Поглавља 23 и 24 – кључна у преговорима са ЕУ

Србија би сутра на међувладиној конференцији у Бриселу требало да отвори поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са ЕУ. Тиме би требало да започну преговори у најважнијим поглављима која се баве владавином закона, од којих ће у доброј мери зависити и укупан напредак Србије ка ЕУ. На међувладиној конференцији ће учествовати представници свих земаља чланица, а делегацију Србије предводиће премијер Александар Вучић. Он ће, између осталог, у Бриселу разговарати с америчким државним секретаром Џоном Керијем, европским комесаром Јоханесом Ханом и високом представницом ЕУ Федериком Могерини.

Србија и земље чланице ЕУ наћи ће се сутра за истим столом да би коначно отворили кључна поглавља: 23- правосуђе и темељна права и 24 - Правда, слобода и безбедност.

"Делегацију ЕУ у понедељак предводиће министар спољних послова Словачке Мирослав Лајчак. Србија је урадила свој део посла, испуњавајући услове за отварање два поглавља, а сада ће то учинити и ЕУ", навела је портпаролка Словачког председништва ЕУ Рената Годирова.

После дебате о датуму отварања која је због противљења Хрватске трајала месецима, на дневни ред би коначно требало да дође суштина поглавља - владавина закона.

"Прави посао почиње тек након отварања поглавља када ћемо почети да примењујемо оно што смо записали у акционом плану и када ћемо почети да спроводимо, што ће с друге стране бити много више надгледано од стране ЕУ а и од стране организција цивилног друштва", поручио је координатор радне групе за поглавље 23 Милан Антонијевић.

Даном отварања поглавља Србија ће добити листу прелазних мерила за поглавље 23 и 24, односно листу конкретних промена које Србија треба да постигне у наредних неколико година да би напредовала ка чланству.

"У поглављу 24 главна је реформа полиције, без реформе полиције нема ни ефикасне борбе против организованог криминала, миграција, тероризма и других проблема које поглавље 24 покрива", каже координатор радне групе за поглавље 24 Соња Стојановић Гајић.

У нацрту преговарачке позиције ЕУ за поглавље 23 има чак 50 прелазних мерила - мерљивих резултата који ће се очекивати у јачању независности и ефикасности правосуђа, борбе против корупције, заштити мањинских права и слободе медија и изражавања.

Поглавља 23 и 24 отварају се на почетку, а затварају на самом крају преговора. Од напретка у овим областима зависиће и укупан напредак у преговорима о чланству у ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво