Ђурић: Од Србије се тражи да се одрекне своје имовине

Од Београда се тражи да се одрекне имовине на КиМ када је реч о телекомуникацијама, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Уверен је да Србија не може да прихвати непринципијелне ултиматуме и додаје да је потпуно промењен папир који је био на столу током преговора у Бриселу. Наводи да је Србија стављена пред избор да или то прихвати или нема ништа од евроинтеграција и отварања поглавља.

Марко Ђурић је навео да Београд до недеље треба да се изјасни да ли прихвата или не прихвата "накарадан предлог споразума о телекомуникацијама". 

"Још горе, тражи се да се одрицањем имовине када је реч о 'Телекому Србије' сложимо са тиме да сва наша имовина на КиМ није наша већ да припада инсититуцијама лажне, нелегалне државе у Приштини", истакао је Ђурић.

Рекао је и да су у Влади вођени тешки разговори и да је уверен да такви услови нису прихватљиви.

"Ако дође до тога да Србија прихвати овакве, неприхватљиве услове, не бих могао да останем ту где јесам", рекао је Ђурић.

Поручио је да је Србија суочена са тешким изазовом и испитом и да тражи најбоље услове за српски народ.

"Морамо да заштитимо нашу државу и имовину без обзира на притиске", навео је Ђурић.

Додао је да је уверен да Србија не може да прихвати непринципијелне ултиматуме.  

Делегација Београда коју је предводио Марко Ђурић прошле недеље је водила разговоре са Приштином у Бриселу о примени споразума о телекомуникацијама.

"Нешто врло чудно се десило прошле недеље у Бриселу. Буквално у току ноћи између четвртка и петка, папир који је стајао пред нама на столу је потпуно промењен. Услови су фундаментално промењени. Очигледно је да се неко са стране, неко ко није ЕУ ни Приштина, умешао да би ове разговоре учинио неуспешним; да би постигао други политички циљ, да би Србију изложио притиску којем досад није била изложена", навео је Ђурић. 

"Скандалозни и неприхватљиви услови" 

Истакао је да су услови неприхватљиви и скандалозни и да је реч о покушају да се отме имовина Телекома и да се згази било какав комерцијални интерес и могућност да се нормално комуницира.  

Каже да би Телеком био први корак, а да би се онда то пресликало и не енергетику и да би по истом том моделу били отети Газиводе и сви други електроенергетски потенцијали, и државна и друштвена имовина.  

"Дакле, или да то прихватимо тако како је понуђено или нема ништа од евроинтеграција. Од наставка отварања поглавља и свега осталог, то је нешто што се из подтекста врло јасно види", рекао је Ђурић. 

Ђурић каже да за нас таква дилема сама по себи није прихватљива, те да би за њега лично био неприхватљив избор евентуална одлука да нешто што је наш витални национални и државни интерес бацимо под ноге због нечега што је неухватљиво.

Упитан ко је и када упутио такав ултиматум Србији, Ђурић је рекао да се то дешава у последња два или три дана, као непосредан део разговора који су вођени прошле недеље у Бриселу, и разговора које је председник владе ових дана водио са различитим међународним званичницима.

"Влада ће наредних дана разговарати још о томе, јутрос смо разговарали о томе, рекао сам вам и веома тешке личне дилеме које имам, али сасвим је сигурно да нећу никада газити ни своју савест ни државни интерес, остајући чврсто уз оно што је политика Владе и Александра Вучића и Српске напредне странке, за коју знам да је таква увек била и да само таква може бити", наводи Ђурић.

"Имовина Србије била би трајно отуђена"

Он сматра да је то што је Србији дато да се до недеље изјасни о томе да ли прихвата или не прихвата накарадан предлог споразума – којим би имовина "Телекома Србија" била пребачена на Приштину, и споразум по коме и покривеност сигнала не би била не само на целој територији Косова него не би била ни онаква каква је сада – доводи наше грађане у положај грађана другог реда, а имовину Србије би трајно отуђило од нас.

"Уколико би дошло до тога да Србија прихвати по мом мишљењу неприхватљиве услове, односно да влада прихвати ово, знајући да тиме ни најмање не олакшавам положај председнику владе који је такође овим бременом веома притиснут, ја, као неко ко га је највише саветовао да овакве услове не можемо да прихватимо, не бих могао да останем ту где јесам и не бих могао да наставим да се бавим послом којим се бавим", наводи Ђурић.

Како је навео, то каже као неко ко подржава и ко ће увек подржавати Александра Вучића, и као председника владе и као председника СНС-а, чији је један од потпредседника.

"Србија је суочена са тешким изазовом и тешким испитом. Ми морамо да се боримо за то да за наш народ изборимо најбоље могуће услове на КиМ, да може да опстане. Морамо да заштитимо, без обзира на све притиске, нашу државну и народну имовину на КиМ. Уверен сам у то да то не можемо да учинимо прихватајући непринципијелне ултиматуме", сматра Ђурић.

Према његовим речима, када представницима ЕУ или представницима Приштине поставимо питање шта је то што бисмо ми као држава или народ добили прихватањем једног таквог нацрта споразума, одговор је увек ћутање.

"Када ми кажемо 'нама такав споразум не треба, хајде онда да уопште ништа ни не дирамо, не мењамо', одговор је опет ћутање. Правог одговора нема", додаје Ђурић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво