Шведски премијер похвалио развој Србије

Стефан Левен допутовао је у званичну посету Београду, што је прва посета једног шведског премијера Србији после више од четири деценије. У изјави за РТС каже да је дошао у Србију да би похвалио развој који је наша земља учинила и нагласио да је Шведска подржавала и подржава пут Србије ка Европској унији.

Шведског премијера на аеродрому "Никола Тесла" дочекао је председник Владе Србије Александар Вучић, после чега су прошетали Калемегданом и Кнез Михаиловом улицом.

У изјави за РТС, шведски премијер се захвалио на добродошлици истакавши да жели да похвали напредак Србије и њен циљ да постане чланица Европске уније. 

"Обећао са премијеру Вучићу да ћу доћи, срећан сам јер наше земље имају одличне односе", рекао је Левен.

Подсетио је да Шведска и Србија већ имају снажне привредне односе. "Већ 80 шведских компанија ради у Србији и наш извоз је двоструко већи од српског извоза у Шведску. Радићемо на унапређењу те сарадње", рекао је Левен.

Он је нагласио да ће се сарађивати и по питању миграната и избегличке кризе, где је Србија, како је истакао, преузела огромну одговорност.

"Јако је добро што Србија и премијер Вучић пазе и на то да развијају добре односе у суседству, што је јако добро за Европу", рекао је Левен.

Према његовим речима, Шведска је подржавала Србију од првог дана на путу европских интеграција и још је подржава.

"Срећни смо што су отворена два поглавља, знам за амбицију да се затворе сва поглавља наредних година и ми подржавамо тај напредак", казао је председник шведске владе. 

Премијер Србије Александар Вучић захвалио је Стефану Левену на посети Београду, посебно због тога што му српска престоница није успутна станица.

"Показао је да је велики пријатељ наше земље. Шведска подржава Србију на европском путу и очекујемо већи долазак шведских инвеститора како би повећали нашу трговинску размену", рекао је Вучић.

"Ми смо захвални Шведској на бројним донацијама, рачунамо да нам шведски пријатељи могу помоћи у прављењу што бољих односа у региону", навео је српски премијер. 

Вучић је рекао да би долазак шведских компанија и нас учинио марљивијим баш као што су и они. 

"Желимо да учимо од њих и доласком такве врсте одговорности и озбиљности, истовремено бисмо и себе мењали", рекао је Вучић.

Шведском премијеру смо показали Калемегдан и део наше историје а верујем да ћемо моћи да му покажемо и део наше будућности колико већ сутра, истако је премијер Србије.

Према његовим речима, веома је важно да Србија има пријатеље као што је Шведска и додао да је та земља своје проблеме увек решавала на миран начин и да нам је и таква подршка добродошла. 

"Нама су данас најпотребнији мир и стабилност и ако то будемо имали за друге ствари се не плашим. Ми ћемо са нашим пријатељима те ствари решавати", рекао је Вучић.  

Левен и Вучић су вечерас прошетали Калемегданом и Кнез Михаиловом улицом,  а друштво су им правили градоначелник Београда Синиша Мали, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић...

Високог госта из Шведске водич Туристичке организације Београда Симонида Поповић упознала је са историјом и значајем Београдске тврђаве.

Код фонтане "Борба" на Калемегдану приређен је и краћи културно-уметнички програм. Ансамбл Коло извео је сплет народних игара и отпевао песму "Ово је Србија".

Двојица премијера потом су прошетала Кнез Михаиловом улицом где су их грађани спонтано поздрављали, а шетњу су завршили у кафићу "Информбиро". 

Шведски премијер ће сутра имати званичне разговоре са Вучићем и председником Србије Томиславом Николићем. Главне теме биће европске интеграције Србије и, пре свега, економска сарадња две земље.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 16. авг 2016, 10:18) - anonymous [нерегистровани]

impresionizam

mogu misliti kad je dosao iz Svedske u Srbiju kako je bio impresioniran!

(уторак, 16. авг 2016, 04:39) - anonymous [нерегистровани]

naslov

Sad razmisljam ako ovaj premijer zatrazi da i mi izvozimo njima sta da mu kazemo majko draga.

(понедељак, 15. авг 2016, 23:30) - anonymous [нерегистровани]

svedska

nije imao ko da ih doceka prijatelju..mora se malo i raditi da bi te neko primetio i dosao u posetu.to je znak da mi 40 godina stojimo u mestu,a sada se valjda nesto bolje desava (izuzev plata naravno) kada nam je i prwedsednik kine bio u posetu..let do amerike i td

(понедељак, 15. авг 2016, 23:23) - Ivan [нерегистровани]

Skandinavija

Drzimo se mi Skandinavije. Oni drze svoju rec, ne ucenjuju a i mnogo se moze nauciti od njih.

(понедељак, 15. авг 2016, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Da da 40 godina koja sramota !!!

Zar se tako neguje prijateljstvo 40 godina kasnije nam dodjete u goste ? Zalosno i stetno za oba nasa naroda!