Београд чека Медведева

Председник Србије Борис Тадић изјавио да од посете председника Русије Београду, 20. октобра, очекује продубљивање економске сарадње и учвршћивање билатералних односа две земље.

Српски председник Борис Тадић изјавио је да са "великим нестрпљењем" очекује посету руског колеге Дмитрија Медведева Београду 20. октобра.

"Та посета је прилика да се учврсте билатерални односи са Русијом, која је нама пријатељска земља и чију подршку у вези са политиком према Косову веома ценимо. Србија жели да остане пријатељ Русије и онда када постане чланица Европске уније", рекао је председник Србије.

Тадић је истакао да Србија жели да продуби економску сарадњу са Русијом и да са великим нестрпљењем очекује да види где ће бити могуће пласирати финансијска средства из Руске Федерације у српску економију.

Председник Русије Дмитриј Медведев стићи ће 20. октобра у преподневним часовима у Србију.

Званичне разговоре, осим са својим колегом и домаћином, председником Тадићем, Медведев ће у Палати Србије имати и са другим представницима српског државног врха.

Као што је најављено у понедељак током разговора министара Вука Јеремића и Сергеја Лаврова у Москви, овом приликом прецизираће се руско-српски кредитни аранжман, а биће потписано шест споразума из области културе, научно-техничке сарадње, образовања, безбедности, ваздушног саобраћаја и парламентарне сарадње.

Како "Новости" сазнају, руски председник ће положити венац на Гробљу ослободиоцима Београда, а након тога ће са председником Србије присуствовати свечаној академији поводом 65. годишњице ослобођења главног града у Центру "Сава", где ће, највероватније, одржати говор.

Председника Русије ће током посете Београду примити и чланови Светог архијерејског синода Српске православне цркве.

Још увек јавности није познато ко ће бити у делегацији Медведева. Уобичајена је пракса да у овакве посете са њим полази шеф дипломатије и још неколико званичника.

Више хиљада полицајаца за посету Медведева

Начелник Управе полиције за Београд Слободан Вуколић изјавио је да ће више хиљада полицајаца бити ангажовано на обезбеђењу посете руског председника Србији.

Вуколић је у изјави агенцији Бета апеловао на грађане у Београду да тог дана што више користе јавни превоз како би се смањиле гужве у саобраћају, као и да покажу стрпљење за мере безбедности које ће бити примењене.

"У одређеним интервалима биће заустављан аутомобилски саобраћај у појединим улицама", рекао је Вуколић и додао да ће повремено бити забрањиван и пролаз пешака због безбедности руског председника.

Вуколић је навео да је реч о улицама у општинама Нови Београд, Савски венац, Врачар, Палилула и Стари град, али није могао да говори о детаљима у вези са режимом саобраћаја поводом посете руског председника.

"У тим општинама ће доћи до преусмеравања саобраћаја што ће неминовно довести до отежаног саобраћаја", рекао је начелник Управе полиције за Београд.

Вуколић је рекао да ће се полиција трудити да грађани што мање осете измене режима саобраћаја у Београду.

Говорећи о посети руског председника Србији, Вуколић је рекао да је реч о посети "највишег степена безбедности", али није желео да говори о појединим мерама.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара