ГСА подржала избор Ане Брнабић за министарку

Геј стрејт алијанса поздравља одлуку председника Владе Србије и мандатара за састав нове Владе Александра Вучића да за министарку државне управе и локалне самоуправе предложи Ану Брнабић, која ће бити прва министарка у нашој земљи која не крије своју другацију сексуалну оријентацију, саопштено је из те алијансе.

Овакву одлуку мандатара Вучића ГСА сматра "историјским тренутком" у Србији и огромним кораком у изградњи друштва једнаких шанси које препознаје и вреднује квалитет и стручност људи на високим положајима без обзира на њихову сексуалну оријентацију, родни идентитет или било које друго лично својство.

Брнабић, поред тога што поседује велику стручност, како се наводи, биће прва министарка у Србији која не крије своју другачију сексуалну оријентацију.

"Политичка партиципација ЛГБТ особа је од круцијалног значаја за повећање толеранције, смањење дискриминације и насиља према ЛГБТ популацији у Србији, као што је то била и јесте у свим развијеним државама, а избор Ане Брнабић за министарку државне управе и локалне самоуправе ће, несумњиво допринети, између осталог, равноправности и већем прихватању и разумевању према ЛГБТ заједници", наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је ГСА у претходних неколико година имала прилике да сарађује са Аном Брнабић и увери се у њену стручност и посвећеност послу.

"Чврсто смо убеђени да ће и као министарка показати велику професионалност и постићи значајне резултате", поручују ГСА.

"Од нове владе имамо очекивања да даље унапређује како област људских права, тако и друге области од значаја за све грађане и грађанке Србије. Алијанса ће као и до сада пратити рад различитих министарстава и државних институција у делокругу свога рада, пружаће подршку сваком помаку, али ће бити и оштар критичар евентуалног лошег рада или свега што би уназадило до сада постигнути степен равноправности ЛГБТ особа", наводи се у саопштењу Инфо центра ГСА.

Активиста Предраг Аздејковић оценио је у изјави Танјугу да је предлог да Ана Брнабић буде министа мали корак за Србију, али велики за ЛГБТ заједницу.

"Али не смемо заборавити да је она ипак стручњак у својој области и да је пред њом много посла који ће добро обављати", уверен је Аздејковић.

Ипак, Аздејковић каже да не би волео да буде у њеној кожи јер ће, верује, њен посао бити дупло више надгледан.

"Све очи су сада упрате у њу, и свака њена грешка биће 10 пута већа грешка само зато што је припадница ЛГТБ популације. То ће бити велики проблем, али се надам да ће имати пуно подршке и од других министарстава, али и од саме ЛГТБ популације", рекао је Аздејковић.

"Ово је сигнал обичним геј људима, нарочито младима у унутрашњости, који одрастају у хомофобичној средини, да сада могу да погледају ка Ани и влади и кажу, ево, има нас у врху државе, ово је наша држава и ми овде можемо да се осећамо сигурно и добродошло, и то је мени много важније него да неко буде на челу параде", рекао је Аздејковић.

Весна Зорић из организације Егал за помоћ транс и ЛГБТ заједници сматра да је Вучићев предлог за Брнабићеву као министра сигурно најважнији догађај у скоријој ЛГТБ историји и доприноси оснаживању заједнице, која овим чином разбија предрасуде да ова заједница не може или не треба да учествује у формирању друштва.

"Оно што је још битније је повећање видљивости жена које воле жене, то је историјски искорак", каже Зорић.

Зорићева сматра да ће се рад Брнабићеве, без обзира на сексуалну оријентацију, гледати као рад било ког другог министра.

"Не видим зашто би то било другачије. Она има изузетан си-ви и она је више него квалификована за министарско место на које је постављена", закључио је Зорић.

Геј активиста Бобан Стојановић изјавио је да је донекле необично што је о сексуалној опредељености Брнабићеве јавност обавестио премијер, а не она, и пита се да ли је и колико друштво спремно да прихвати такве особе.

Стојановић мисли да је неко из ЛГБТ заједнице требало да буде у влади још пре 15 година и да остаје да се види да ли ће допринос Брнабићеве тој заједници огледати и у личној подршци, а не само са своје позиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи