Мишчевић: План је да сва поглавља буду отворена до 2018.

Шефица преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ Тања Мишчевић каже да је реално да до краја ове године буду отворена још три преговарачка поглавља – о јавним набавкама, о науци и истраживањима и о образовању, култури и младима. План је да сва поглавља буду отворена до 2018. године, наводи Мишчевићева.

"Наш план је да у потпуности будемо спремни и преузмемо обавезе из чланства до 2018. године. То значи да сва поглавља до тада треба да буду отворена, а један значајан број и затворен", рекла је Мишчевићева на трибини "Отварање нових поглавља и наредни кораци у приступању ЕУ", одржаној у Прес центру Танјуга.

Мишчевићева је додала да би било идеално да сва поглавља буду затворена до тада, али да се није могло предвидети шта ће се дешавати у ЕУ.

Каже да се процес отварања преговарачких поглавља мора убрзати, али инсистира на доброј припреми за испуњавање мерила за отварање поглавља и за изрицање преговарачких позиција.

Подсећа да су преговори почели пре три године и да је у том периоду отворено четири поглавља, а да ће у овој години бити отворено пет поглавља, што је добар резултат.

Према њеним речима, постоји интерни план тима који се бави питањем преговора да се два пута недељно проверава докле се стигло, те се упућују на неформалне прегледе Бриселу.

Предстоји, како каже, извештај за поглавља 23, 24 и 35, али упозорава да би све могло да падне у воду ако нема имплементације за поглавља 23 и 24.

"Промена Устава 2017. стоји као јасан план"

Мишчевићева је напоменула да промена Устава наредне године стоји као јасан план, али да се то не односи и на реформу изборног система.

"Промена Устава 2017. године је нешто што смо ми озбиљно обећали и то стоји као јасан план, али не и измена изборног система", додале је Мишчевићева.

Према њеним речима, тема измене изборног система није питање за поглавље 23 и није сегмент који је неопходан део уставне реформе, али јесте тема о којој доносиоци политичких одлука разговарају.

Мишчевићева је истакла да је расправа о промени Устава почела, па је прекинута због избора, те да се мора обновити.

"Врло је јасно шта нам је потребно и у ком правцу те уставне реформе треба да иду", рекла је Мишчевићева.

Члан ужег преговарачког тима Небојша Лазаревић каже да промена Устава није једино што треба да се уради да би Србија постала држава чланица, већ да постоји неколико питања која морају да се реше.

Лазаревић је рекао да постоји "гомила" техничких питања због којих треба да се мења Устав, напомињући да неке од промена, по самом Уставу Србије, изискују референдум, а неке не.

"Ако ништа друго, због промене Устава нас чекају бар један, а можда и два референдума, а онда не би било згорег спојити тај чувени референдум о чланству у ЕУ, са референдумом о изменама Устава", рекао је Лазаревић.

Говорећи о Акционом плану за националне мањине, Мишчевићева је рекла да је он направљен у склопу поглавља 23 и да је врло озбиљно урађен.

"Нисмо ми бирали представнике националних мањина, они су сами одабрали ко ће их представљати, нисмо ми бирали националне савете, већ сами припадници мањина. Наш посао је био да видимо како ћемо да спроведемо добре законе, а где су области где треба законска решења да унапредимо", навела је Мишчевићева.

Трибину су организовали Центар савремене политике и Фондација Конрад Аденауер у оквиру пројекта "Према Европи".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара