Хан: Са Хрватском договорено отварање поглавља 23

Kомесар ЕУ Јоханес Хан рекао је да је синоћ постигнуто решење за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и Европске уније и да ће оно бити спроведено следеће недеље.

На конференцији за новинаре у Бриселу, Хан је рекао да на састанку амбасадора ЕУ следеће недеље очекује одлуку о зеленом светлу за отварање поглавља 23.

"Са Хрватском је договорен текст одлуке да је Србија испунила услове за отварање поглавља 23 и текст заједничке преговарачке позиције ЕУ", рекао је Хан.

Како је рекао, реч је превасходно о регионалној надлежности српског суда за ратне злочине. Ту је нађена задовољавајућа информација, рекао је Хан новинарима.

На питање како гледа на саопштење хрватског министарства да је реч о дезинформацији РТС-а, Хан је узвратио да нема никакве дезинформације и да је то усаглашено, пре свега, између чланица ЕУ.

Хрватска досад није давала сагласност за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и ЕУ због регионалне надлежности српског суда за ратне злочине и заступљености хрватске мањине у парламенту Србије.

Хан је рекао да је постигнута начелна политичка сагласност и утврђен нацрт ставова за поглавља 23 и 24.

Један званичник у Европској комисији, који је тражио да не буде именован, рекао је да је синоћ у директном разговору представника ЕУ и Комисије с хрватским министром спољних послова Миром Ковачем нађена прихватљива формулација за све стране кад је реч о надлежности српског правосуђа за ратне злочине.

Кључ свега је био да тај закон не може бити мењан или укидан, али да не сме бити дискриминаторно коришћен, рекао је званичник и објаснио да је српски закон потпуно ваљан по међународном праву и да и у ЕУ више чланица има такве законе о широј међународној надлежности.

Додао је да је хрватски министар дао сагласност за ту формулацију и начелно усаглашени текст, али да сада холандско председништво ЕУ треба да сазове комитет сталних представника амбасадора чланица ЕУ који ће идуће недеље усвојити коначну одлуку.

На питање новинара да ли у хрватској влади и даље има противљења том решењу, одговор је био да су неки чланови хрватске владе покушавали да испитају до којих се граница може истрајати у противљењу отварања поглавља 23 за Србију, али, како је рекао, Европска комисија и чланице ЕУ сматрају да се мора наћи прихватљиво решење јер су и Србија Хрватској и Хрватска Србији и те како потребне у региону.

Хан је у образлагању перспективе европске интеграције Западног Балкана рекао да ће 2017. бити пресудна година јер "грађани само губе стрпљење".

Оценио је да су све земље на Западном Балкану оствариле напредак у примени мерила за приближавање ЕУ и подвукао да је за ЕУ улазак нових чланица и политика сарадње са суседство кључно питање мира и стабилности.

Хан је рекао да ће Европска комисија појачати подршку уласку нових чланица у ЕУ, али је нагласио да је то целовит процес, а не само преговори.

Све кључне ствари су за то нужне и важне, а најпре уврежење владавине закона и потом опипљив економски напредак да би кандидати за чланство постали зрели за улазак у ЕУ.

На питање како гледа на нормализацију односа Београда и Приштине имајући у виду да је дошло до извесног застоја, Хан је рекао да Србија али и Косово морају урадити своје део посла и испунити договорено.

Рекао је да нема никаве противречности поглавља 35 у преговорима о чланству Србије које се тиче Косова с кључним поглављима владавине права 23 и 24, већ да то мора ићи упоредо, с тим што 23 и 24 морају бити најпре окончана да би сва друга могла да се закључе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије