Вучић: Далек је пут до Владе, данас су тек консултације

Премијер Александар Вучић најавио је, уочи консултација о Влади код шефа државе, да ће председнику Томиславу Николићу изнети план и програм Владе и говорити о томе где види Србију у будућности.

"Далек је пут до Владе, данас су тек консултације", указао је Вучић. Његова идеја је, како је навео, да председнику изнесе план и програм.

"О томе ћу разговарати с председником и о томе где видим Србију у будућности", рекао је Вучић новинарима у Шимановцима.

Премијер је прецизирао да ће циљ нове владе бити да поправи имиџ Србије и пословни амбијент, као и да већ ове године уђе у првих 40 на "Дуинг бизнис" листи.

Подсећајући да је Србија тек прошле године са 91. места на "Дуинг бизнис" листи успела да се "попне" на 59. место, Вучић је истакао да је сада циљ да већ ове године будемо у првих 40 земаља, односно да се поправимо у односу на то 59. место.

Циљ је, додао је, и да се повећа раст БДП-а, да се још боље утегну јавне финансије.

"Данас је добра ствар што могу да кажем да се не памти када нисмо имали дефицит... Ми данас немамо дефицит, у суфициту смо 0,3 милијарде, то је веома важно за Србију", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће више детаља изнети након што буде разговарао са председником.

Председник Томислав Николић почиње у 14 сати консултације поводом формирања Владе, разговором са Александром Вучићем, носиоцем изборне листе "Александар Вучић – Србија побеђује", која је на априлским ванредним парламентарним изборима освојила већину мандата у новом сазиву парламента.

Поводом дешавања у РТВ-у, премијер је рекао да се први пут ствари тамо дешавају у складу са законом.

"Нисам фасциниран ни уплашен реакцијом Хрватске"

Премијер је поручио да није ни фасциниран нити уплашен реакцијом Хрватске на одлуку Србије да не изручи троје радикала Хашком трибуналу и подвукао да Хрватска не би требало да држи лекције Србији о прогону ратних злочинаца, јер би мало чиме имала сама да се похвали.

Коментаришући изјаву Томислава Карамарка да је та одлука подстицај да Хрватска блокира преговоре Србије и ЕУ, Вучић је рекао да би волео кад Србији о правној држави не би држали лекције они који организују прославе и "трче" на комеморацију у Блајбургу.

"Не желим да се мешам у њихове унутрашње ствари, па бих и њих замолио да се са мало више пажње и прецизности баве стварима у Србији, ако се већ баве", рекао је Вучић.

Он је подсетио да Хашки трибунал не терети троје радикала за било какве злочине, већ због утицаја на сведоке, што људи у Хрватској морају да науче.

"Није Пера Јојић, шта год ја мислио о њему, или Вјерица Радета, оптужен да је починио злочин. Немој да нам они (Хрвати) говоре о прогону ратних злочинаца, јер би мало чиме имали да се похвале, а Србија би и те како чиме имала да се похвали", рекао је Вучић.

Он је додао да не жели било шта више да говори о томе, јер би га то још више увукло у блато у које неки у региону желе да нас увуку, а из којег он Србију жели да извуче.

Вучић је навео да се нада бољим односима са Хрватском у будућности, те додао да ће та земља увек наћи разлог да нападне Србију.

"До сада су измишљали нека три разлога, ако су и сад пронашли разлог да критикују наше правосудне органе, јер су њихови 'изванредни'. Можда је то сакривање иза неких унутрашњих ствари, али то је њихов посао, у који ја нећу да се мешам", рекао је Вучић.

Вучић је подвукао и да не жели да се меша у рад надлежних органа и правосудних институција, на шта нема право ни по Уставу, ни по закону.

"Амбасадори слободни да бирају друšштво"

Премијер Александар Вучић изјавио је да амбасадори у Србији одговарају својим владама и да су слободни да бирају своје друштво.

Вучић је, одговарајући на питање како коментарише присуство амбасадора ЕУ и Немачке на конференцији Њузвика, као и насловницу тог недељника којом се инсинуира да он стоји иза ноћног рушења у Савамали, рекао да је то још једна од "блесавих порука" оних који су нервозни због резултата избора.

Навео је да су амбасадори у Србији слободни људи који могу да иду куда год хоће, да се баве политичким, културним и спортским активностима...

"Они одговарају својим владама, бирају своје друштво, а ја бирам своје", рекао је Вучић и додао да не жели да се меша у посао амбасадора.

Премијер је истакао да је инсинуација да он стоји иза рушења у Херцеговачкој још једна од "блесавих порука" попут оне да је неком наркоману дао 120 марака у подруму.

Оценио је да ће таквих порука бити још више.

"Постају нервознији, изгледа да су схватили ко је победио на изборима, што им је тешко полазило за руком првих дана, па никако сад не могу да се помире. Претпостављам да ће бити још нервознији и гори", рекао је Вучић, не прецизирајући на кога мисли.

Навео је да ти људи имају велике апетите, а мале могућности и способности, и да зато јавност мора да присуствује хистеричним нападима који немају никаквог смисла. 

"Пуштен онај који никога није ни пипнуо"

Премијер је рекао да је један од ухапшених за напад на генералног секретара ФК Партизан пуштен да се брани са слободе, јер је утврђено да "никога није ни пипнуо".

Вучић је новинаре, на питање каква се порука шаље тиме што је један од њих пуштен, упитао да ли треба да буде у притвору неко ко је само прошао поред некога.

"Једини је пуштен онај који никога није ни пипнуо. Јел' треба да га убијемо што никога није пипнуо? Тај један није никога пипуно, шта желите од нас, да пратимо и да се наши органи, полиција, тужилаштво и правосудни органи понашају у складу са новинарским жељама?", рекао је Вучић.

Подсетио је да су због напада на Вазуру две особе у притвору, наводећи и да не одлучује он о томе, већ надлежни органи.

Наводећи и да не жели да се меша у рад правосудних органа, Вучић је рекао да је у Србији било много убистава са фантомкама и да никога није занимало ко је, на пример, убио полицијског службеника Гавриловића.

"У питању је тражење Лајбницовог довољног разлога да нешто кажете лоше о својој земљи, а не зато што је неко забринут", рекао је Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије