Вучић у Бечу, Аустрија понудила Србији подршку у заштити граница

Премијер Србије Александар Вучић борави у радној посети Бечу, током које је поручио да очекује наставак добре сарадње две државе и довођење аустријских инвеститора у Србију. Канцелар Кристијан Керн понудио Србији подршку у заштити граница и истакао да Србија има импресивне економске резултате. Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц поручио да је Вучић сидро стабилности на Западном Балкану.

Александра Вучића је испред Министарства иностраних послова Аустрије дочекао шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц, са којим се најпре састао, а затим је српског премијера примио канцелар Кристијан Керн.

Након завршетка радног састанка, најпре у четири ока, а затим са члановима делегације, два премијера одржала су конференцију за новинаре.

"Надам се да ћемо наставити нашу веома добру сарадњу и у будућности и да ћемо моћи да доведемо више страних инвеститора у Србију, да ојачамо нашу економску сарадњу. Такође се надам да ћемо решавати мигрантску кризу и борити се са великим приливом миграната. Увек ћемо примати савете и слушати наше аустријске пријатеље", рекао је Александар Вучић у изјави новинарима након састанка.

Вучић, који у Бечу борави на позив аустријског канцелара, истакао је да је Србија, ако дође до новог великог таласа миграната, што за сада није случај, у стању да заштити националне и државне интересе, али и европске.

После разговора са Кристијаном Керном, Вучић је објаснио да би у случају новог великог таласа Србија разговарала са представницима ЕУ, као и да би се међу првима консултовао са шефом аустријске владе.

„Каква год била одлука ЕУ, ми бисмо били одмах у стању да је спроведемо у дело и заштитимо границе“, нагласио је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Пренео је да је од свог колеге Керна добио данас "чист „као суза“, јасан и недвосмислен став" шта Аустрија жели, те да ће се Србија у складу тим понашати.

Вучић је истакао да је Србија раније посебно поштовала људска права, показала лице солидарности, и да данас зна превентивно шта да чини, те ће у договору са Аустријом и другим европским земљама сарађивати како би се заштитила права људи који долазе са ратних подручја, али и штитећи уједно и своје границе и право на живот оних који у Европи живе деценијама и вековима.

Аустријски канцелар Керн понудио је Вучићу подршку аустријске војске и полиције у обезбеђивању граница, на шта је српски премијер одговорио да је свака помоћ и подршка добродошла.

„Ишчекујемо жељно и на прави домаћински начин наше аустријске пријатеље да нам помогну у обезбеђивању границе и пружању хуманитарне помоћи. Нисмо у стању да све проблеме решимо сами“, подвукао је Вучић.

Керн је рекао да је Србија урадила савршен посао када је у питању мигрантска криза, и да је дала чак већи допринос од многих чланица ЕУ, те да се томе мора одати признање.

„Захваљујући Србији, смањен је број миграната. Доследно је деловала у обезбеђивању граница. Договорили смо се да министри одбране и унутрашњих послова анализирају да ли Аустрија може пружити подршку Србији у обезбеђивању међе“, објаснио је аустријски канцелар.

Навео је да је то обавеза Аустрије, чија се политика смањења миграције ослања на затворене границе у Србији, због чега је та земља важан партнер Беча.

Керн је објаснио да би војска пружала хуманитарну помоћ и да би се покушало и да се невладине организације укључе у тај процес, пошто није циљ да се само ограничи талас миграната, већ да се то учини на хуман начин.

Нагласио је да је Аустрији битно да функционише заштита границе, што је данас случај и да својим полицајцима и војницима Аустрија жели да да симболичан допринос.

„Заштита граница мора бити у складу са хуманитарним обавезама. Веома је битно да мере функционишу, јер само ограничењем мигрантског таласа можемо осигурати интеграцију пристиглих“, објаснио је Керн.

Када је реч о споразуму ЕУ са Турском, навео је да, ако се буде довео у питање, Аустрија мора размишљати о даљим мерама на својој граници.

"Импресивни економски резултати Србије"

Србија је, под премијером Александром Вучићем, остварила импресивне економске резултате, због чега је логично да званични Беч подржи пут Србије у ЕУ, истакао је Керн честитајући шефу српске државе на новом мандату.

Нагласио је да је развој Србије позитиван и обећавајући и подсетио да је 440 аустријских предузећа присутно у Србији и да имају одлична искуства што се тиче пословног окружења, због чега су и инвестирали око 2,9 милијарди евра.

„То је добра основа, али заједничка је жеља да сарадњу у овој области даље развијемо. Оптимисти смо да имамо посла са партнером који има разумевање за потребе привреде и који је тржишно оријентисан. Србија има одличан привредни раст и прогнозе су ревидиране нагоре“, објаснио је Керн.

Керн на конференцији за новинаре, након разговора са премијером Вучићем.

Нагласио је да има велико поштовање за допринос који је томе дала српска влада под премијером Вучићем, указујући да је та влада значајно смањила и незапосленост у Србији.

„За нас је логично да желимо да подржимо пут Србије у ЕУ. Сматрамо Србију природним партнером ЕУ и зато подржавамо приступни процес и сматрамо га позитивим за даљи развој Уније, навео је Керн.

Србија, истакао је, има важан инфраструктурни пројекат који Аустрија жели да подржи.

Кристијан Керн је указао да би у интересу Аустрије била и изградња брзе пруге између Београда и Будимпеште, јер би се тиме још тешње повезале српска и аустријска престоница, а подстакао би и економски развој.

„Подржаћемо Србију, посебно када је реч о помоћи из ЕУ“, најавио је Керн.

Вучић је навео да му је ово прва посета иностранству од полагања заклетве као шефа нове владе и да то показује колико Србија у Аустрији види искреног пријатеља, земљу која јој помаже на европском путу. Додао је да је Србија захвална што је Аустрија била на свакој међувладиној конференцији.

"„Много тога сам могао да научим од канцелара Керна у економији. Србија има релативно добар раст, али није довољно висок имајући у виду наше заостајање за развијеним земљама. Уверен сам да ћемо уз подршку аустријских пријатеља даље напредовати на том пољу"“, рекао је српски премијер.

Истовремено се захвалио на подршци пројекта брзе пруге Београд–Будимпешта, додајући да ти возови свакако завршавају у Бечу, јер наш пут у Европу иде преко главног града Аустрије.

Такође је казао да у Бечу живи велики број Срба, који су одлично интегрисани и које подржава аустријска влада.

Према његовим речима, српска дијаспора је једна врста моста који спаја две земље, додајући да се нада да ће и они осетити бољитак од све бољих односа.

Истакао је да данас у Србији Аустрија и Немачка, за разлику од пре две или три деценије, уживају велику популарност, углед и поверење.

То су огромне промене. После свега што смо прошли кроз историју данас је тако и желимо даље да се ослонимо на Аустрију, чујемо савете и спремни смо да изађемо у сусрет на сваки начин аустријским жељама и захтевима, као и европским задацима“, поручио је Вучић.

Позвао је аустријског канцелара да посети Србију и изразио очекивање да ће то бити још пре краја ове године.

Шефови влада две државе имали су пријатељски, опширан разговор на бројне теме, на шта указује чињеница да је разговор у четири ока трајао скоро двостуко дуже него што је било планирано.

На крају разговора у четири ока, Керн и Вучић наставили су састанак у проширеном саставу уз присуство шефа српске дипломатије Ивице Дачића и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића. 

Курц: Вучић сидро стабилности на Западном Балкану 

Иначе, током данашњег разговора са делегацијом Србије, министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц рекао је да је "Аустрија посебно захвална што је Вучић сидро стабилности на Западном Балкану и што спроводи реформе у својој земљи".

"Те реформе су добре не само за Србију већ и Аустрију, која је са бројним фирмама присутна на српском тржишту. Србија је један од најважнијих партнера Аустрије на Западном Балкану", рекао је Себастијан Курц.

Додао је да је Србија економски веома атрактивна и да постоји снажна повезаност и људи и култура две земље.

Курц је изразио захвалност своје земље Србији на доприносу смањењу таласа миграната затварањем балканске руте. Истакао је да Србија одлично сарађује са Аустријом у савладавању избегличке кризе.

"Затварање балканске руте донело је осетно смањење броја миграната који су тим путем долазили у Аустрију", истакао је Курц новинарима, приметивши да је Србија то учинила и у тренуцима кад је у ЕУ било значајних отпора идеји о затварању балканске руте.

"Хвала што сте и у фази отпора били уз нас", поручио је шеф аустријске дипломатије, посебно захваливши премијеру Вучићу што је и данас поновио да је Србија и даље спремна да подржи Аустрију како би одржала низак ниво таласа избеглица.

Истовремено, како је навео, Аустрија је суочена с растом броја миграната преко Италије због чега је важно да се предузму мере како би се смањио прилив са те руте.

Министар Ивица Дачић оценио је да је српски премијер, тиме што је само дан после избора нове владе допутовао у Аустрију, показао колики значај Србија придаје Бечу и колико је за нас важна улога Аустрије и министра Курца у регионалним односима.

Подсетио је да је Аустрија за Србију велики и значајан економски партнер, да је спољнотрговинска размена прошле године износила 800 милиона евра, те да је заједничко настојање да се достигне милијарду евра.

"Очекујемо и даље подршку Аустрије када је реч о нашим европским интеграцијама, као и у отварању нових поглавља у преговорима са ЕУ. Очекујемо и надамо се да ће Аустрија допринети смиривању тензија у региону. Србија ће играти конструктивну улогу и биће фактор стабилности у региону, јер је то у нашем заједничком интересу", нагласио је Дачић.

Питање миграната било је једно од кључних у разговорима две стране, навео је Дачић, оценивши да је Министарство унутрашњих послова, посебно министар Небојша Стефановић, учинило максимални напор ангажовањем полиције и војске да се заустави мигрантски ток.

Шеф српске дипломатије је напоменуо да Србија жели да прати европски одговор на то питање, али је истовремено поручио да не може дозволити да буде на неки начин жртва непостојања јединствене европске политике.

Аустрија је земља чланица ЕУ која се понајвише ангажује у подршци Србији на путу у ЕУ.

Економска сарадња две земље је одлична, али има потенцијала за даљи развој, пошто постоји велико интересовање аустријских привредника за инвестиције у Србији.

Остали аутори: Бојана Млађеновић
број коментара 11 Пошаљи коментар
(петак, 12. авг 2016, 23:45) - Politika za pocetnike! [нерегистровани]

Austrija je pozvala Vučića,

da bi se "dogovorili" kako da spreči dalji prolaz migranata!

(петак, 12. авг 2016, 23:28) - Dusan [нерегистровани]

Bravo za premijera na izboru prve inostrane posete!

Bio sam u mnogim zemljama Evrope i sveta, i ako bi me neko pitao koja zemlja bi po svojo velicini, uredjenju, ekonomiji itd. bila najidealniji uzor Srbiji, odgovorio bih be razmisljanja Austrija! Clanica EU, vojno neutralna, ekonomski razvijena, demokratska, tolerantna i zemlja sa viskom ekoloskom svescu.

(петак, 12. авг 2016, 23:01) - Stefan [нерегистровани]

Studenti i Narodi

O značaju saradnje pored komentara u Austriji, želim da kažem i ovde da nisu samo investitori veoma važni, već i studenti i narod, kao što je to slučaj i u Austriji oko 300.000 Srba, pa vi dragi moji sad vidite. Istorija svih tih krajeva je veoma stara i bogata i to bogatstvo i zaostavština je toliko veliko (ako ga ne upropastimo) da se nudi i nebrojenim generacijama nakon nas svih. Zato vredi da zalečimo stare rane i održimo tempo ka boljem životu i budućnosti. Eto kao što znamo sad će i bezbednosne snage da zajedničkim snagama, glasno i jasno kažu ko su i šta su, kako Srbi tako i Austrijanci a s obostranom podrškom i prema drugim narodima. A možda se spoje i carstvo zemaljsko i carstvo nebesko i napretku i prosperitetu neće biti kraja...

(петак, 12. авг 2016, 21:54) - predrag [нерегистровани]

predragsekulic@hotmail.com

bravo,vucko.za nas je sasvim savim dovoljno imati samo austriju kao velikog saveznika,a tu je i nemacka.ne treba zaboraviti,konkretno su austrija i nemacka ulozile pa jedno 5 puta vise od svih drugih zajedno.nije vazna member kard,to je na kraju .slovo na papiru.vazno je pravo prijayeljstvo i respect.tad ima napretka.

(петак, 12. авг 2016, 20:58) - Miša [нерегистровани]

Prevodioci

Svaka čast prevodiocima.

(петак, 12. авг 2016, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

Путин је спасилац

Не треба нама аустријска војска и полиција, нама само Путин може да помогне, он има већи утицај на Ердогана него цела ЕУ.

(петак, 12. авг 2016, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

@__"Zar opet?" Lupetam?!

Totalno pogresno protumacen komentar. Nisam rekao da ne treba biti dobar sa "komsijama" Germanima. Rekao sam da ovaj put ne treba da se suprostavljamo sili sa istoka i juga. Neka sami resavaju problem. Mi treba da budemo negde po strani.
Da smo prosli put te 1389. i ranije prihvatili vazalstvo i pustili osmanlije da se bore sa germanima, pa u povratku oslabljene ih dokrajcili, sada bi nas bilo vise, a Srbija ne bi spala na ovliko malo stanovnistva i teritorije. Ne bi bilo ni ovoliko verskih ratova na tlu Balkana.

(петак, 12. авг 2016, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

@__"Zar opet?"

Takvo tumačanje je obično lupetanje..mi Srbi moramo graditi dobre odnose sa Germanima komšijama is svim Evropskim narodima, a ne stalno srljati i lupetati koga smo mi sbe "branili" i od koga.Od takvog "branjena" se vidi do kuda smo stigli. Ne navraćaj narod na zlo.

(петак, 12. авг 2016, 17:38) - anonymous peka [нерегистровани]

dali je ovo normalno

opet srbija da izigrava zid da zastiti evropu a evropa posle svega radila srbiji najgore - dokle da budemo prosti i stalno dobijamo kamen u glavu i nikako da shvatimo da od tog kamena mozemo izginuti ili nemamo cime da razmisljamo - sve je moguce

(петак, 12. авг 2016, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

Zar opet?

1389. smo stitili germane od najezde sa istoka, ovaj put treba da se sklonimo u stranu i pustimo da se sami postaraju za to, jer prosli put nisu ni hvala rekli.