Вучић: Драматично смањен јавни сектор

Јавни сектор у Србији драматично је смањен у претходном периоду, а само у 2015. години за 14.500 радних места, рекао је мандатар Александар Вучић.

"Смањили смо драматично јавни сектор, за разлику од неких који су га повећали са 9.000 на 28.000 за три године", рекао је Вучић у скупштинској расправи о избору нове владе, одговарајући на критике посланика СДС-а.

Вучић је рекао и да држава пружа подршку привреди и да због тога Србија има раст привреде, за разлику од периода у којем је владала садашња опозиција.

"За разлику од периода ваше власти, кад смо имали минус 3,6 одсто, сад имамо плус 2,6 одсто. У којој је то земљи минус 3,6 одсто више од 2,6 одсто, колико ми сада имамо?", упитао је Вучић.

На опаску да сиромаштво није смањено, Вучић је одговорио да смањење сиромаштва констатује и Светска банка, али да није довољно.

"Биће боље у наредним годинама", рекао је Вучић.

Поводом критика у вези са гашењем радних места у "Петолетки", Вучић је рекао да Влада није одговорна, да је помагала и радила онако како је тражило руководство.

Вучић је најавио и нове инвестиције у Крушевцу, Краљеву и другим местима.

"Не могу да кажем да ћемо у свако место доводити велике инвеститоре, али можемо да поправимо стање", рекао је Вучић.

Одговарајући посланику Мирославу Алексићу, Вучић је рекао да је посао представника власти да разговара са грађанима, да осети њихов пулс и види њихове проблеме, те додао да је онога дана кад је у Влади Србије примао грађане решено више од половине њихових проблема.

"Имамо стабилан банкарски систем"

Србија сада има стабилан банкарски систем, изјавио је Вучић.

"Имали смо проблема са две стране банке и са две домаће банке, али нису то били проблеми које нисмо могли да решимо и данас имамо заиста стабилан банкарски систем, који, наравно, нема ону дозу или врсту функционалности колико бисмо ми желели и то због ненаплативих кредита и слабости, пре свега, домаће привреде", рекао је Вучић.

Он је додао да је зато веома важно смањивање ненаплативих кредита.

Посланик Двери Срђан Ного предао је мандатару Вучићу диск са подацима о раду банака на основу контроле НБС о контроли и кажњавању банака, и приметио да расте број притужби на рачун банака.

Оценио је да је недопустиво да судије појединих судова, на основу уговора тих судова и банака, добијају повољне кредите, јер је питање како ће те судије бити непристрасне у случајевима притужби на банке.

Ного је мандатара упитао и шта је са око 600 судија, које нису реизабране у време ДС-а, а које су се "колективно учланиле у СНС".

Мандатар је истакао да нико ко је члан СНС-а не може да буде истовремено и судија јер је то неспојиво са судијском функцијом.

"Када је био члан – био је, када је судија, то више не може да буде", навео је Вучић.

"У врху смо европских земаља по социјалној заштити"

Мандатар Вучић је изјавио да је Србија при врху европских земаља када је у питању заштита права социјално угрожених али и породиља.

"Ту смо готово изнад просека, а и у многим другим сегментима у овој области дајемо чак и већа права него што се дају у знатно развијенијим западноевропским земљама", рекао је Вучић одговарајући на критике опозиције да се од корисника социјалне помоћи очекује да помажу у пословима попут чишћења снега, сакупљања лишћа...

"Опозиција се залаже за то да нико ништа не ради, а да сви релативно лепо живе, и да они много добро живе. Србија у којој ћете се залагати и борити да се не ради ништа не може да успе. Може да успе само Србија која ради и у којој нећемо да бацамо паре грађана", рекао је Вучић током скупштинске расправе.

Он је навео да потоје примери где корисници социјалне помоћи одлазе да продају одређене производе, сналазе се и зарађују на други начин, али и даље имају као додатни приход социјалну помоћ државе. Таквих је, каже, више од 35 одсто.

"Ја вас сада питам: зашто да дајемо новац на тај начин када смо омогућили свакоме да оснује своје фирму и направили услове боље од две трећине земаља у свету", истакао је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије