Која је цена посланичке части

Какве везе има часна реч дата странци са трговином мандатима? Везивање посланика за странку уговором, бланко оставкама, заклињањима у цркви, меницама није спречавало да се предности слободног мандата максимално искористе. Хоће ли свечане изјаве томе допринети или су потребна нека нова законска решења?

Свечану изјаву - да ће се поштовати транспарентност, одбијати партијско запошљавање и чувати мандат, потписали су посланици Покрета Доста је било. И одмах изазвали полемике - чему часна реч ако је мандат слободан?

"Посланици и даље располажу мандатом, то се не дира, то је њихова слобода. Ми желимо да обавежемо посланике на једну врсту политичког понашања и политичке културе коју желимо да променимо. Суштина је партијско запошљавање и трговина мандатима", каже Душан Павловић из Покрета Доста је било.

Трговину мандатима нису спречиле ни заклетве пред Богом - које су полагали радикали. Нити менице које су посланици исте партије потписивали на чак 10 милиона динара уколико промене странку. Ни бланко оставке, нити уговори. Чему онда свечана изјава?

"Можете да тргујете мандатима, да радите разноразне ствари, али онда нећете бити члан Покрета Доста је било", каже Душан Павловић.

А прелетачима није доста ни то што их странке не кажњавају, ни то што би их бирачи казнили, али не могу јер листе су затворене.

"Мислим да је кључ решења управо у томе да се људи које бирамо на изборима учине више зависним од нас, бирача. То се може на разне начине постићи, један од начина је персонализација изборног система, где би људи могли да гласају за појединца, а не само за листу коју желе", каже Немања Ненадић из Транспарентности Србија.

Продавци мандата не сносе ни правне последице: промена страначког дреса као последица корупције, тешко је доказива. Не и немогуће са политичком вољом.

Остали аутори: Јована Ђуровић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 18. мај 2016, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Cena

Poslaničke sta?

(среда, 18. мај 2016, 05:58) - Реч је закон [нерегистровани]

Пазите за ким ће те поћи

Част и морал више не постоје у Србији, бар међу посланицима и људима на власти, положајима и функцијама. Томе су допринели такозвани лидери, јер народ види како се они понашају и како добро пролазе, и онда њихов пример постаје образац понашања, пример за углед, па ускоро цела земља и сав народ следи њихов пример, што је погубно за сваки народ и државу. Пазите за ким ћете поћи, био је савет који су старији давали млађима, подразумевало се да треба поћи - следити најпоштеније и највредније.
То су одлично знали они који су покуповали српске лидере, јер су знали да ће тако купити цео народ. Тако је Србија постала земља у којој живе људи без части и поштења, посланици без части и поштења, народ и држава који незаустављиво иде ка свом пропадању и нестајању.
Како би другачије објаснили чињеницу да иако је познато да је политика најнепоштенији занат на свету, сви у Србији се гурају да уђу у политику.
Некад, док је народ веровао у Бога, постојале су кочнице и смернице којих су се људи придржавали и живели по њима, и свега тога није било. Дата реч и образ, били су светиња.

(среда, 18. мај 2016, 00:54) - anonymous [нерегистровани]

?

O