Шешељ: Сви смо ми помало Власи

Поред расправе о главној теми, пажњу јавности привукли су и вербални дуели у Скупштини Србије. Војислав Шешељ замолио да се Власи поштују као наши преци, јер смо, како је рекао, "сви помало Власи". Маја Гојковић: Саша Радуловић теšшко увредио парламент. Посланик Нове стране Зоран Живковић за лекарску проверу чланова Владе. Мандатар Вучић: Увреде и притисци опозиције.

Посланик ДСС-а Ђорђе Вукадиновић, излазећи из скупштинске сале слао је пољупце мандатару за састав нове владе Александру Вучићу, као одговор на њихову претходну полемику о томе ко је продао веру за вечеру, ко је диктатор, а ко је Нерон и Калигула.

Вукадиновић и Вучић су ушли у полемику када је посланик ДСС-а оптужио Вучића да је диктатор, већи европејац од лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића.

Коментаришући шестосатно излагање мандатара Вучића, Вукадиновић је рекао да није сигуран да ли је то за похвалу, јер се све може рећи релативно кратко, упитавши да ли неко у сали зна иког у европској парламентарној пракси ко је говорио шест сати.

"Све преко два сата је непристојно и не може да држи пажњу и жалосно је што вам нико из окружења није скренуо пажњу на то", рекао је Вукадиновић.

Како је рекао, о политици се не може разговарати "јер је политика претходне, а и будуће владе неухватљива", као и зато што је мандатар по експозеу и већи европејац од Јовановића и већи патриота од ДСС-а.

Вукадиновић је замерио мандатару и већини на понашању, наводећи да то није демократија и да "подсећа на нека друга времена”.

"Трајање говора током читања експозеа ствар стила" 

Мандатар је прокоментарисао да од Вукадиновића осим мржње и острашћености ништа друго није могао да чује, а да је трајање говора током читања експозеа ствар стила.

"Меркелова је говорила два и по сата и аплаудирали су јој стојећи 15 минута, а нисте рекли да је то подсећало на нека друга времена", рекао је Вучић.

Вучић је замерио Вукадиновићу да жели да врати Србију у време када је, како је рекао, отимао паре од Државне лутрије Србије.

"Ваша једина идеологија, и других поред вас, јесте само Државна лутрија Србије, како да је се дочепамо, па макар оптуживали Србију да је најгоре место на кугли земаљској и макар све најгоре о својој земљи говорили"”, рекао је Вучић поручивши му да убудуће неће моћи да рачуна на паре Државне лутрије, јер оне сада иду у буџет Србије.

На то што га је Вукадиновић назвао диктатором, Вучић га је запитао да ли је онај који се никада није појављивао у Скупштини Србије и одговарао посланицима, попут представника ДСС-а, "или сам то ја, који сам дошао да их чујем и свима трпељиво одговорим".

Вучић Вукадиновићу: Да бисте се дочепали фотеље, били сте Влах 

"За разлику од таквих, ја сам родољуб, поштујем све грађане и Србин сам, то никада нисам мењао, за разлику од неких који су ишли на мањинске листе да би постали посланици", рекао је Вучић, а Вукадиновићу поручио: "Да бисте се дочепали фотеље, били сте Влах, па је прошао један испред вас."

Вукадиновић је мандатару рекао да би, да је џек и џентлмен каквим се представља, саветовао својој већини у парламенту да омогући опозицији десет сати за расправу о Влади.

"А кад је реч о вери за вечеру, ви сте једини, уз понеке ваше саборце, који сте мењали веру за вечеру и овде то сви знају", поручио је Вукадиновић мандатару и додао да је Вучић потписао Бриселски споразум и урадио оно што други нису смели и да се зато налази ту где јесте.

"Ви бисте волели да личите на Ангелу Меркел и Владимира Путина, а највише личите на Калигулу и Нерона", поручио му је Вукадиновић.

Вучић је Вукадиновићу одговорио да је историја запамтила Калигулу и Нерона, док Вукадиновића нико неће запамтити.

У полемику, у којој се спомињала влашка мањина, укључио се и шеф посланика радикала Војислав Шешељ, који је замолио да се Власи поштују као наши преци, јер смо, како је рекао, "сви помало Власи".

"Овде је било речи о Власима и могао се извући погрешан утисак да имамо нешто против Влаха, а сви смо ми помало Власи. Захваљујући романском језику, имамо фонетику сличну италијанској и молим вас да се Власи поштују као наши преци", рекао је Шешељ и додао да се Вукадиновић није изјашњавао као Влах из поштовања него из користољубља.

Гојковић: Радуловић теšшко увредио парламент

Тема на почетку расправе у парламенту била је и порука лидера покрета ДЈБ Саше Радуловића на Твитеру у којој је написао да парламент подсећа на "Фарму", што је председница Скупштине Маја Гојковић оценила као скандалозно.

Полемику о поруци Радуловића на Твитеру покренуо је шеф посланичке групе СНС-а који је рекао да Радуловић, уместо да седи у Скупштини, на најгрубљи начин је вређа.

Тиме се, како је додао, бави човек који је био стечајни управник у 13 компанија, намештао својој жени послове, држао лекције како да се води економија.

"Тај експеримент нека спроведе у држави где дугује за порез", поручио је Мартиновић.

Председница парламента је оценила да је порука Радуловића скандалозна и тешка је увреда за парламент, наводећи да посланик представља грађане на сваком месту и да Радуловић мисли да може на друштвеним мрежама пре подне да буде доктор Џекил, а после подне мистер Хајд.

"То је тешка увреда за парламент. Имамо озбиљног мандатара јер он је овде трећи дан. Никад нисмо имали прилику да мандатар седи три дана у парламенту и одговара на сваку примедбу, али увреде, то заиста не дозвољам", рекла је Гојковићева.

За реч се потом јавио Радуловић, који је Маји Гојковић поручио да је дужна да опомене посланика који износи оцене на рачун других посланика и не говори о дневном реду.

"Злоупотребљавате вашу позицију, нисте председник Твитера, треба да водите рачуна о реду у Скупштини, дозвољавате вређање и омаловажавање посланика и сами то чините, урушавате достојанство Скупштине", поручио је Радуловић председници парламента оцењујући да је то насиље над посланицима.

Додао је да би Гојковићева о томе требало да води рачуна, али да је очигледно да то не ради јер, додао је, дозвољава да се мимо Пословника говори ван дневног реда и дозвољава омаловажавање парламента, позивајући је да уозбиљи рад Скупштине.

Гојковићева је узвратила да није повредила достојанство парламента већ да то чини Радуловић од првог дана од када је у Скупштини, наводећи да је скандалозно што је парламент упоредио са "Фармом".

"Хвала што сте ми рекли да имам право да изричем опомене, али нећу. Опомену бисте добили ви једну, другу, трећу и онда бисте морали да напустите парламент", казала је Гојковићева поручујући да ће на гласању видети да ли је било повреде Пословника и шта посланици мисле о томе.

Приметивши да је заправо перформанс оно што ради Радуловић стојећи са подигнутим Пословником у руци, Гојковићева се нашалила рекавши да ће предложити Аји Јунг да лидера покрета ДЈБ и његове посланике уврсти у програм следећег Фестивала игре.

О буџету за здравство, покемонима и стечајном управнику 

Током расправе посланици покрета Доста је било упитали су премијера кога позвати на одговорност због тога што, како су рекли, сваке године нестане из буџета за здравство милијарду евра, на шта је мандатар одговорио - стечајни управник из Калифорније.

Народна посланица покрета ДЈБ Бранка Стаменковић упитала је кога треба позвати на одговорност и ко треба да установи како нестаје милијарду евра из здравственог буџета на годишњем нивоу.

Она је као могуће одговоре навела - дрекавце из тунела, покемоне и мандатара, односно будућег премијера.

Вучић је на то узвратио: Мој одговор је под Д, стечајни управник из Калифорније”.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво