Испуњено 80 одсто активности Акционог плана за поглавље 23

Министар правде Никола Селаковић рекао је да је Србија до сада у потпуности реализовала готово 80 одсто доспелих активности из Акционог плана за поглавље 23, а на још 15 одсто се интезивно ради.

Никола Селаковић је навео да се отварање поглавља изнова и изнова одлаже без иједног разлога који би се могао везати за остварене или планиране резултате у процесу реформе правосуђа, борбе против корупције и унапређења основних права.

Министар правде је рекао да је поносан због свега што су институције Србије претходних година урадиле на припреми почетка преговора у оквиру поглавља 23, али и да је разочаран чињеницом да ти резултати нису од стране ЕУ препознати и вредновани на прави начин.

"Тај рад ће бити вреднован, ако нико други вредноваће га наши грађани", истакао је Селаковић на представљању извештаја о спровођењу Акционог плана за поглавље 23.

Рекао је да је јасно да је испуњено готово 95 одсто планираних активности, будући да је 80 одсто обавеза испуњено, а 15 одсто обавеза се испуњава.

"У најскорије време и те обавезе ће бити испуњене", нагласио је Селаковић.

Србија је, према његовим речима, урадила много више од других држава у овој фази преговора.

Подсетио је да је Акциони план припреман на транспарентан и отворен начин, уз увођење низа механизма који нису коришћени у другим друштвима.

На Акциони план су, како је нагласио, сагласност дале све државе чланице.

"Да подвучем, потврдиле су га и оне државе чланице које су блокирале отварање поглавља 23", истакао је Селаковић и додао да је Србија, мотивисана тиме, усвојила Акциони план и Преговарачку позицију.

Министар правде је позвао представнике институција да наставе да испуњавају обавезе и још интезивније и вредније раде, да у њима проради српски инат, који је јемљу увек покретао у тешким околностима.

Шеф Преговарачке групе за поглавље 23 чедомир Бацковић истакао је да је то поглавље, што се тиче 60 институција и органа Србије који чине ту радну групу, увелико отворено.

"Честитам вам на томе", рекао је Бацковић, наводећи да се активности за отварање тог поглавља увелико испуњавају, те да верује да ће се то на одговарајући начин и ценити.

Миленковић: Србија испунила све објективне критеријуме

Директорка Канцеларије за европске интеграције Ксенија Миленковић рекла је да је Србија урадила апсолутно све што се од ње очекивало у припреми за отварање поглавља 23 и да су сви који су радили на томе разочарани што до тога није дошло.

Поручила је да ће Србија, независно од тога када ће поглавље 23 бити отворено, јер то зависи од ЕУ, и када ће бити донета та политичка одлука, наставити да ради на томе.

Напоменула је да је Србија све оно што су били објективни критеријуми за отварање тог поглавља испунила, а да је, поред осталог, урадила Акциони план, који је најкомплекснији документ који је израдила и који ће израдити у току преговарачког процеса.

Додала је да се после свега поставља питање опште мотивације за наставак процеса у суштинском смислу, јер се од органа Србије очекује да наставе да раде као да се ништа није догодило.

Миленковићева је позвала државне органе да наставе да раде на примени Акционог плана и да дођемо до процента који ће бити виши од свих очекивања, мада је и тренутни ниво испуњености већи од очекиваног.

"Позивам вас да пронађете ентузијазам у себи, јер је то у нашем најбољем интересу", рекла је Миленковићева.

број коментара 0 Пошаљи коментар