Јоксимовић: Отварање поглавља је знак инвеститорима

Данас очекивано отварање поглавља везаних за владавину права знак је да је Србија препозната као озбиљан кандидат за чланство у Европској унији, оценила је српска министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Инвеститорима је то знак да је Србија пожељно место за нова улагања, истиче министарка.

Јоксимовићева је истакла да инвеститори трагају за новим улагањима и виде Србију као место за инвестиције.

"Отварање поглавља која се тичу владавине права је јасан знак да је Србија пожељно место и за нова улагања, да смо један важан степен реформи већ урадили и зато дошли до отварања поглавља", рекла је Јоксимовићева.

Истакла је да ће Србија током преговора додатно унапредити владавину права и услове и амбијент за инвестиције.

"А то", како је подвукла, "буквално значи и за сваког грађанина Србије бољитак у будућности, да ће реформа правосуђа морати да буде снажнија, да судски предмети неће моћи да леже у фиокама годинама а поступци да трају унедоглед".

То значи, навела је министарка за европске интеграције, да ће "запошљавање у јавном сектору морати да буде транспарентније, да ће морати на ефикаснији начин да буде сузбијана корупција, посебно у сегментима здравства, просвете, локалне самоуправе, царине, свуда тамо где се грађани највише суочавају с корупцијом".

Ту, закључила је она, спадају и положај мањина и слобода медија, нагласивши да ће то бити сигнал инвеститорима, а што значи нова улагања и радна места.

Снажна подршка САД европском путу Србије

Говорећи о састанку Александра Вучића с америчким државним секретаром Џоном Керијем, Јоксимовићева је рекла да је премијеру пренета снажна и континуирана подршка САД Србији на европском путу и подршка за отварање поглавља 23. и 24.

Навела је да је то резултат и чињенице да је "Србија одговорном и истински посвећеном политиком стекла важне партнере у свету".

"Наравно, имамо пуно пријатеља и у Европској унији, али овај сигнал јасно показује да Србија води одговорну политику која води рачуна о односима не само Србије већ и целог региона", истакла је Јоксимовићева.

Додала је да је "српски премијер потврдио своју посвећеност односима и у региону и да ће свакако ту активну, искрену политику Србија наставити да води".

Оценила је да је то "веома важно и за српске грађане, јер су грађани свесни колико је напетих ситуација и турбуленција и у самој Европској унији и широм света".

Билатерална питања одвојити од процеса преговора са ЕУ 

Јоксимовић je и нагласила и да ће о билатералним питањима са Хрватском бити вођени посебни, одвојени разговори јер су то два посебна правна институционална оквира. 

Поводом наговештаја да би примедбе Загреба ипак можда у последњи час могле зауставити отварање поглавља 23 и 24 са Србијом, Јоксимовићева је новинарима рекла да је српска страна увек спремна за разговор и за анализу прилика, али сматра да билатералне ствари немају места у преговарачком процесу са ЕУ који познаје јасне поступке и мерила.

Нагласила је да су билатерални договори одвојена ствар, о чему сведочи и недавна декларација коју су потписали српски и хрватски званичници на највишем нивоу.

Та изјава потврђује да се билатерална питања морају решавати и да ће се сигурно бити решавана у обостраном контакту, а европске процедуре и правила су посебна, додала је Јоксимовићева.

Сматрам да је то добро и због будућност "да би се знало у ком пољу се игра и каква су правила", рекла је министарка за евроинтеграције.

У изворима српске делегације у Бриселу раније речено да је Хрватска уочи отварања поглавља од Србије тражила да се изјасни о примени закона о регионалној надлежности за ратне злочине, али да Србија то неће чинити.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. јул 2016, 20:08) - anonymous [нерегистровани]

hogar

Srbijo napred u EU! Sve ove zlonamerne kometare ignorisi. Ne znam gde bi da idu ovi zluradi?

(понедељак, 18. јул 2016, 19:15) - Radi se na tome: [нерегистровани]

"100 milijardi stranih investicija i 100.000 novih radnih mesta!"

Fijat je povukao nogu!

(понедељак, 18. јул 2016, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

To je tacno

I sad ce verovatno da pohrle.