак Нобелове награде додељене Иви Андрићу и његова дипломатска униформа.

Такође постоје и документи које треба представити јавности, међу којима и део преписке Београда и Буенос Ајреса са захтевом за екстрадицију Анте Павелића, до које никада није дошло.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 08. окт 2016, 11:10) - Срб [нерегистровани]

На жалост, наша ''елита'' одавно није родољубива...

Колико је њих подржало нпр. британску резолуцију о ''геноциду'' у Сребреници (озбиљна истраживања ће тек да покажу шта се тамо догодило?)... С друге стране не чују се у вези Јасеновца, Глине, Јадовна, Степинца... а још мање о ''Олуји'', Сплиту, Братунцу, Кравици, Клечки, осиромашеном уранијуму... Мислите о томе...
п.с. свака част Дачићу!

(субота, 08. окт 2016, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

Dacicu konacno,

zakazali su srpski intelektualci,SANU,publicicti ,novinari istrazivaci,instituti za povijest i vodeci politicari koji svih proteklih godina organizirano i institucionalno nisu svet upoznavali sa strahotama fasisticko-nacistike i ustaske ideologije na ovim prostorima Balkana i srpkim i drugim zrtvama , koja se nastavila i 1991 i traje do dana danas samo drugoj formi.Zanima me sto radi i cime se bavi Institut za historiju...

(петак, 07. окт 2016, 22:06) - anonymous sasa [нерегистровани]

Zasto?

Zasto onda niste napisali knjigu o jasenovcu i ostalim mestima stradanja Srba, kao i o ustaskom rezimu i to na engleskom i jos na nekoliko jezika pa to delili ambasadorima i ovima u eu. Mi nista ne radimo na istina a oni koji ponavljaju lazi ce od toga napraviti istinu. Neka vidi evropa s kime smo ratovali i da kod njih i dalje podrzavaju ustastvo. Mnogi nemaju pojma o tome i samo znaju o nama iz xapadnih medija. Zgrozili bi se da znaju o nacinu ubijanja ljudi i dece. A ova hrvatska je preuzela od simbola do novca pozdrava itd.

(петак, 07. окт 2016, 20:10) - Milenko [нерегистровани]

RE: 20 година

Pa prijatelju ako zivis na zapadu sigurno neces ni videti nista o Jasenovcu. Posle rata 1945 bilo je zabranjeno praviti takve emisije od strane politickih komesara SFRJ da se ne narusava "bratska" ljubav Srba i Hrvata. A od ovih na zapadu ne ocekuj nista pozitivno da prikazu o Srbima. To je zacrtano negde u pivskom podrumu od nekih matoraca koji u stvari vladaju svetom. Bilo bi lepo da se politicka elita u Srbiji danas slozi po tom pitanju i odobri stvaranje dokumentarnog i kino filma o tom stradanju naseg naroda. Srbijo, osvesti se...

(петак, 07. окт 2016, 19:27) - Милан [нерегистровани]

Моћ обавештавања

Нека нам врате Танјуг и Међународни радио Србија, који су прошле године сурово укинути. А и РТС би требало да има програме на енглеском, арапском, француском, кинеском и руском, како би се то све приказивало путем сателита и да би што већи део света сазнао праву истину и чињенице о страдању српског и јеврејског народа у двадесетом а и сада у овом веку, посебно се треба ставити нагласак на Косово и Метохију.

(петак, 07. окт 2016, 17:55) - Britanac-anonymous [нерегистровани]

RT

Ne ulazeci u dogadjaje iz drugog svetskog rata, zalosno je da i posle 25 godina nema pune price predstavljene svetu na engleskom jeziku o dogadjajima iz ratova devedesetih godina i raspadu Jugoslavije koju vecina stanovnistva zapadnih zemalja poznaje samo kroz zapadnu propagandu, koja je svu krivicu bacila na Srbe. Zasto nasi nadlezni, Vlada, SANU, novinarske kuce ne koriste prijateljske TV kuce, koje imaju razvijene satelitske mreze sa celodnevnim programom na engleskom jeziku, za sirenje istine i stradanju Srba.
Jedna od takvih kuca je "RT" ("Russia Today"), u prevodu "Rusija Danas" koju prati citav svet a koja bi nam verovatno i pomogla ako bi ih pitali. Nazalost, bojim se da kao i sve drugo ocekujemo da neko drugi obavi sav posao za nas.

(петак, 07. окт 2016, 17:02) - anonymous [нерегистровани]

Pozdravljam napore...

Pozdravljam prve baby-korake koje vec preko 30 godina ocekujem u inostranstvu. Ove internet stranice dosta doprinose nasem obavestavanju ali nista nemamo (napr. o dogadjaima na Kosovu ili u RS) da na Engleskom pokazemo strancima. Vise je Milosevic imao sa satelitskim programom dnevnike na Engleskom i emisije od vaznosti. Ne moze se ocekivati neki ogroman preokret da ce sada svi stranci pratiti nase emisije ali u posebnim situacijama koje se s vremena na vreme ukazu mi mozemo da ih uputimo da vide o cemu im mi govorimo. Mozda bi i to malo pomoglo nego sada sto ne postoji nista, bar meni poznato, na Engleskom prezentovano u inostranstvu. Sa razotkrivanjem Holokousta nad Srbima, Jevrejima i Ciganima je imperativ za nastavak. Nadam se da udruzeni sa Jevrejskom i Romskom Zajedniciom treba da imamo vise uspeha. Stradanje Jugoslovenskih Jevreja je zapostavljeno u predtavljanju inostranstvu u odnosu na Poljske ili neke druge. Da li je moguce jos vise udruziti snage i upoznati svet?

(петак, 07. окт 2016, 16:33) - slavko [нерегистровани]

Godina

je 2016...

(петак, 07. окт 2016, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

20 година

За скоро 20 година живота у иностранству на ТВ-у нисам видео ни једну емисију о Јасеновцу !

(петак, 07. окт 2016, 16:07) - anonymous [нерегистровани]

Tacno, kontinuirano informisanje napolju..

Redje da se organizovano deluje napolju, u inostranstvu, informisanje svetske javnosti preko organizacija, izlozbi, dokumentarnih serija,(na engleskom i dr.), obavestavanje preko raznih medija, ...

Ali red je da se obnovi rad najznacajnihe sluzbe, Sluzbe pri MIPu a to je SID!!

I da se obnovi rad Tanjuga(i pod novim imenom) sa novom ulogom,...
Ali i obnova Radio Srbije, bivse radio Jugoslavije, slicno kao ruska sluzba Sputnik, americka Glas Amerike, Dojce vele.....

Dakle potreban je "alat" ....upornost, podrska...