Њујорк тајмс: Како је Косово постало мека за Исламску државу

Више од једне деценије, користећи мрежу добротворних организација преко радикалних имама Саудисјка Арабија и друге земље Арапског залива шире вехабизам на Косову кроз добротворне организације, градњу нових џамија, утеривање страха и насиља, као и кроз регрутовање младих за борбу у Сирији на страни џихадиста, пише "Њујорк тајмс".

У тексту угледног њујоршког дневника, истиче се да џамије, које су на Косову саграђене од новца који је донирала Саудијска Арабија, окупља људе који шире вехабизам - "конзервативну идеологију која доминира у Саудијској Арабији", наводи се у тексту Карлоте Гал.

Од када је 1999 Београд после интервенције НАТО изгубио контролу на Косову, под присмотром америчких званичника, новац и утицај Саудијске Арабије је умногоме променио ову, некад, толерантну муслиманску заједницу.

Косово се сада, као и остатак Европе, брани од претњи исламиста. Протекле две године, полиција је идентификовала 314 грађана Косова - укључујући два бомбаша-самоубице, 44 жене и 28 деце која су нестала, а сумња се да су их џихадисти отели и прикључили њиховим групама, наводи Њујорк тајмс.

Децу су регрутовали, како наводе косовски истражитељи, екстремисти свештеници и тајанствена удружења која је финансирала Саудијска Арабија и остале конзервативне земље Арапског залива, користећи скривене мреже донација из добротворних организација.

"Они су промовисали политички ислам", каже Фатос Маколи, директор Косовске антитерористичке службе.

"Потрошили су доста новца да би промовисали другачије програме углавном младим људима тако што су донели своју литературу", додаје Маколи.

После две године истраживања, полиција је оптужила 67 људи, ухапсила 14 имама и угасила 19 организација које раде против Устава, подстичући мржњу и промовишући тероризам.

То је велики преокрет за земљу од 1,8 милиона људи који се не тако давно сматрала за проамеричко муслиманско друштво у свету. Американци су дочекани као ослободиоци након НАТО интервенције 1999. године која је, наводи се, "изродила" Косово.

Након рата, наводи се, представници Уједињених нација помогли су да се одржи мир. Саудијци су дошли и донели милионе евра да би помогли сиромашном и ратом погођеном земљом.

Међутим, Саудијци су видели прилику да шире вехабизам.

"Нема доказа да је било која организација дала новац директно људима да иду у Сирију", каже Маколи и додаје да је проблем тај што су подржани људи који промовишу насиље и џихад, а тврде да штите ислам.

Косово данас има више од 800 џамија, 240 је саграђено од рата и криве се за помагање ширења вехабизма. Оне су део онога што имами описују као намерна, дугорочна стратегија Саудијске Арабије да преобликује ислам како њима одговара, не само на Косову, него у целом свету, напомиње Њујорк тајмс.

Када је путем Викиликса дошло до цурења информација 2015. године, сазнало се за финансирање џамија, исламских центара широм Азије, Африке и Европе. Само у Индији је 140 свештеника било на платном списку саудијског конзулата.

Ширење вехабизма на Косову оставила је велике последице. Девојке одбијају да се рукују са људима, чак и не причају са мушким рођацима. Доста младића је отишло и прикључило се исламистичким групама.

После сукоба 1999, имам главне џамије у Подујеву Идриз Билали поздравио би сваку помоћ која му се нудила.

Када су се два имама у својим тридесетим годинама, Фадил Муслију и Фадил Согојева, вратили са мастер студија у Саудијској Арабији са новцем за организацију летњих верских кампова, Билали је пристао да помогне.

Они су били само двојица од 200 Косовара који су искористили стипендију да проучавају ислам у Саудијској Арабији. Многи од њих вратили су се са мисионарским жаром.

Ускоро, под утицајем Муслиуових лекција, ученици су почели да усвајају строг начин молитве, стран умереној исламској традицији која је на Косову владала. Билали, који је и сам био студент на Унивезитету у Медини касних осамдесетих година прошлог века, је то препознао. Наводи да га је професор са Косова као студента упозорио да се чува културолошких разлика вехабизма. Схватио је да је Саудијци спроводе политику преобраћања.

"Вехабије покушавају да преобрате вернике са Косова, са њиховог традиционалног схватања ислама које је већ генерацијама укорењено у породици. Када успеју да их удаље од традиционалног учења, почињу да их бомбардују радикалним ставовима и идејама", објашњава Билали.

Према његовим речима, глави циљ вехабија је да створе сукоб међу људима. То прво ствара поделе, затим мржњу, а на крају, због супротстављених идеја, долази рат, додаје Билали.

"Утеривање" вехабизма кроз насиље и страх

Радиклани имами проповедају у новим џамијама, изграђним саудијским новцем. Чак су забележени случјеви рушења џамија старијих од 400 година, историјске библиотеке у Ђаковици, дервишких манастира, гробаља, све што вехабије сматрају идолопоклонством.

После сукоба 1999, умерено свештенство у Гњилану, почело је да се суочава са насиљем младих вехабија. Парадоксално, том у граду од 90.000 становинка, било је смештено 7.000 америчких војника у бази Бондстил.

Заставу Алабаније која је била постављена у гњиланској џамији млади вехабија Зекрија Ћазими сматрао је идолопоклонством, па је због тога поцепао. Локални имам Енвер Реџепи ју је потом вратио на место.

После неколико дана Реџепи је киданпован и дивљачки претучен у шумама изнад града. Он је оптужио Ћазимија за напад, али полиција није пронашла никакве доказе.

Десет година касније, после самоубилаких напада двоје косовских вехабија у Ираку и Турској. Ћазими је ухапшен кријући се у истој шуми где је Реџепи претучен. Осуђен је на 10 година за подстицање мржње и регрутовање мушкараца за борбу у џихадистичким оружаним формацијама.

Утицај радикалних имама достигао је врхунац почетком сукоба у Сирији. Они су путем радио и тв емисија проповедали врлине џихада апелујући на младе да оду тамо да се боре.

Међу регрутима је било и троје бивших цивилних службеника америчке базе Бондстил. Један од њих је Лавдрим Муџахери, један од вођа Исламске државе који је актер снимка погубљења ручним ракетним бацачем.

Од лета 2012, косовска полиција је затворила 12 вехабијских добротворних организација и ухапсила 40 особа.

Зашто локалне власти заједно са КФОР-ом и Еулексом нису раније зауставиле ширење екстремизма је питање о коме се широко дебатује, наводи њујоршки дневник.

Проток новца којим се финасирају вехабије на Косову често долази заобилазно, преко трећих земаља како би се прикирила његова намена и дестинација. Пре две године власти су пресреле трансфер и замрзле 500.000 долара из Саудијске Арабије намењен  једном тинејџеру на Косову.

Превели Немања Кесић и Нела Станковић 

број коментара 18 Пошаљи коментар
(среда, 25. мај 2016, 14:45) - Научни приступ [нерегистровани]

Глобални проблем

Саудијска Арабија је велики ауторитет за све муслимане због Меке и Медине - ту је настао ислам, додатни проблем је што је то држава врло богата и моћна због нафте, никакве демократије, јаког верског екстремизма, повезана идеолошки са Ал Каидом, политички и безбедносно са САД и при томе утицајна на муслиманске државе преко ОИК Организације исламске конференције. Треба спречити ширење вехабизма и тиме предупредити верски екстремизам и тероризам.

(уторак, 24. мај 2016, 13:05) - Miki [нерегистровани]

Kim

Надам се да је свима јасно да је ово кључно питање за опстанак,не само Срба већ и целокупне хришћанске цивилизације. КиМ је данас извор исламског ектремизма који има тенденцију да угрози читав свет. Косовски проблем је одувек представљан као секуларан и антирелигиозан и увек се избегавала чињеница да проблем пре свега исламистички. Професор Политичких наука др Мирољуб Јевтић од 1986 године указује на овај проблем,али то нико није хтео да слуша.

(недеља, 22. мај 2016, 16:03) - Šumadinac [нерегистровани]

Užasno!

Ameri im napravili muslimansku državu i onda se čude otkud vehabije i ostalo! Da nije tužno, užasno bilo bi smešno!

(недеља, 22. мај 2016, 14:24) - anonymous [нерегистровани]

eu-nato-usa

napravili su im drzavu silom protivpravno...
sve zapad kontrolise...

(недеља, 22. мај 2016, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Ma sta nam napricaste

Citat iz teksta: "толерантну муслиманску заједницу".
Ma sta nam napricaste jos samo da poverujemo u to. Bilo je tako dok se prvo sa svojima drugog misljenja nisu obracunali, a onda su dosli na red oni ostaci od Srba.

(недеља, 22. мај 2016, 10:31) - Патриот [нерегистровани]

Одговор на: "Evropa"

Твој коментар је само делимично тачан, јер Европа не посматра немо шта америчка администрација ради, него слепо каска за њом и где ови оком Европљани скоком. Да они кажу европским политичарима да скачу у бунар они би и то чинили јер не умеју да размишљају својим главама, него се воде из америчке која је поприлично покварена, али ни то није крај, биће још гора, јер има тако широку подршку а мудрих који би се супротставили том злу је јако мало. А и наши политичари су поред осталог и европски.

(недеља, 22. мај 2016, 10:28) - anonymous [нерегистровани]

Sve su oni znali

A jos bolje znaju sta ce tek biti.

(недеља, 22. мај 2016, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

Nekada tolerantna muslimanska zajednica.

Pa od 1800 i neke od Prizrenske lige su počeli sa terorisričkim akcijama, a sa turcima da osvajaju Srpske zemlje, pa i evropu mnogo ranije. Nasilne demonstracije za vreme Titove Juge. 1991 protiv Miloševićeve, pa 97, 98 sa kulminacijom terorizma. Glavna zemlja za uvoz džihadista za rat u BiH. Za 24 sata su postali borci za slobodu po nalogu SAD. A namerno se ne pominju da su srpske crkve i manastiri stariji od 400 godina a nijedna džamija. Sve je to bledo i jadno ako se laži koren odlučno ne poseče.

(недеља, 22. мај 2016, 10:19) - Патриот [нерегистровани]

!

То је заиста невероватно само за наивне. Саудијска Арабија је главни амерички савезник међу исламским земљама, на КиМ Американци воде главну реч, а ето ту је и главна веза између СА и КиМ. Дакле одговор се нуди сам по себи ко је главни мутивода у свету и овде. Паметни то виде а они други или не виде или не желе да виде, па подржавају ту најпрљавију могућу политику. А наши још траже да НАТО остане на КиМ!? Ко је онда ту збуњен а ко онај други закључите сами...

(недеља, 22. мај 2016, 10:16) - Александар [нерегистровани]

Re: [bez naslova]

У самој Европи, Европа је дозволила и свесрдно помогла стварање квази државе од стране ратних злочинаца, исламских терориста, криминалаца и мафијаша, и то све отимајући територију једне суверене и независне државе и кршећи Повељу УН и Резолуцију СБ УН 1244. Наравно, свима је јасно да је таква квази држава кратког века, потпуно неприхватљива и апсолутно против српског законодавства и међународног права.