Председник Медведев у Србији

Председници Србије и Русије Борис Тадић и Дмитриј Медведев сагласили су се да билатерални односи двеју земаља иду узлазном линијом. Медведев изразио чврсту подршку Србији по питању Косова, али и европских интеграција. Потписано више међудржавних споразума. Председник Русије обратио се посланицима Скупштине Србије.

Интонирањем химни двеју земаља и уз највише државне и војне почасти, председник Србије Борис Тадић дочекао је првог човека Руске Федерације Дмитрија Медведева. У обраћању јавности два председника су се  сагласили су се да је реч о историјској посети.

Српски председник Борис Тадић изразио је задовољство што баш на Дан ослобођења Београда може да угости првог човека Руске Федерације.

Оцењено је да односи Србије и Русије иду узлазном линијом.

Тадић је свом колеги захвалио и на подршци коју Русија даје Србији у очувању територијалног интегритета.

Поручио да Србија неће мењати политику према Косову и Метохији, и да ће наставити да инсистира на поштовању међународног права.

"У миру ћемо сачекати одлуку Међународног суда правде и онда смо спремни да поново разговарамо са представницима Албанаца на Косову о једном одрживом решењу, али Србија никада неће признати независност Косова", рекао је Тадић.

Двојица председника размотрила су могућности даљег продубљивања сарадње двеју држава, пре свега у домену економије, као и низ конкретних пројеката.

Председник Србије је навео да су у разговорима идентификоване многе области у којима две државе могу сарађивати, попут успостављања центра за реаговање у кризним ситуацијама у Нишу, као инвестиције у путну инфраструктуру и железницу.

"Русија је данас незаобилазни фактор у међународној политици, не само зато што се ради о највећој земљи на нашој планети и зато што она има традицију учешћа у глобалним збивањима, већ зато што мултилатералне институције данас можда имају већи значај него икада", рекао је Тадић.

Оценивиши разговоре са председником Србије као веома продуктивне, Медведев је поновио да ће Русија и даље пружати подршку Србији по питању Косова.

"Русија ће и даље подржавати територијални интегритет и суверенитет Србије и то на бази међународних норми. Међутим, подржаћемо и друге одлуке Србије, као што су оне везане за европске интеграције", рекао је први човек Русије.

Руски председник је изразио велико задовољство што у Београду борави на дан ослобођења града од фашистичког окупатора.

"Без обзира на то ко буде на челу двеју држава тај дан ће нас повезивати. Тада смо се заједнички борили за ослобођење, али и за изградњу наших независних држава", поручио је Медведев.

Руски председник је у Србију дошао са 20-чланом делегацијом, међу којима су били тројица министара, привредници водећих руских компанија и банкари.

Посету руске делегације пратило је више од 500 чланова новинарских екипа, међу којима је више од 50 новинара из Русије, али из региона и света.

Међудржавни споразуми

Делегације две земље потписале су шест међудржавних споразума.

Први ће регулисати заједничко реаговање у ванредним ситуацијама, а потписали су га министар унутрашњих послова Ивица Дачић и руски министар за ванредне ситуације Сергеј Шојгу. Други, о сарадњи министарстава унутрашњих послова, министар Дачић потписао је са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровим.

Међу документима је  и споразум о сарадњи у области културе, образовања и спорта. 

Меморандуме о сарадњи потписали су министарства економије, као и парламенти две земље.

Представници Гаспрома и Србијагаса споразумели су се о оснивању заједничког предузећа за складиштење гаса у Банатском Двору и гасоводу Јужни ток.

Медведеву уручен Орден Светог Саве

Председник Русије посетио је Српску патријаршију где му је уручен Орден Светог Саве Првог реда, највише признање Српске православне цркве.

Орден Светог Саве Медведеву уручио је заменик патријарха Павла, митрополит црногорско приморски Амфилохије за допринос православљу и вековном пријатељству српске и руске цркве и два православна народа.

Свечаној додели ордена присуствовао је и викарни епископ патријарха Павла Атанасије хвостански, настојатељ Подворја Руске патријаршије Виталије Тарасјев, као и други високи представници две цркве.

Свечаности су присуствовали и принц Александар Други Карађорђевић и принцеза Катарина, а на улазу у Патријаршију била је постављена застава СПЦ са грбом Српске патријаршије.

Јеремић: Историјска посета

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је, гостујући у нашем Јутарњем дневнику, да је реч о историјској посети. Јеремић каже да је подршка коју Русија даје Србији за очување Косова пресудна, не само у Међунароном суду правде, него на свим аренама.

 "Све земље Западног Балкана су на путу ЕУ и биће чланице Уније једног дана, а само једна од њих има овакву врсту односа и подршке са Русијом, а то је Србија", рекао је Јеремић.

И економски односи са Русијом чине Србију центром региона и најважнијом тачком Западног Балкана, рекао је Јеремић за РТС.

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво