Дачић: Србија неће уводити санкције Српској

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се Србија залаже за мир и стабилност у региону, те за стабилност у БиХ и поручио да сви треба да се окрену тражењу заједничког интереса.

Наводећи да Србија није подржала организовање референдума у Републици Српској, Дачић је на седници скупштинског Одбора за спољне послове рекао да ће Србија, као држава која је гарант Дејтонског споразума, одговорити на сваку упућену претњу и знати да заштити себе и своје интересе.

Скоро четири сата, у малој сали скупштине говорило се о ситуацији у региону. Они, који већ 10 година траже Дејтон 2, изненада су постали главни "дејтонобранитељи", каже Ивица Дачић. Зато упозорава да Србија никоме неће дати да се игра Дејтоном. 

Одговарајући на питање посланице СРС-а Наташе Јовановић о реакцији Србије на евентуално увођење санкција Републици Српској и на притиске којима су изложени Српска и њен председник Милорад Додик, Дачић је рекао да Србија неће уводити санкције Српској јер, каже, то није реално.

Дачић истиче и да је Србија против мењања Дејтонског споразума, наводећи да се то може учинити само уз сагласност сва три народа.

"Нећемо да дамо неком могућност да се игра са Дејтоном. Они који 10 година траже Дејтон 2 почели су да буду дејтонобранитељи, а испада да је Република Српска постала та која наводно руши Дејтон", навео је Дачић.

Министар је одговарао на бројна питања чланова Одбора за спољне послове, међу којима је и питање односа са Хрватском, Црном Гором и Русијом, те о даљем европским путу Србије.

Поред регионалне стабилности и мира, Дачић је на трочасовној седници одбора навео да су приоритети спољне политике Србије придруживање ЕУ, јачање сарадње са Кином и Русијом, тражење модалитета сарадње са великим силама, те наставак залагања за принципијелно решење питања Косова и Метохије.

"Интерес Србије да на европском путу не нанесе штету односима са Русијом"

Кад је реч о ЕУ, Дачић наводи да се она последњих месеци суочава са бројним изазовима, те да званичници ЕУ у разговорима наводе да проширење неће бити угрожено али да ће политика проширења бити ниже на листи приоритета.

Дачић каже да се 9. новембра очекује извештај Европске комисије о напретку, те да ће министарка без порфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наредних дана бити у Бриселу како би се сагледало шта је урађено а шта тек треба урадити.

Од поглавља 35 које се односи на Косово и Метохију и његовог напретка, каже Дачић, зависиће брзина отварања поглавља.

сандра рашковић Ивић је испред ДСС изјавила да када би рекла "да се влада није прославила у својој регионалној политици  и да мисли да је она доживела крах".

"Наша спољнополитичка позиција, па не могу рећи да је баланс, она је тражење најбољег могућег решења за наше државне и националне интересе", рекао је министар Дачић.   

Министар каже и да није реално да Србија буде у евроазијским интеграцијама јер то географски није могуће, те да је интерес Србије да на њеном евроспком путу не ради ништа што би нанело штету односима са Русијом.

Одговарајући на питање посланице ДС-а Наташе Вучковић о изјави представника ОЕБС-а поводом случаја Савамали, Дачић је рекао да су се његове и примедбе министра полиције Небојше Стефановића односиле на начин на који се дају изјаве.

Дачић је навео да се званичници Србије често састају са представницима ОЕБС-а, те да је то прилика да кажу ако постоји неки проблем, а не да о томе говори службеник.

Говорећи о посетама страних званичника, Дачић каже да датум доласка руског премијера Дмитрија Медведева није још утврђен, те да би до краја године у Србију требало да дође и министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон.

Дачић је најавио да ће у децембру у Београду бити одржан министарски савет Организације за црноморску економску сарадњу, на коме ће учествовати висе од десет шефова дипломатије, међу којима и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и шеф дипломатије Турске Мевлут Чавушоглу.

број коментара 0 Пошаљи коментар